Denemeden Önce Veganlık Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Leila

Global Mod
Global Mod
Çoğumuz ‘veganizm’ terimini duymuş olsak da, sadece birkaçımız rejimin tam olarak özünü gerçekten biliyor. Önceki görevimde, bu yaşam tarzı hakkında bildiğim her şeyi Goa’ya ilk vegan kafesini verirken öğrendim.

Veganizm, hayvanlara yiyecek, giyecek veya başka herhangi bir amaç için zulmün her türlüsünü mümkün olduğunca dışlayan etik bir yaşam tarzı seçimidir. Et, süt ürünleri, yumurta ve bal dahil olmak üzere hayvansal ürünlerin ve yan ürünlerin kullanımından kaynaklanan lekelenmeyi içerir. Hayvanlara ve çevreye verilen zararı azaltma güdüsüyle hareket eden bir yaşam biçimidir.

Öyleyse oku: Vegan Diyeti: 5 Lezzetli Süt ve Rafine Şekersiz Tatlı Tarifi

Son yıllarda veganlığın yükselişiyle birlikte, dalmadan önce yaşam tarzının çeşitli yönleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Vegan beslenmeye geçiş sadece çevre üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda bir bolluk ile ilişkilendirilmiştir. daha düşük kan basıncı, daha iyi bir bağırsak performansı ve daha az kalp hastalığı riski gibi sağlık yararları. Ayrıca hayvancılık, sera gazı emisyonlarına, ormansızlaşmaya ve su kirliliğine önemli bir katkıda bulunuyor ve vegan beslenmeyi benimsemek, gıda üretimi için kullanılan hayvan sayısını azaltarak bu sorunları en aza indirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca bahsi geçen; Veganlığın etik faydaları da var. Hayvan zulmünü ve sömürüsünü azaltmaya yardımcı olur.


Sebze kasesi bitki bazlı bir yemektir. Fotoğraf Kredisi: istock


Ancak vegan kafeme de gelen misafirler, veganizme uyum sağlamanın kendine has yan etkileri olduğunu fark ettiler. Meyve ve sebzelerdeki lif içeriğindeki ani artış nedeniyle, birçoğu sık sık dışkı ve gaz yaşamaktan şikayet etti. Baş ağrısı, yorgunluk ve akne de sık görülen yan etkilerdir. Bu bitki bazlı diyetin doğasını anlayan bireyler, veganlığın kendileri için doğru olup olmadığı konusunda bilinçli bir karar verebilirler.

Öyleyse oku: Vegan Tarifler: Yasmin Karachiwala’nın “Vegan Unsuz Brownie” Tarifi Pazartesi Blues’u Yenecek

Dahası, diyet neyin devam edip neyin gitmediği konusunda hala basit görünse de, aslında iki türü vardır: kısıtlayıcı veganlık ve bitki bazlı veganlık. Kısıtlayıcı veganizm, vegan ilkelerine daha sıkı bir şekilde bağlı kalmayı içerir. Bu, gıda, deri ürünleri veya hayvansal kaynaklı herhangi bir ürün gibi hayvanlardan gelen her şeyin tüketilmemesini içerir. Bu, biftek, etli burger, tavuk, domuz pastırması, hindi veya diğer türde et veya balık olmadığı anlamına gelir. Ayrıca peynir, süt, yumurta veya bal yok.

5gl3Haberlero


Vegan beslenmede tüm hayvan etlerinden kaçınılmalıdır. Fotoğraf Kredisi: istock


Oysa bitki bazlı veganizm o kadar katı değildir ve ara sıra hayvansal ürünlerin tüketimine izin verir. Bu iki veganlık türü arasındaki farkları anlamak, veganizme etik ve bilgili bir şekilde geçmek isteyenler için önemlidir. Ayrıca, vegan olmayan bir diyete geçiş yapanlar için bitki bazlı vegan bir diyeti benimsemek daha kolay olabilir. Çok zorlaşırsa, günümüzde %100 bitki kaynaklı ama et gibi tadı ve hissi olan sahte etlerimiz veya et taklitlerimiz var. Tofu, çok yönlülüğü nedeniyle piyasada en çok bilinen ve kullanılan vegan içerik maddesidir.

Diyeti takip etmenin son derece zor olabileceğine dair birçok fikir var. Hatta bu yüzden bir yaşam biçimi olmak yerine geçici bir heves olarak kalıplaşmıştır. Bununla birlikte, doğru eğitim ve destekle veganizme geçiş yapmak kolay ve tatmin edici olabilir.

Vegan olmanın zorluklarını olduğu kadar faydalarını da anlamak önemlidir. Ayrıca, belirli yiyecekler diyete düzenli olarak dahil edilmiyorsa, takviye edilmesi gerekebilecek protein, demir, vitamin B12 ve kalsiyum gibi beslenme gereksinimlerine dikkat etmek de önemlidir. Doğru rehberlik ve destekle, herkes başarılı bir şekilde vegan yaşam tarzını benimseyebilir ve bunun avantajlarından yararlanabilir. Artı unutmayın, bunu bir gecede yapmak için baskı yoktur. Bunun yerine size en uygun şekilde geçiş yapmalısınız. Bu, diyete devam etmenizi ve tutarlılığınızı sağlayacaktır.

Yazar Hakkında: Şef Jerson Fernandes, Novotel Mumbai Juhu Beach’te Mutfak Direktörüdür.
 
Üst