Alturistik nedir ?

BrunGa

Active member
Alturizm Nedir? İnsanlık Duygusunun Derinliklerinde Bir Yolculuk

---

Giriş: Alturizm Hakkında Merak Ettiklerinizi Paylaşmak İstedim!

Selam forumdaşlar!

Bugün sizlerle insanlık tarihinin en derin ve en güzel kavramlarından birini tartışmak istiyorum: alturizm. Bu kavramı duyduğunuzda hemen aklınıza ne gelir? Yardımseverlik, başkalarını düşünmek, kendi çıkarlarını bir kenara bırakıp sadece başkalarının iyiliğini istemek mi? Peki, alturizm sadece düşünsel bir kavram mı, yoksa gerçekten de hayatımızın her anında karşılaştığımız, uyguladığımız bir şey mi?

İçinde yaşadığımız toplumda, bazen bencillik, çıkar ilişkileri ve bireysellik ön plana çıksa da, alturizme dair pek çok hikâye var. Hem tarih boyunca hem de bugün çevremizde alturizmin örneklerine rastlıyoruz. Hadi gelin, bu kavramı mercek altına alalım, veriler ve insan hikâyeleriyle zenginleştirelim.

---

Alturizm: Tanım ve Temelleri

Alturizm, kelime anlamı olarak başkalarının iyiliği için fedakârlık yapma amacını taşır. Fransız filozof Auguste Comte tarafından 19. yüzyılda popülerleştirilen bu kavram, genel anlamda "başkalarının refahını, kendi çıkarlarından üstün tutma" olarak tanımlanır. Alturizm, bireyin kendi mutluluğunu ve çıkarlarını başkalarının mutluluğuyla birleştirdiği bir düşünce biçimidir.

Alturist bir davranışta bulunan kişi, herhangi bir karşılık beklemeden, başkalarının iyiliği için hareket eder. Bu kavramın özünde, insanları birleştiren ve toplumsal bağları güçlendiren güçlü bir değer bulunur. Peki, alturizm sadece büyük kahramanlıklarla mı ifade edilir? Hayır! Küçük, günlük yaşantımızda da alturist davranışlar sergileyebiliriz.

---

Erkeklerin Pratik ve Çözüm Odaklı Alturizm Anlayışı

Erkeklerin alturizm anlayışı genellikle daha pratik ve sonuç odaklı olabilir. Onlar, başkalarına yardım ederken, genellikle somut ve belirli bir amacı hedeflerler. İş yerinde bir arkadaşına yardımcı olmak, bir problemi çözmek ya da bir projeyi başarıyla tamamlamak, erkeklerin alturizmi gösterdiği biçimler arasında yer alabilir.

Birçok erkek, alturist davranışlarını daha çok "yardım etme" veya "gerekli olanı sağlama" şeklinde ifade eder. Örneğin, bir erkek, sokakta düşen yaşlı bir kadına yardım ederken, sadece ona bir şeyler vermekle kalmaz; kadının güvenliğini sağlamaya çalışarak pratik bir çözüm sunar.

Alturizmin erkek bakış açısındaki bu pratik yön, bazen de "başkalarını daha iyi hale getirme" arzusuna dayanır. Yani, erkekler alturist bir davranışı, birinin hayatını kolaylaştıracak ve ona daha fazla olanak tanıyacak şekilde gösterme eğilimindedir.

---

Kadınların Duygusal ve Topluluk Odaklı Alturizm Yaklaşımı

Kadınların alturizm anlayışı ise genellikle duygusal ve topluluk odaklıdır. Kadınlar başkalarına yardım ederken, sadece fiziksel değil, duygusal destek de sağlarlar. Topluluklarının ihtiyaçlarına duyarlı olmak, kadınların alturist davranışlarını pekiştiren bir özelliktir. Kadınlar, bazen küçük bir dokunuş, bir kelime ya da göz temasıyla bile birinin duygusal yükünü hafifletebilirler.

Alturist bir kadın, genellikle sadece bireysel değil, toplumsal bağları da güçlendirmeye yönelik adımlar atar. Bir kadın, yaşadığı çevredeki insanların ihtiyaçlarına duyarlı olarak, toplumsal sorunlara çözüm bulmaya çalışır. İşte bu, onların alturizm anlayışının duygusal ve topluluk odaklı yanıdır.

Bir kadın, bir yardım organizasyonunda gönüllü çalışarak, daha fazla insanın hayatını iyileştirmeye çalışırken; aynı zamanda başkalarına duygusal bir bağ kurma ve empati gösterme ihtiyacı hisseder. Kadınların alturizm anlayışı, duygusal zekâlarının ve empati duygularının güçlü bir yansımasıdır.

---

Alturizm ve Gerçek Dünya: İnsan Hikayeleriyle Zenginleşen Bir Kavram

Gerçek dünyada alturizmin en güzel örneklerinden birini, sağlık sektöründe çalışan doktorlar ve hemşirelerde görebiliriz. Birçok sağlık çalışanı, hayatlarını başkalarına yardım etmeye adamışlardır. Bu kişiler, alturizm anlayışlarını sadece profesyonel hayatlarında değil, aynı zamanda kişisel hayatlarında da yansıtırlar. Mesela, Dr. Albert Schweitzer, Afrika'da sağlık hizmeti sağlayarak milyonlarca insana yardım etmiştir. Onun alturist yaklaşımı, bir toplumun iyiliği için kendini feda etmekle tanınır.

Bir diğer ilginç örnek ise, hayvan hakları savunucusu ve alturist olan Jane Goodall’dır. Goodall, yaşamını maymunlar ve diğer hayvan türlerinin korunmasına adadı. Onun çalışmaları, alturizmin sadece insanlar arasında değil, diğer canlılar arasında da geçerli olduğunu kanıtlamaktadır. Bu tür hikayeler, alturizmin evrensel ve kapsayıcı bir değer olduğunu gözler önüne serer.

---

Forumdaşlar, Siz Ne Düşünüyorsunuz?

Alturizm, gerçekten de toplumları birleştiren bir güç mü, yoksa sadece bir ideal mi? Kadınların topluluk odaklı ve duygusal bakış açısını, erkeklerin ise pratik ve çözüm odaklı yaklaşımlarını göz önünde bulundurarak, bu konuda ne düşünüyorsunuz? Alturizm, hayatımızda ne kadar önemli bir yer tutuyor? Kendi hayatınızda ve çevrenizde alturizme dair örnekler var mı?

Hadi, bu konuya dair görüşlerinizi paylaşın ve hep birlikte bu değerli kavramı daha iyi anlayalım!