Gece yarısı açlık sancıları mı? Birçok kişi hazır erişte yapmayı düşünür. Birçok ülkede bir mutfak lezzeti olan erişteler, her türlü şekil, boyut ve dokuda gelir. İster İtalyan makarnalarının narin telleri, ister Asya eriştelerinin çiğnenebilir, yumuşaklığı olsun, her türün kendine özgü özellikleri ve kullanımları vardır. Yerel tezgahlardan gurme restoranlara kadar erişteler her yerde servis edilir ve herkes için mutlak bir zevktir. Sundukları çok yönlülük ve özelleştirmeler, onları dünya çapında zengin, rahatlatıcı bir yiyecek haline getirir. Peki bu şapır şupur lezzetin ne kadar çeşitli olduğunu biliyor muydunuz?
İşte sizler için dünyanın dört bir yanından 8 farklı erişte çeşidini ve bunların dünya çapında nasıl tüketildiğini derledik!
1. Spagetti
Bu, sert buğday irmiğinden yapılan, İtalya'ya özgü uzun, ince, silindirik bir makarna türüdür. Spagetti genellikle marinara veya bolonez gibi domates bazlı soslarla yapılır ancak aglio e olio yaparken sarımsak ve zeytinyağı sosunda da tüketilebilir.
Spagetti – Fotoğraf Kredisi: Pexels
2. Ramen Erişteleri
Muhtemelen en popüler eriştelerden bazıları, bunlar ince, buğday bazlı eriştelerdir, genellikle hafifçe kıvırcıktır. Shoyu, miso veya tonkotsu gibi çeşitli et sularında tadına bakılan bu Japon lezzeti, et, yumurta, sebze ve deniz yosunu gibi çeşitli soslarla servis edilebilir!
Ramen noodle – Fotoğraf Kredisi: Pexels
Ayrıca Okuyun: Denemeniz Gereken En İyi 7 Hint Sokak Tarzı Erişte Tarifi
3. Udon Erişteleri
Bu erişteler kalın ve çiğnenebilirdir ve çoğunlukla buğday bazlıdır. Hem sıcak et sularında hem de sotelenmiş yemeklerde tüketilen udon erişteleri son derece çok yönlü ve lezzetlidir. Popüler soslar arasında et, balık kekleri ve hatta tempura bulunur! Kesinlikle sağlıklı bir yemek!
Udon- Fotoğraf Kredisi: Pexels
4. Pirinç Eriştesi
İnce eriştelerden geniş, düz eriştelere kadar pirinç erişteleri, Vietnam pho, Tayland pad thai ve Malezya laksa gibi çeşitli yemeklerde kullanılır. Ayrıca taze bahar ruloları ve sotelerde önemli bir bileşendir ve yemeğinize doku ve çiğnenebilir bir tat verir!
Pirinç Eriştesi – Fotoğraf Kredisi: Pexels
5. Lo Mein Erişteleri
Ramenden daha kalın ama udondan daha ince olan lo mein, çoğunlukla sebzeler, etler ve soslarla sotelenir. Bu erişteler Çin-Amerikan paket servis yemeklerinde oldukça yaygındır ve yumuşak dokusu için beğenilir. Ayrıca bolca lezzeti içine çekme yeteneğine de sahiptirler!
Lo Benim – Fotoğraf Kredisi: Pexels
Ayrıca Okuyun:Evde Kendi Eriştenizi Yapın – Sağlıklı Yumurta Eriştesi Tarifi
6. Soba Eriştesi
Bunlar karabuğday unu veya buğday unundan yapılan ince eriştelerdir. Eriştelerin çoğu sıcak et sularıyla yenir ancak soba erişteleri soğuk et sularıyla da yenebilir! Bu erişteler çoğunlukla soya sosu, yeşil soğan ve nori ile yenir!
Soba noodle – Fotoğraf Kredisi: Pexels
7. Cam Erişte
Adından da anlaşılacağı gibi, bu erişteler şeffaftır ve mung fasulyesi nişastası veya tatlı patates nişastasından yapılır. Birçok Asya yemeğinde kullanılan cam erişteler, Çin sıcak tencerelerinde mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir. Kaygan dokuları ve çiğnenebilir ısırıklarıyla bilinirler!
Cam erişte – Fotoğraf Kredisi: Pexels
8. Yumurtalı erişte
Buğday unu ve yumurtadan yapılan yumurta erişteleri sarı renkte ve çiğnenebilir bir dokuya sahiptir. Chow mein, wonton çorbası ve Kanton usulü erişte gibi çok çeşitli yemeklerde kullanılırlar. Çok yönlüdürler ve kaynatılabilir, sotelenebilir veya çorbalara eklenebilirler.
Yumurtalı erişte – Fotoğraf Kredisi: Pexels
Erişteler her zaman dünyanın dört bir yanındaki ruh yemeği olmuştur ve olmaya devam edecektir. Çeşitli kültürlerin mutfak geleneklerine ek olarak, herkese rahatlık ve neşe getirirler. Öyleyse ne bekliyorsunuz? Hadi gelin ve bu lezzetli eriştelerden bazılarını hemen deneyin!
İşte sizler için dünyanın dört bir yanından 8 farklı erişte çeşidini ve bunların dünya çapında nasıl tüketildiğini derledik!
1. Spagetti
Bu, sert buğday irmiğinden yapılan, İtalya'ya özgü uzun, ince, silindirik bir makarna türüdür. Spagetti genellikle marinara veya bolonez gibi domates bazlı soslarla yapılır ancak aglio e olio yaparken sarımsak ve zeytinyağı sosunda da tüketilebilir.
Spagetti – Fotoğraf Kredisi: Pexels
2. Ramen Erişteleri
Muhtemelen en popüler eriştelerden bazıları, bunlar ince, buğday bazlı eriştelerdir, genellikle hafifçe kıvırcıktır. Shoyu, miso veya tonkotsu gibi çeşitli et sularında tadına bakılan bu Japon lezzeti, et, yumurta, sebze ve deniz yosunu gibi çeşitli soslarla servis edilebilir!

Ramen noodle – Fotoğraf Kredisi: Pexels
Ayrıca Okuyun: Denemeniz Gereken En İyi 7 Hint Sokak Tarzı Erişte Tarifi
3. Udon Erişteleri
Bu erişteler kalın ve çiğnenebilirdir ve çoğunlukla buğday bazlıdır. Hem sıcak et sularında hem de sotelenmiş yemeklerde tüketilen udon erişteleri son derece çok yönlü ve lezzetlidir. Popüler soslar arasında et, balık kekleri ve hatta tempura bulunur! Kesinlikle sağlıklı bir yemek!

Udon- Fotoğraf Kredisi: Pexels
4. Pirinç Eriştesi
İnce eriştelerden geniş, düz eriştelere kadar pirinç erişteleri, Vietnam pho, Tayland pad thai ve Malezya laksa gibi çeşitli yemeklerde kullanılır. Ayrıca taze bahar ruloları ve sotelerde önemli bir bileşendir ve yemeğinize doku ve çiğnenebilir bir tat verir!

Pirinç Eriştesi – Fotoğraf Kredisi: Pexels
5. Lo Mein Erişteleri
Ramenden daha kalın ama udondan daha ince olan lo mein, çoğunlukla sebzeler, etler ve soslarla sotelenir. Bu erişteler Çin-Amerikan paket servis yemeklerinde oldukça yaygındır ve yumuşak dokusu için beğenilir. Ayrıca bolca lezzeti içine çekme yeteneğine de sahiptirler!

Lo Benim – Fotoğraf Kredisi: Pexels
Ayrıca Okuyun:Evde Kendi Eriştenizi Yapın – Sağlıklı Yumurta Eriştesi Tarifi
6. Soba Eriştesi
Bunlar karabuğday unu veya buğday unundan yapılan ince eriştelerdir. Eriştelerin çoğu sıcak et sularıyla yenir ancak soba erişteleri soğuk et sularıyla da yenebilir! Bu erişteler çoğunlukla soya sosu, yeşil soğan ve nori ile yenir!

Soba noodle – Fotoğraf Kredisi: Pexels
7. Cam Erişte
Adından da anlaşılacağı gibi, bu erişteler şeffaftır ve mung fasulyesi nişastası veya tatlı patates nişastasından yapılır. Birçok Asya yemeğinde kullanılan cam erişteler, Çin sıcak tencerelerinde mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir. Kaygan dokuları ve çiğnenebilir ısırıklarıyla bilinirler!

Cam erişte – Fotoğraf Kredisi: Pexels
8. Yumurtalı erişte
Buğday unu ve yumurtadan yapılan yumurta erişteleri sarı renkte ve çiğnenebilir bir dokuya sahiptir. Chow mein, wonton çorbası ve Kanton usulü erişte gibi çok çeşitli yemeklerde kullanılırlar. Çok yönlüdürler ve kaynatılabilir, sotelenebilir veya çorbalara eklenebilirler.

Yumurtalı erişte – Fotoğraf Kredisi: Pexels
Erişteler her zaman dünyanın dört bir yanındaki ruh yemeği olmuştur ve olmaya devam edecektir. Çeşitli kültürlerin mutfak geleneklerine ek olarak, herkese rahatlık ve neşe getirirler. Öyleyse ne bekliyorsunuz? Hadi gelin ve bu lezzetli eriştelerden bazılarını hemen deneyin!