Apple’ın profilini yükseltmesine yardımcı olan Katie Cotton, 57 yaşında öldü

serdal

New member
Apple’ın uzun süredir iletişim şefi olarak şirketin vizyoner kurucu ortağı Steve Jobs’a medya erişimini denetleyen ve birçok ürününün piyasaya sürülmesine yardımcı olan Katie Cotton, 6 Nisan’da Redwood City, California’da öldü. 57 yaşındaydı.

Hastanede öldüğünü eski kocası Michael Mimeles doğruladı. Bir sebep belirtmedi, ancak birkaç yıl önce geçirdiği kalp ameliyatından kaynaklanan komplikasyonları olduğunu söyledi.

Muhabirlere nispeten az şey söyleyerek bir gizem kültürü geliştiren Bayan Cotton, Apple’a 1996 yılında katıldı ve ertesi yıl, 12 yıl sonra şirkete döndükten kısa bir süre sonra Bay Jobs ile çalışmaya başladı. O sırada Apple’ın mali durumu kötüydü, ancak Bayan Cotton, dikkate değer bir geri dönüş yaratmak için Bay Jobs ile birlikte çalıştı.

Şirket ağır kayıpları atlatıp birbiri ardına iMac masaüstü bilgisayar ve iPod, iPhone ve iPad gibi yenilikçi dijital cihazlar da dahil olmak üzere başarılı ürünler piyasaya sürerken, birlikte sıkı bir şekilde kontrol edilen bir halkla ilişkiler stratejisi geliştirdiler.

Eski bir Wall Street Journal teknoloji köşe yazarı olan Walt Mossberg, Bay Jobs’ın pankreas kanseri teşhisine atıfta bulunarak, “Etkileyici, sert ve hem Apple markasına hem de Steve’e karşı çok koruyucuydu, özellikle Steve hastalandığında,” dedi. 2004’te ekledi, “O, dolaylı olarak güvendiği birkaç kişiden biriydi. Onu dinledi. Onu yapmak ya da söylemek istediği bir şeyden uzaklaştırabilirdi.”

Bayan Cotton, muhabirlerle röportaj yaptığında kısa ve öz konuştu, ancak gayri resmi olarak veya arka planda konuşurken yardımcı olabilir.

John, “Erişilebilirdi, bir temas noktasıydı, ancak bazen dünyaya bir hikaye yaymak istediklerinde göğüs göğüse bir mücadele oluyordu ve anlatmak istediğim hikaye bu değildi” dedi. Haberler’ın eski bir teknoloji muhabiri olan Markoff telefonla söyledi.

Bayan Cotton ayrıca hangi muhabirlerin Bay Jobs ile konuşabileceğini de seçti (her ne kadar iyi tanıdığı gazetecilerle ara sıra yalnız görüşse de). 1997’de Newsweek muhabiri Katie Hafner’ı Apple’ın yeni reklam kampanyası Think Different’in ilk reklamını Bay Jobs’la birlikte izlemesi için davet etti.

Bir anlatıcı “delilere, uyumsuzlara, asilere ve sorun çıkaranlara” bir saygı duruşunda bulundu, reklam Bay Jobs’un sol elinde bir elma tutarken çekilmiş bir fotoğrafıyla başlayıp dünyayı değiştiren insanların klipleriyle devam etti. Albert Einstein, Pablo Picasso, John Lennon, Rahip Dr. Martin Luther King Jr., Thomas Edison ve Muhammed Ali.

Newsweek ve daha sonra Haberler için Apple hakkında yazan Bayan Hafner, bir telefon röportajında ”Baktım ve Steve ağlıyordu” dedi. “Katie’ye baktım ve duygulanıp muzaffer olup olmadığını anlayamadım – bilmiyorum – ama bunu nasıl çalacağımı bildiği ve bana erişmeme izin verdiği için ona hayranlıkla doldum.”

Time dergisinin eski yazı işleri müdürü Richard Stengel, bir e-postada Bay Jobs’un “hikaye yazıp yazmamam gerektiğini söylemek için beni günde beş veya altı kez aradığını” ve Bayan Cotton’un ” sık sık hemen ardından aradı ve nazikçe özür diledi ya da söylediği bir şeyi geri aldı.” “Çok sadıktı, ama onu aşağılayıcı bir şekilde gördü” diye ekledi.

Kathryn Elizabeth Cotton, 30 Ekim 1965’te Washington, NJ’de doğdu. Babası Philip bir telekomünikasyon şirketinde çalışıyordu. Annesi Marie (Cuvo) Cotton’un catering dahil çeşitli işleri vardı.

Bayan Cotton, 1988 yılında Arizona Üniversitesi’nden gazetecilik alanında lisans derecesi aldıktan sonra, halkla ilişkiler ajansı Allison Thomas Associates’e katılmadan önce Los Angeles’ta Dav-El Limousine’de satış, pazarlama ve halkla ilişkiler alanlarında çalıştı. Şirketin teknoloji müşterileri arasında, o sırada Next Software’i yöneten Bay Jobs da vardı. Ancak Bayan Cotton 1994’te işe alınmadan önce Bayan Thomas ve Bay Jobs arasında anlaşmazlık çıktı.

Bayan Thomas bir telefon görüşmesinde “Yaptığı işte harikaydı, ancak saplantılı çalışma alışkanlıklarının netleşmesi biraz zaman aldı” dedi.

1996 yılının ortalarında, Gilbert Amelio, Apple’ın CEO’suyken, hasta şirket, halkla ilişkiler konusunda yardımcı olması için Bayan Cotton’u işe aldı. Aynı zamanda Apple’da çalışan eski kocası Mimeles bir telefon görüşmesinde, “Katie havalı ve havalı olmadan önce teknoloji halkla ilişkiler yapıyordu ve Apple’ın onun deneyimine sahip birine ihtiyacı vardı” dedi.

1996’nın sonlarında Apple, Bay Jobs’u danışman olarak Apple’a geri getiren Next’i satın aldı. 1997’de şirketin geçici CEO’su ve üç yıl sonra CEO’su oldu. O yıl, Bayan Cotton’u Apple’ın halkla ilişkiler ve iletişim direktörü olarak atadı ve sonunda onu yıllarca elinde tuttuğu bir pozisyon olan dünya çapında iletişimden sorumlu başkan yardımcılığına getirdi.

Apple’ın pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Greg Joswiak telefonda “Steve geri döndüğünde, sadece kilit mühendisleri görevlendirmedi,” dedi. “Şirkette bize rehberlik etmesi için doğru insanları görevlendirdi ve Katie bunun büyük bir parçası oldu.”

2011’deki ölümüne kadar Bay Jobs için çalışmaya devam etti, ancak kamuya onun sağlık sorunları hakkında çok az şey söyledi ve ardından 2014’te emekli olana kadar halefi Tim Cook için çalıştı.

Etkilerinin bir ölçüsü, Macworld dergisindeki bir manşetti: “Apple PR’den Cotton Ayrılıyor: Basın İçin Ne Anlama Gelebilir?”

Bayan Cotton hiçbir şirkette başka bir pozisyonda bulunmamıştır. California, Atherton’daki Menlo-Atherton Lisesi’nde çocuklarına giden gençlere ve Menlo, California’daki kar amacı gütmeyen bir eğitim kuruluşu olan Riekes Center’da iş danışmanlığında çalıştı ve gençlere rehberlik etti.

Bayan Cotton, annesi tarafından hayatta kaldı; kızı Isabelle Mimeles; bir oğul, Ethan Mimeles; ortağı Jim Wells; kız kardeşleri Lori Ann David ve Patty Stewart; ve erkek kardeşi Richard Cotton.

Bay Jobs’un ölümünün ardından, reklam ajansı TBWA/Media Arts Lab, Bayan Cotton ve diğer iki Apple yöneticisi için planlanan bir reklamı inceledi.

Tripp Mickle Steve’den Sonra: Apple Nasıl Trilyon Dolarlık Bir Şirket Oldu ve Ruhunu Kaybetti (2022) filminde “Bir kurucunun ölmesi üzücü,” diye başladı reklam. “Onsuz yapıp yapamayacağınızı merak ediyorsunuz. Dünya için cesur yüzünü mü takmalısın yoksa sadece dürüst mü olmalısın?

Bittiğinde Bayan Cotton ağladı.

“Bunu yönetemeyiz” dedi. Asla yapmadılar.