Esad devrilip kaçtı: Bunun dünya için anlamı nedir?

Felaket

New member
Üst düzey uzman Neumann şöyle diyor: Üç senaryo ve bir “muazzam tehlike”: Esad'ın devrilmesinin dünya için anlamı




  • e-posta

    Bölmek


  • Daha

  • heyecan


    • Basmak


    • Geri bildirim


    • Hataları bildir


      Bir hata mı buldunuz?

      Lütfen metinde ilgili kelimeleri işaretleyiniz. Sadece iki tıklamayla hatayı editör ekibine bildirebilirsiniz.


      Bitkide genetik mühendisliği yok

      Ama endişelenmeyin:
      Genetiği değiştirilmiş
      bunlar

8 Aralık 2024 Pazar 11:53


Suriye'de Esad hükümeti tarih oldu: Hajat Tahrir el Şam (HTS) grubuna bağlı İslamcı savaşçılar ve ona bağlı milisler, Pazar günü başkent Şam'ı aldıklarını ve yönetici Beşar Esad'ın kaçtığını duyurdu. Bu gelişmeler dünya için ne anlama geliyor?


Suriye hükümdarı Beşar Esad'ın devrilmesi, İslamcı HTŞ'nin lideri Ebu Muhammed el-Jolani'nin ana hedefiydi. Pazar günü el-Jolani'nin İslamcı savaşçıları, Esad'ın ülkedeki hükümet karşıtı protestoları bastırmak için şiddet kullanmasından 13 yıl sonra, Suriye'nin güç merkezi olan başkent Şam'a girdi ve şehri “özgür” ilan etti.

Peki güncel gelişmeler dünya için ne anlama geliyor?

Londra'daki Kings College'dan ünlü terör uzmanı Peter R. Neumann şu yorumu yaptı: Kendi sorusunu yanıtlıyor: “Esad tarih oldu ve Suriye… özgür mü?” ile: “Kimse bundan sonra ne olacağını bilmiyor.” Yeni “yöneticilerin” hedefi hâlâ bir İslam devleti. Neumann, Suriye'nin geleceğine dair üç senaryo sıralıyor:

  1. Ülkenin iki veya üç özerk bölgeye bölünmesi
  2. İç savaşın yeniden canlanması
  3. İç savaş ve ardından bölünme
Terör uzmanı göç sorununu gündeme getiriyor ve “çok büyük bir tehlike” görüyor


Neumann göç konusuna da değiniyor. Bu durum şu soruyu gündeme getiriyor: Suriyeli mülteciler anavatanlarına geri dönecek mi, yoksa yaklaşan iç savaş nedeniyle daha fazla insan kaçacak mı?






Neumann'ın değerlendirmesine göre başka bir kaçış riski var. Aynı zamanda “terörizm tehdidinin” yeniden canlanma ihtimalini de görüyor. Neumann, IŞİD'in bile yeniden şansı olduğunu söylüyor. Vardığı sonuç: “Bir yandan Suriye'nin Esad'dan kurtuluşu elbette olumlu.” Diktatörün vicdanında “IŞİD'in ve diğer tüm 'isyancıların' toplamından” daha fazla insan var. Aynı zamanda yeni yöneticilerin demokrat olmaması nedeniyle iktidar değişikliğini “büyük bir tehlike” olarak görüyor.


ben
 
Üst