Daha Sağlıklı Bir Yaşam Tarzı İçin Ultra İşlenmiş Gıda Tüketiminizi Azaltmanın 5 Yolu

Leila

Global Mod
Global Mod
Günümüzde koşuşturma kültürü beslenme alışkanlıklarımızı devraldı. İşyerinde geçen uzun bir günün ardından, ne yediğimizi kontrol etmeye daha fazla zaman harcamak istemiyoruz. İşte burada tüketime hazır, ultra işlenmiş gıdalar devreye giriyor. Sadece birkaç dakika içinde hazır olmakla kalmıyorlar, aynı zamanda yemek pişirme zahmetinden kurtulmanın da harika bir yolu. Ancak sağlığınızı beklediğinizden daha hızlı etkiliyorlar. Ultra işlenmiş gıdalar genellikle sağlıksız yağlar, şekerler ve katkı maddeleri açısından yüksek, vücudunuz için faydalı besin maddeleri açısından ise düşüktür. Bu aynı zamanda kalp sağlığı, kilo ve genel refahla ilgili çeşitli hastalıklara da yol açabilir. Aşırı işlenmiş gıdaların uzun vadeli etkilerinden kaçınmak istiyorsanız, bunu yapmanıza yardımcı olacak 5 ipucundan oluşan bir liste hazırladık.
Öyleyse okuyun: Bahar Özel: Arkadaşlarınızla ve Ailenizle Keyfini Çıkarabileceğiniz 6 Sağlıklı Atıştırmalık Alternatifi


Diyetinizi takip etmek için etiketleri ve içerikleri okumak önemlidir.
Fotoğraf Kredisi: iStock

Ultra İşlenmiş Gıda Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu:

1. Malzemeleri ve Etiketleri Okuyun


Ultra işlenmiş gıda alımınızı takip etmek için, yiyecek satın almadan önce gıda etiketlerini ve içeriğini okuma alışkanlığı geliştirin. Katkı maddeleri, koruyucu maddeler, yapay tatlar ve renklerin tüketilmesini önlemek için minimum içeriğe sahip ürünleri arayın. Sağlığınıza neyin zararlı olduğunu anlamak için vücudunuz için neyin iyi neyin kötü olduğunu okumaya başlayın. “Yüksek fruktozlu mısır şurubu”, “hidrojenlenmiş yağlar” ve “yapay tatlandırıcılar” gibi terimler, yüksek oranda işlenmiş içerikleri ifade ettiğinden dikkatli olun.


2. Tam Gıdaları Seçin


Mümkün olduğu kadar bütün, minimum düzeyde işlenmiş gıdaları tüketmeye çalışın. Market alışverişi yaparken sepetinizi taze meyve ve sebzeler, tam tahıllar, kuruyemişler, yağsız proteinler, baklagiller ve tohumlarla doldurun. Bu gıdalar genel refahı artırabilecek besinler ve temel vitaminler, mineraller, lif ve antioksidanlarla doludur. Üstelik bütün gıdalar, ultra işlenmiş gıdalardan daha cep dostudur!

3. Evde Yemek Yapın


Küçükken ne zaman fast food yemek istesek ebeveynlerimizin “Evde yemek var” dediğini hatırlıyor musunuz? Aslında yanılmış değillerdi. Evde yemek pişirerek aşırı işlenmiş gıda alımını azaltabilirsiniz. Yemeklerinizin sorumluluğunu üstlenin ve sık sık evde yemek pişirin. Evde yemek hazırlarken malzemeleri ve pişirme yöntemlerini tercihinize göre değiştirebilirsiniz. Yemek pişirmeyi ve yemeyi daha rahat hale getirmek için tarifler ve hazırlama teknikleriyle denemeler yapın.

Evde yemek pişirmek diyetinizi takip etmenize yardımcı olabilir.


Evde yemek pişirmek diyetinizi takip etmenize yardımcı olabilir.
Fotoğraf Kredisi: iStock

4. Tüketime Hazır Gıdaları Sınırlayın


Evde hazır yemek hazırlayabilmeniz onların sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Dondurulmuş gıdalara, önceden paketlenmiş atıştırmalıklara ve fast food'a olan bağımlılığınızı azaltın. Her ne kadar kullanışlı görünseler de tüketime hazır gıdalar koruyucular, sodyum ve gizli şekerlerle doludur. Zamanınız kısıtlıysa, yemekleri önceden planlayın ve hazırlayın.

5. İçecekleri Takip Edin


Ne içtiğinize dikkat edin ve şekerli içecekler ve yapay aromalı içecekler yerine su, bitki çayları, meyve suları vb. gibi nemlendirici seçenekleri arayın. Piyasada satılan birçok içecek, genel olarak kilonuzu ve diyetinizi etkileyebilecek şeker ve yapay maddelerle doludur.
 
Üst