2023 Dünya Süt Günü: Bir bebeğe doğduktan sonra ilk besin sağlayan şey süttür. Besin değeri ve bir dizi sağlık yararı göz önüne alındığında, beyaz bir iksirden daha az değildir. Çocukluğunuzda yatmadan önce bir bardak süt içmiş ya da güne başlamak için sabahları biraz sütlü çay hazırlamış olun, süt çağlar boyunca birçok amaca hizmet etmiştir. Süt, ister mısır gevreği ile ister çikolatalı bisküvileri içine batırın, harika çalışır. Ancak taze ve kremsi tadını korumak için, bu temel sıvı gıdayı doğru şekilde saklamanın ve kullanmanın bilinmesi gerekir. O halde 1 Haziran Dünya Süt Günü’nde sütü doğru kullanmanın ve tazeliğinin tadını çıkarmanın püf noktalarını öğrenelim.
Öyleyse oku: 2023 Dünya Süt Günü: Tarih, Tema ve 5 Lezzetli Milkshake Tarifi
Doğru Süt İşleme İçin 5 Güvenlik İpucu:
1. Doğru Şekilde Alışveriş Yapın
Sütün veya diğer süt ürünlerinin taze kalması için buzdolabında saklamamız önemlidir. Çoğumuz günlük sütümüzü marketten ya da yakındaki dükkânlardan alıyoruz. Bu nedenle, market alışverişi için yola çıktığınızda, eve geldiğinizde soğuk kalması için yolculuğun sonunda süt aldığınızdan emin olun.
2. Buzdolabında Tutun
Bazı insanlar, sütü çay veya kahve için kullandıktan sonra açıkta bırakma alışkanlığına sahiptir. Bunu yapmak sütünüzün ekşimesine ve artık kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. Bunun nedeni, belirli bakterilerin sütte üremeye başlaması ve uzun süre soğutulmadan bırakıldığında sütü bozmasıdır.
3. Çiğ Sütten Kaçının
Piyasadan paket ve şişelerde aldığımız süt pastörize edilerek içindeki zararlı bakterileri öldürür. Çiğ süt böyle bir işlemden geçmez ve bu nedenle sizi hasta edebilecek mikroplarla kirlenebilir.
Öyleyse oku: Sütün Yanında Olmaması Gereken Besinler Nelerdir? Uzman payı
4. Kaynatma Gerekli Değildir
Birçoğumuz sütü tüketmeden önce kaynatma eğilimindeyiz. Ancak süt pastörize olduğu sürece kaynatılmasına gerek yoktur. İçmeden önce hafifçe ısıtmayı seçebilirsiniz, ancak kaynatmanıza gerek yoktur.
5. Laktoz intoleransı
Laktoz intoleransınız varsa, süt dahil her türlü süt ürününden kaçınmanız önerilir. Laktoz intoleransı olanlar sütte bulunan laktozu sindiremezler, bu da şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açar.
Bu nedenle, bir dahaki sefere sütü nasıl kullanacağınızdan emin olamadığınızda ve bilinçli seçimler yaptığınızda bu ipuçlarını izleyin. Dünya Süt Günü kutlu olsun!
Öyleyse oku: 2023 Dünya Süt Günü: Tarih, Tema ve 5 Lezzetli Milkshake Tarifi
Doğru Süt İşleme İçin 5 Güvenlik İpucu:
1. Doğru Şekilde Alışveriş Yapın
Sütün veya diğer süt ürünlerinin taze kalması için buzdolabında saklamamız önemlidir. Çoğumuz günlük sütümüzü marketten ya da yakındaki dükkânlardan alıyoruz. Bu nedenle, market alışverişi için yola çıktığınızda, eve geldiğinizde soğuk kalması için yolculuğun sonunda süt aldığınızdan emin olun.
2. Buzdolabında Tutun
Bazı insanlar, sütü çay veya kahve için kullandıktan sonra açıkta bırakma alışkanlığına sahiptir. Bunu yapmak sütünüzün ekşimesine ve artık kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. Bunun nedeni, belirli bakterilerin sütte üremeye başlaması ve uzun süre soğutulmadan bırakıldığında sütü bozmasıdır.
3. Çiğ Sütten Kaçının
Piyasadan paket ve şişelerde aldığımız süt pastörize edilerek içindeki zararlı bakterileri öldürür. Çiğ süt böyle bir işlemden geçmez ve bu nedenle sizi hasta edebilecek mikroplarla kirlenebilir.
Öyleyse oku: Sütün Yanında Olmaması Gereken Besinler Nelerdir? Uzman payı

4. Kaynatma Gerekli Değildir
Birçoğumuz sütü tüketmeden önce kaynatma eğilimindeyiz. Ancak süt pastörize olduğu sürece kaynatılmasına gerek yoktur. İçmeden önce hafifçe ısıtmayı seçebilirsiniz, ancak kaynatmanıza gerek yoktur.
5. Laktoz intoleransı
Laktoz intoleransınız varsa, süt dahil her türlü süt ürününden kaçınmanız önerilir. Laktoz intoleransı olanlar sütte bulunan laktozu sindiremezler, bu da şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açar.
Bu nedenle, bir dahaki sefere sütü nasıl kullanacağınızdan emin olamadığınızda ve bilinçli seçimler yaptığınızda bu ipuçlarını izleyin. Dünya Süt Günü kutlu olsun!