Mumbai'nin çeşitli tatlarını herhangi bir biçimde haritalandırmaya çalışmak zorlu bir iştir. Sürekli genişleyen, sürekli gelişen şehir çoğu zaman sınıflandırmadan kaçar. Bu akışkanlık büyüleyici bir şekilde sinir bozucudur ve araştırılması neredeyse her zaman büyüleyicidir. Geçenlerde Mumbai'yi nostaljik bir şekilde kutlamaya adanmış vejetaryen bir kafe olan Aamchee'de yemek yedik. Ve şehrin dinamizmini keşfetme açısından bize çok fazla düşünce (tabii ki tüketim için de) sağladı. Aamchee, aynı zamanda efsanevi restoran Soam'ın arkasındaki güç olan Pinky Chandan Dixit tarafından kuruldu. Maharashtrian adı “bizimki” anlamına gelir ve genellikle şehre verilen sevimli bir lakaptır (“Amchi Mumbai” kelimesiyle karşılaşabilirsiniz).
Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Rahat kafe, klasik atıştırmalıklar ve biraz yeniden yorumlanmış sokak tarzı atıştırmalıklar aracılığıyla Mumbai'nin haritasını bir menüde çıkarmaya çalışıyor. Özünde, Mumbai'deki bazı toplulukların ve tarihlerin canlılığına ışık tutmakla ilgilidir. Bazı yöntemler yenidir, ancak Aamchee'deki teklifler alışılmadık veya rahatsız edici derecede deneysel olana nadiren girişir. “Farklı bir şey yapmaya çalışırken orijinale de saygı duymamız önemli. Bu konuda çok güçlü hislerim var. Eğer bir yemeği yeniden yaratıyorsam, onu özünü ve lezzetini kaybedecek kadar çarpıtmak istemiyorum. Pinky bana şunu söylüyor. Yemek sırasındaki deneyimlerimiz bu dengeye olan bağlılığımızı yansıtacak.
Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Yemeklerin çoğu ya adını taşıyor ya da şehrin farklı mahallelerinin sevilen lezzetlerinden etkileniyor. Birkaç örnek vermek gerekirse Matunga Rasam, Nariman Chaat Salatası, Shivaji Park Veggie Loaded Thaalipeeth ve Zaveri Bazaar Makai Upma var. Mumbai'de büyümüş veya uzun yıllar geçirmiş biri için bu yankılar iç açıcı olabilir. Bu aynı zamanda Aamchee'nin kolektif köklerinden ziyade kişisel köklerinin bir yansımasıdır. Pinky, “Benim için yemek bir hafıza bankasıdır. Bu yemeklerden bazıları oradan geldi; bunlar benim ve ekibimin büyürken ve Mumbai'de yıllar içinde yaşadığımız yiyeceklerden ve deneyimlerden etkilendi” diye açıklıyor.
Hatta Thela salatası. Fotoğraf Kredisi: Toshita Sahni
Yemeğimize şöyle başladık Hatta Thela salatasıgecenin favorisi. Bu eşsiz ikram, okulların ve ofislerin dışında yaygın olarak kullanılan el arabalarının son derece ekşi sunumlarına saygı duruşunda bulunuyor. Bununla birlikte, Aamchee'nin versiyonundaki lezzet, farklı malzemelerden elde ediliyor. Pinky, “Sadece bir kez değil, defalarca ilgi çeken yemekler yaratmak istiyoruz. Bunların amacı diğer benzer yemeklerle rekabet etmek değil, kendi kimliklerini bulmaktır” diye açıklıyor. Nefis kasemiz hafif, keskin bir sosla karıştırılmış çiğ mango, çiğ papaya, kurutulmuş meyveler ve yıldız meyvesiyle doldurulmuş olarak geldi. Ayrıca tüm unsurları oldukça iyi bir şekilde bir araya getiren küçük chikki parçalarını keşfetmeye de şaşırdık.
Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Ayrıca Aamchee'nin şehrin ünlü sokak yemeklerine bakış açısını da denedik: Vada Pav Sürgüleri. Atıştırmalık, karşılık gelen her porsiyon için dört baharatlı çeşninin (biber turşusu, lehsun thecha, peri peri, hirva thecha) yanında zarif bir şekilde servis edilir. Kaydırıcıların ağızda eriyen yumuşaklığını beğendik, ancak yerli Mumbaikarlar olarak daha fazla baharatlılık istemekten kendimizi alamadık.
Hint mutfağı. Fotoğraf Kredisi: Toshita Sahni
Küçük tabaklar arasında Dal Tikki Chaat sokak kökenlerinin hakkını daha iyi verdi. Chembur Sindhi kampındaki chole tikki'den ilham alan lezzet dolu bir hoşgörüydü (chaat'lerin olması gerektiği gibi). Daha sonra oldukça yeni bir seçenekle yola çıktık: Aam Papad Dahi Kebapları. Kebaplar daha hafif, daha havadar taraftaydı ve ortasında bir parça keskin meyve şekeri bulunuyordu.
Kala Khatta Slushie. Fotoğraf Kredisi: Toshita Sahni
Aşırıya kaçarken serinliği yudumladık Kokum Spritzer Ve Baharatlı Nar Paloma. Aamchee'de klasik kahve, çay ve milkshake seçenekleri de mevcut. Mükemmel bir Bombay deneyimi için İran çayını tercih edebilirsiniz. Ancak soğuk bir şeyler arıyorsanız Slushies'i şiddetle tavsiye ederiz – özellikle de Kala Hatta lezzet. Çocukluğumuzdaki plaj gezilerini ve keskin, buzlu golaları höpürdeterek geçirdiğimiz tatil günlerini düşünerek anılar şeridinde yürürken bardağımızın çoğunu yok ettik.
Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Aamchee'nin konumu cazibesini vurgulamaktadır. Kemerli pencerelerden uzaktaki Girgaum Chowpatty plajının bir kısmını görebilirsiniz. İçerideki ambiyans, yüksek tavanlar, karmaşık desenli fayanslar, vintage ahşap jalisler ve şehrin etrafındaki ikonik bahçeleri hatırlatan yeşil eklentilerle Bombay'ın nostaljik cazibesini yakalamayı amaçlıyor. Pinky, dekor ve menünün aynı zamanda eski dünyadaki gymkhana ve kulüp ortamlarını da hatırlattığını söyledi. Artık bunlar esas olarak geçmiş bir dönemin Mumbai'si (veya Bombay'ı) ile ilişkilendiriliyor olabilir, ancak bu yalnızca temayla uyumludur. Ambiyans, Studio SKO'dan Salonee Kothari'nin yeteneğine övgü niteliğinde olsa da, duvar kağıtları India Circus'tan Krsnaa Mehta tarafından tasarlandı ve ayrıca Mena Malgavkar'ın yaratıcı sanat eserleri de mevcut.
Sindhi Sai Bhaji Yemeği. Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Ana yemek olarak Aamchee, Varan Bhaat ve Sindhi Sai Bhaji Meal gibi yerel favorilerden Mac and Cheese ve Khow Suey gibi kafe klasiklerine kadar uzanan seçeneklerle sizi seçim konusunda şımartıyor. Biz keyif aldık Aamchee Thecha, Misal ile birlikte yuvarlanıyor. Sıradan kaldırım yerine, baharatlı köri benzeri lezzet, yeşil techa ile aşılanmış pul pul bir rulo ile eşleştirildi. Bizi gerçekten lezzetli olan eşsiz yeni bir eşleştirmeyle tanıştırdı. Daha az chatpata istiyorsanız ama yine de sağlıklıysa, Sion da Doldurulmuş Paratha işe yarayabilir. Aromalı tereyağı, turşu ve boondi raita ile servis edilen ev tarzı aloo (patates) veya paneer parathas arasından seçim yapın.
Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Tatlıya gelince, Aamchee'nin çeşitleri de hayal kırıklığına uğratmıyor. Neredeyse her seçenek hoşgörü ve rahatlık anlamına geliyordu. Kremalı ve dolu bir lezzetin tadını çıkardık Kulfi Faloodabu Crawford Market versiyonuna bir övgüdür. Gün batımının pencerenin dışında gökyüzünü ve denizi parlak renklerle doldurmasını izlerken, malai kulfi, rabdi, erişte şeritleri, fındık ve gül şurubu sabja kombinasyonunun tadını çıkararak zamanımızı ayırdık.
Nerede: Soni Binası, Dadi Sheth Wadi, Malabar Tepesi, Mumbai.
Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Rahat kafe, klasik atıştırmalıklar ve biraz yeniden yorumlanmış sokak tarzı atıştırmalıklar aracılığıyla Mumbai'nin haritasını bir menüde çıkarmaya çalışıyor. Özünde, Mumbai'deki bazı toplulukların ve tarihlerin canlılığına ışık tutmakla ilgilidir. Bazı yöntemler yenidir, ancak Aamchee'deki teklifler alışılmadık veya rahatsız edici derecede deneysel olana nadiren girişir. “Farklı bir şey yapmaya çalışırken orijinale de saygı duymamız önemli. Bu konuda çok güçlü hislerim var. Eğer bir yemeği yeniden yaratıyorsam, onu özünü ve lezzetini kaybedecek kadar çarpıtmak istemiyorum. Pinky bana şunu söylüyor. Yemek sırasındaki deneyimlerimiz bu dengeye olan bağlılığımızı yansıtacak.

Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Yemeklerin çoğu ya adını taşıyor ya da şehrin farklı mahallelerinin sevilen lezzetlerinden etkileniyor. Birkaç örnek vermek gerekirse Matunga Rasam, Nariman Chaat Salatası, Shivaji Park Veggie Loaded Thaalipeeth ve Zaveri Bazaar Makai Upma var. Mumbai'de büyümüş veya uzun yıllar geçirmiş biri için bu yankılar iç açıcı olabilir. Bu aynı zamanda Aamchee'nin kolektif köklerinden ziyade kişisel köklerinin bir yansımasıdır. Pinky, “Benim için yemek bir hafıza bankasıdır. Bu yemeklerden bazıları oradan geldi; bunlar benim ve ekibimin büyürken ve Mumbai'de yıllar içinde yaşadığımız yiyeceklerden ve deneyimlerden etkilendi” diye açıklıyor.

Hatta Thela salatası. Fotoğraf Kredisi: Toshita Sahni
Yemeğimize şöyle başladık Hatta Thela salatasıgecenin favorisi. Bu eşsiz ikram, okulların ve ofislerin dışında yaygın olarak kullanılan el arabalarının son derece ekşi sunumlarına saygı duruşunda bulunuyor. Bununla birlikte, Aamchee'nin versiyonundaki lezzet, farklı malzemelerden elde ediliyor. Pinky, “Sadece bir kez değil, defalarca ilgi çeken yemekler yaratmak istiyoruz. Bunların amacı diğer benzer yemeklerle rekabet etmek değil, kendi kimliklerini bulmaktır” diye açıklıyor. Nefis kasemiz hafif, keskin bir sosla karıştırılmış çiğ mango, çiğ papaya, kurutulmuş meyveler ve yıldız meyvesiyle doldurulmuş olarak geldi. Ayrıca tüm unsurları oldukça iyi bir şekilde bir araya getiren küçük chikki parçalarını keşfetmeye de şaşırdık.

Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Ayrıca Aamchee'nin şehrin ünlü sokak yemeklerine bakış açısını da denedik: Vada Pav Sürgüleri. Atıştırmalık, karşılık gelen her porsiyon için dört baharatlı çeşninin (biber turşusu, lehsun thecha, peri peri, hirva thecha) yanında zarif bir şekilde servis edilir. Kaydırıcıların ağızda eriyen yumuşaklığını beğendik, ancak yerli Mumbaikarlar olarak daha fazla baharatlılık istemekten kendimizi alamadık.

Hint mutfağı. Fotoğraf Kredisi: Toshita Sahni
Küçük tabaklar arasında Dal Tikki Chaat sokak kökenlerinin hakkını daha iyi verdi. Chembur Sindhi kampındaki chole tikki'den ilham alan lezzet dolu bir hoşgörüydü (chaat'lerin olması gerektiği gibi). Daha sonra oldukça yeni bir seçenekle yola çıktık: Aam Papad Dahi Kebapları. Kebaplar daha hafif, daha havadar taraftaydı ve ortasında bir parça keskin meyve şekeri bulunuyordu.

Kala Khatta Slushie. Fotoğraf Kredisi: Toshita Sahni
Aşırıya kaçarken serinliği yudumladık Kokum Spritzer Ve Baharatlı Nar Paloma. Aamchee'de klasik kahve, çay ve milkshake seçenekleri de mevcut. Mükemmel bir Bombay deneyimi için İran çayını tercih edebilirsiniz. Ancak soğuk bir şeyler arıyorsanız Slushies'i şiddetle tavsiye ederiz – özellikle de Kala Hatta lezzet. Çocukluğumuzdaki plaj gezilerini ve keskin, buzlu golaları höpürdeterek geçirdiğimiz tatil günlerini düşünerek anılar şeridinde yürürken bardağımızın çoğunu yok ettik.

Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Aamchee'nin konumu cazibesini vurgulamaktadır. Kemerli pencerelerden uzaktaki Girgaum Chowpatty plajının bir kısmını görebilirsiniz. İçerideki ambiyans, yüksek tavanlar, karmaşık desenli fayanslar, vintage ahşap jalisler ve şehrin etrafındaki ikonik bahçeleri hatırlatan yeşil eklentilerle Bombay'ın nostaljik cazibesini yakalamayı amaçlıyor. Pinky, dekor ve menünün aynı zamanda eski dünyadaki gymkhana ve kulüp ortamlarını da hatırlattığını söyledi. Artık bunlar esas olarak geçmiş bir dönemin Mumbai'si (veya Bombay'ı) ile ilişkilendiriliyor olabilir, ancak bu yalnızca temayla uyumludur. Ambiyans, Studio SKO'dan Salonee Kothari'nin yeteneğine övgü niteliğinde olsa da, duvar kağıtları India Circus'tan Krsnaa Mehta tarafından tasarlandı ve ayrıca Mena Malgavkar'ın yaratıcı sanat eserleri de mevcut.

Sindhi Sai Bhaji Yemeği. Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Ana yemek olarak Aamchee, Varan Bhaat ve Sindhi Sai Bhaji Meal gibi yerel favorilerden Mac and Cheese ve Khow Suey gibi kafe klasiklerine kadar uzanan seçeneklerle sizi seçim konusunda şımartıyor. Biz keyif aldık Aamchee Thecha, Misal ile birlikte yuvarlanıyor. Sıradan kaldırım yerine, baharatlı köri benzeri lezzet, yeşil techa ile aşılanmış pul pul bir rulo ile eşleştirildi. Bizi gerçekten lezzetli olan eşsiz yeni bir eşleştirmeyle tanıştırdı. Daha az chatpata istiyorsanız ama yine de sağlıklıysa, Sion da Doldurulmuş Paratha işe yarayabilir. Aromalı tereyağı, turşu ve boondi raita ile servis edilen ev tarzı aloo (patates) veya paneer parathas arasından seçim yapın.

Fotoğraf Kredisi: Aamchee
Tatlıya gelince, Aamchee'nin çeşitleri de hayal kırıklığına uğratmıyor. Neredeyse her seçenek hoşgörü ve rahatlık anlamına geliyordu. Kremalı ve dolu bir lezzetin tadını çıkardık Kulfi Faloodabu Crawford Market versiyonuna bir övgüdür. Gün batımının pencerenin dışında gökyüzünü ve denizi parlak renklerle doldurmasını izlerken, malai kulfi, rabdi, erişte şeritleri, fındık ve gül şurubu sabja kombinasyonunun tadını çıkararak zamanımızı ayırdık.
Nerede: Soni Binası, Dadi Sheth Wadi, Malabar Tepesi, Mumbai.