ABD ATACMS'i teslim etti: Uzman füzelerin savaş için ne anlama geldiğini açıklıyor

Felaket

New member
ABD Başkanı Joe Biden, ATACMS kısa menzilli balistik silahlarını Ukrayna'ya teslim etti. Askeri uzman Andreas Umland bunun savaş açısından ne anlama geldiğini açıklıyor.


Karar cephedeki durum hakkında çok şey söylüyor. ABD, ATACMS füzelerini Ukrayna'ya teslim etti.

Uzmanlar, bunların Kiev'in Moskova birliklerine karşı mevcut oldukça umutsuz konumunu iyileştirmesine yardımcı olabileceğine inanıyor. Eğer en iyi versiyonlarıyla gelirlerse, Ukrayna'nın şimdiye kadar sahip olduğu en uzun menzilli füzeler olacaklar.

ABD, Ukrayna'ya kısa menzilli balistik füzeler olan ATACMS'i tedarik ediyor


Özellikle, ATACMS tipi kısa menzilli balistik füzelerin (Ordu Taktik Füze Sistemleri anlamına gelir) teslimiyle ilgilidir. ABD'li yayın kuruluşu NBC News'in bildirdiği gibi, Ukrayna silahlı kuvvetleri bunları halihazırda iki kez kullandı: geçen hafta Rusya'nın ilhak ettiği Kırım yarımadasının 160 kilometre iç kesimlerinde ve Salı gecesi işgal altındaki Berdyansk şehrinde.


Bu konuda daha fazlasını okumak ister misiniz? Sadece 3 € karşılığında tüm Tagesspiegel Plus makalelerine 3 aylık erişim elde edin. Teklif için buraya tıklayın.

Savunma Bakanlığı, ATACMS'in ABD tarafından Mart ayında açıklanan Ukrayna için acil askeri paketin bir parçası olduğunu, ancak “Ukrayna'nın talebi üzerine operasyonel güvenliğini sürdürmek için” burada açıkça listelenmediğini söyledi.

Basında çıkan tutarlı haberlere göre, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı askeri pakete ilave ATACMS füzeleri de dahil edilecek. Ekipman, mühimmat, silah ve kredi şeklinde toplam 61 milyar dolar sağlanacak.

Kesin aralık hakkında belirsizlik mi var?


Bu belirsiz. Pentagon, bunların yaklaşık 300 kilometre menzilli modeller mi, yoksa daha kısa menzilli modeller mi olduğu konusunu açık bıraktı. Biden ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky Pazartesi günü telefonda konuştu. Zelenskyy daha sonra yeni uzun menzilli ATACMS füzelerinin teslimatına ilişkin ayrıntıların “kesinleştiğini” söyledi. Ancak Amerika'nın hangi modeli teslim etmek istediğine dair henüz bir bilgi vermedi.

Ukrayna “Rus işgal güçlerinin Aşil topuğu”nu hedef alıyor


“ATACMS kısa menzilli füzeler ve benzeri silah sistemleri, Kiev tarafından uzun süredir ABD ve diğer ortak ülkelerden talep ediliyor. Ukrayna uzmanı Andreas Umland, Ukrayna'nın bu tür füzelere olan büyük ilgisinin, Rus işgal kuvvetlerinin Aşil topuğuyla, yani uzun tedarik, iletişim ve komuta rotalarıyla ilgili olduğunu söylüyor. ATACMS, Rus askeri altyapısını yok edebilir.

Umland, Tagesspiegel'e şöyle konuştu: “İdeal olarak, ön cephedeki Rus savaş birimlerinin erzak, ikmal ve arkadan liderlikle bağlantısı kesilebilir ve büyük bir Ukrayna saldırısı olmadan bile geri çekilmek zorunda kalacak kadar taktiksel olarak zayıflatılabilirler.”

Rus askeri yetkilileri ise ATACMS teslimatının cephedeki durumu temelden değiştirmeyeceğine inanıyor. Bir Rus subayı “gazeta.ru” adlı çevrimiçi portala “Hava savunmamız artık neredeyse tüm NATO füzelerini imha etme deneyimine sahip” dedi. Buna İngiliz Storm Shadow ve Amerikan ATACMS de dahildir.

Ukrayna bu hedeflere ATACMS ile saldırabilir


Umland, kesin hedeflerin cephenin ilgili bölümündeki özel duruma bağlı olacağını söylüyor. Ona göre bunlar şunları içerebilir: nakliye merkezleri, birlik üsleri, yangın kontrol merkezleri, iniş alanları, yakıt depoları, yakıt istasyonları, kışlalar, depolar, komuta merkezleri.

Ukrayna Boğa burcunun Putin'in göreve başlama törenini mahvetmesini istiyor


Rusya'nın 2014 yılında ilhak ettiği yarımadayı ana karaya bağlayan Kırım veya Kerç Köprüsü, Vladimir Putin'in Ukrayna'daki emperyalist zaferinin sembolü. Mayıs 2018’de binanın açılışına bizzat geldi.

Hasar yönetilebilir olmasına ve nispeten hızlı bir şekilde onarılabilmesine rağmen köprüye birçok saldırı düzenlendi. ATACMS, Ukraynalıların amacına ulaşmalarına ve yarımadana giden bu Rus ulaşım yolunu yok etmelerine yardımcı olabilir mi?

Rus uzmanlar halihazırda çevrimiçi forumlarda olası senaryolar geliştiriyorlar. Gazeta.ru'nun askeri muhabiri Mikhail Chodarenok, köprüye yapılacak bir saldırının karmaşık olabileceğini yazıyor. “Mevcut tüm hava silahlarıyla” bir operasyon üstleniyor.

Chodarenok, Mayıs ayının ilk günlerinin en muhtemel zaman olduğunu düşünüyor. Ukrayna ordusunun 9 Mayıs Zafer Bayramı'nı ve 7 Mayıs'ta Vladimir Putin'in göreve başlama törenini mahvetmek için tüm gücüyle ve tüm araçlarıyla çalışacağını yazıyor.

Ancak çevredeki uzmanın şüpheleri var. “Askeri uzmanların yorumlarından anladığım kadarıyla Kerch Köprüsü, ATACMS ile hızla kullanılamaz hale getirilemeyecek kadar büyük. Alman Taurus seyir füzeleri, çoğunluğu Ukrayna topraklarında bulunan geniş tesisleri yok etmeye daha uygun görünüyor.”

Bu nedenle ve Kırım'ın Rusya'nın savaşı açısından hayati askeri-stratejik ve genel siyasi önemi nedeniyle Kiev'in Toros sistemine büyük ilgisi var. Ve: Aynı nedenlerden dolayı Şansölye Olaf Scholz şu ana kadar bir teslimatı reddetti.

Şubat ayında Scholz, “Hiçbir noktada veya yerde bu sistemin ulaştığı hedeflere bağlanmamalıyız” dedi. Açıkça söylemek gerekirse: Putin'in köprüsü Alman Tarus füzeleriyle yıkılmamalı.

Batı'nın tereddütü neden bitti?


Pentagon'a göre Başkan Biden, Rusya'nın Kuzey Kore'den balistik füzeler alıp Ukrayna'ya karşı kullanması sonrasında teslimata karar verdi. ATACMS, Ukrayna'nın işgal altındaki Ukrayna topraklarında Rusya'nın güvenli bir sığınak olmasını engellemesine yardımcı olacak.

Umland, “2023 yılına kadar Ukrayna'nın, Batı'nın modern uzun menzilli silahları olmadan ve kendi eski teçhizatıyla Rus birliklerini topraklarından tekrar çıkarabileceği yanılsaması oluşmuş olabilir” diyor. 2022'de bir an için bunun gerçekten mümkün olduğu görüldü.

Uzman, “O sırada Ukrayna, savaşın ilk haftalarında Rusya tarafından işgal edilen Ukrayna topraklarının yaklaşık yarısını aniden kurtardı ve bunu büyük ölçüde modası geçmiş silahlarla yaptı” diye anımsıyor. Ancak durum artık değişti ve bazı Batılı ortaklar, silah tedarikine getirilen kısıtlamaların yalnızca savaşı uzatmaktan başka işe yaramadığını fark etmiş görünüyor.

Umland, “Rusya'nın soykırım eylemleri ve söylemleri de 2022'den bu yana devam etti ve yoğunlaştı. Bu, savaşın ilk iki yılındaki görünüşte ılımlı argümanların pek çok sıradan gözlemci için siyasi anlamını ve ahlaki meşruiyetini kaybettiği anlamına geliyor” dedi. “Batı Avrupalı ve özellikle Alman karar vericilerin savaş uçakları ve Toros seyir füzelerinin teslimi gibi konularda da uygun sonuçlara varmalarını” umuyor.

Ancak durum pek de öyle görünmüyor: Olaf Scholz Çarşamba günü İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile Berlin'de düzenlediği basın toplantısında Boğa burcuna gelince, “kararım değişmeyecek” dedi. (dpa'lı)

Yazan: Viktoria Bräuner, Frank Herold
 
Üst