Akıllı telefonunuzdaki fotoğrafları nasıl çok daha iyi hale getirebilirsiniz?

serdal

New member
Akıllı telefon kameraları ve görüntüleri otomatik olarak işleyen yazılım, anında harika fotoğraflar oluşturma konusunda o kadar başarılı oldu ki, çoğu insan artık ayrı bir kamera bile taşımıyor (eskiye güvenen birkaç Z Kuşağı dışında). Bir görüntünün daha da iyi görünmesini sağlamak için filtre uygulayabilen birçok uygulama vardır, ancak mobil fotoğrafçılık becerilerinizi gerçekten geliştirmek istiyorsanız, profesyonellerin kullandığı formatı düşünün: RAW.

Bir RAW dosyasını düzenlemek daha fazla emek gerektirir, ancak fotoğrafçının görüntü çekildikten sonra ışık ve renk üzerinde daha fazla kontrol sağlamasına olanak tanır – ve bazı durumlarda fotoğrafı önemli ölçüde kırpıp keskin görünmesini sağlamaya yetecek kadar piksel. İşte başlamanız için bir rehber.

RAW nedir?


“RAW”, ham veri ve çok sayıda anlamına gelir. Birçok telefon kamerası, görüntüleri otomatik olarak yakalar ve JPEG veya HEIC dosyaları olarak kaydeder; bu dosya boyutunu küçültmek için görüntü verilerinin bir kısmını küçültür ve atar. Ancak, görüntüleri RAW dosyaları olarak çekmeyi seçerseniz, kameranın sensöründen sıkıştırılmamış ve işlenmemiş veriler alırsınız. Sıkıştırma olmadan, RAW görüntüler çalışmak için daha fazla ayrıntı ve renk içerir. Ama dosyalar olabilir devasa.


RAW dosyalarının yakalanması ve düzenlenmesi için birçok özel kamera aracı, uygulama mağazalarında mevcuttur. (Bundan daha sonra bahsedeceğiz.) Ama şimdilik sadece oynuyorsanız, en yeni iPhone ve Android modellerinin yanı sıra diğer ücretsiz araçlardaki seçeneklerden nasıl yararlanabileceğiniz aşağıda açıklanmıştır.

iPhone’un RAW ayarları


En azından iOS 14.3 işletim sistemini çalıştıran bir iPhone 12 Pro’da (veya daha yeni Pro ve Pro Max modellerinde), ana uygulama “Ayarlar” ve “Kamera”ya gidip ardından “Biçimler”i seçerek RAW dosyalarını yakalayabilir ve kaydedebilirsiniz. Apple’ın RAW formatındaki dönüşü olan Apple ProRAW’ın yanındaki düğmeye dokunun. iPhone 14 Pro modelleri, RAW dosyalarınızı kaydetmek için çözünürlüğü seçmenize olanak tanır: 12 megapiksel veya 48 megapiksel.


Ardından, iOS kamera uygulamasını açın, çekimi hizalayın ve ekranın sağ üst kısmındaki RAW işlevini seçin. Şimdi tek yapmanız gereken, dosyayı film rulosuna kaydetmek için deklanşöre dokunmak.


48 megapiksel dosya, önemli ölçüde kırpılmış olsa bile iyi ayrıntılara sahip fotoğraflar sağlar, ancak her fotoğrafın dosya boyutu 75 megabayt veya daha fazla olabilir. Terabayt depolama alanına sahip bir iPhone’unuz varsa, daha büyük dosya boyutları daha az sorun teşkil eder, ancak daha az depolama alanına sahip telefonların depolama alanı hızla tükenebilir.

Yalnızca iPhone’un ana kamerasıyla çekilen görüntüler 48 megapiksel çözünürlükte kaydedilebilir. Telefonun geniş açılı veya telefoto kamerasıyla çekilen fotoğraflar (veya gece modunda veya flaşla çekilen fotoğraflar) 12 megapiksel çözünürlükte otomatik olarak kaydedilir.

Android için RAW seçenekleri


Bir Android telefonda RAW ayarlarının bulunması cihaza ve üreticiye göre değişir. Bu nedenle, özel talimatlar için telefonunuzun destek sitesine bakın.

Google’ın Android 13 çalıştıran Pixel telefonlarından birine sahipseniz Kamera uygulamasına gidin ve sol üst köşedeki aşağı oka dokunun, ardından Diğer ayarlar’ı ve ardından Gelişmiş’i seçin. Ardından, RAW + JPEG Kontrolü’nün yanındaki düğmeye dokunun. Kamera, görüntüyü hem JPEG hem de RAW biçiminde yakalar, ancak daha büyük dosyaları Google Fotoğraflar uygulamasında ayrı bir RAW klasörüne kaydeder.


Samsung’un Galaxy telefonlarında kamera ayarları, görüntüleri RAW dosyaları olarak kaydetmek için Pro modunu ve gelişmiş görüntü seçeneklerini içerir. Ayarlarda, “Biçim ve gelişmiş seçenekler”e gidin ve RAW kopyalar düğmesine dokunun. Samsung, daha yeni model Galaxy telefonlar için yakın zamanda Galaxy Store’da bulunan ücretsiz Expert RAW kamera uygulamasını da piyasaya sürdü.

RAW dosyalarınızı düzenleyin


Bir iPhone’unuz varsa, RAW dosyalarını düzenlemek için Apple’ın Fotoğraflar uygulamasını kullanabilirsiniz. Google Fotoğraflar, Android telefonlar için biçim için “sınırlı” destek sunar, ancak eski fotoğraf düzenleme uygulaması Snapseed, RAW dosyalarını düzenlemek için bir araca sahiptir. Ücretsiz olan ve hem Android hem de iOS’ta çalışan Snapseed uygulamasının, yeni başlayanlar için YouTube’da çevrimiçi öğretici ve nasıl yapılır videosu içeren bir destek web sitesi vardır.


İlk bakışta, RAW dosyaları düz, kasvetli ve hantal görünebilir. Ancak bunları uyumlu bir görüntü düzenleyicide işlemeye başladığınızda, tüm bu ekstra verilerden yararlanabilirsiniz.

Düzenleme uygulamasında, bir görüntünün renk tonlarını nötralize eden beyaz dengesini ayarlamak için ekrandaki kaydırıcıyı ve diğer kontrolleri kullanabilirsiniz. pozu değiştir; görüntünün bazı kısımlarını gölgelerden çıkarın; renkleri derinleştirin ve daha fazlasını yapın.

Bazı fotoğrafçılar, RAW dosyalarını Android, iPhone ve iPad cihazları için mobil sürümleri olan (ücretsiz, uygulama içi satın almalarla birlikte) Adobe Lightroom’daki araçları kullanarak düzenlemeyi tercih ediyor. Adobe’nin web sitesinde ve dijital fotoğrafçılıkta uzmanlaşmış birçok web sitesinde bir eğitim var.

Fotoğraflarınızı daha büyük bir ekranda düzenlemek için, dosyaları bir bulut sunucusuna kaydedebilir veya dosyayı Wi-Fi veya AirDrop ve ardından Adobe Lightroom’un abonelik masaüstü sürümü veya birçok masaüstü fotoğraf uygulaması (Apple’ın Photos for Mac dahil).


RAW dosyalarıyla daha gelişmiş teknikler için hazır olduğunuzda, uygulama mağazanızda VSCO (Android ve iOS için) ve ON1 Photo RAW (ayrıca Android ve iOS için) dahil olmak üzere sayısız özel fotoğraf uygulaması satın alabilir veya bunlara abone olabilirsiniz. Düzenleme için iPhone ve iPad kullananlar için Halide Mark II, Darkroom ve RAW Power uygulamalarını da düşünebilirsiniz.

RAW görüntünüzü düzenlemeyi bitirdiğinizde, paylaşmak, yazdırmak veya sanat yapmak için JPEG veya diğer popüler biçimlerde kaydedebilirsiniz.
 
Üst