Hata! Çok Sık Geğiriyor musunuz? Arkasındaki Suçluları Bilin ve Utançtan Kaçın

Leila

Global Mod
Global Mod
Hepimiz bunu deneyimledik; genellikle geğirme olarak bilinen, ağzımızdan çıkan ani, bazen utanç verici gaz patlamaları. Çoğu zaman bizi hazırlıksız yakalar ve bunun neden olduğunu merak etmemize neden olur. Peki bu olguya ne sebep oluyor ve neden oluyor? Beslenme uzmanı Neha Sahaya, Instagram gönderisinde geğirmenin ne olduğunu ve hangi yiyeceklerin buna neden olduğunu anlamamıza yardımcı oluyor, böylece dışarı çıktığınızda veya birisiyle buluştuğunuzda bu durumun oluşmasını önleyebilirsiniz. Endişelenmeyin, göründüğü kadar gizemli değil!

Geğirme Asitlik Anlamına Gelir mi?


Çoğunlukla asitlikle ilişkilendirilen geğirme, aslında midede sıkışan fazla havanın serbest bırakılmasına yardımcı olan doğal bir süreçtir. Geğirme genellikle zararsızdır ve sıklıkla midede fazla hava bulunduğunu gösterir. Bununla birlikte, geğirme çürük yumurtaya benzeyen hoş olmayan bir koku aldığında, bu Hidrojen Sülfür gazının varlığına işaret edebilir ve muhtemelen uygunsuz sindirime veya altta yatan diğer sorunlara işaret edebilir.

Neha Sahaya, ağızdaki ve mide-bağırsak kanalındaki bakterilerin yiyecekleri parçalaması sonucu hidrojen sülfür gazının oluştuğunu, bunun da hoş olmayan geğirmelere veya şişkinliğe neden olduğunu açıklıyor.

Öyleyse okuyun: Asit Reflüden Kurtulun – Bu 5 Rahatlatıcı İçeceği Deneyin

Yeme Alışkanlıkları ve Geğirme: Geğirmeye Ne Sebep Olur?

1. Hava Yutmak


Yemek yerken veya içerken istemeden hava yutabilirsiniz, özellikle hızlı yemek yerseniz veya sakız çiğnerseniz midenizde geğirme şeklinde hava birikebilir.

2. Gazlı İçecekler


Gazlı içecekler, midenizde gaz kabarcıkları halinde salınabilen çözünmüş karbondioksit gazı içerir.

3. Aşırı yeme


Büyük öğünler tüketmek midenize baskı uygulayarak genişlemesine ve aşırı gazın geğirme yoluyla salınmasına neden olabilir.

4. Sindirim Bozuklukları


Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), gastrit veya peptik ülser gibi durumlar aşırı geğirmeye neden olabilir.

5. Smokin


Sigara içmek veya diğer tütün ürünlerini kullanmak hava yutmanıza neden olabilir.

6. Bazı Yiyecekler


Fasulye, lahana, brokoli, soğan ve gazlı içecekler gibi bazı yiyecekler sindirim sisteminde daha fazla gaz üretir. Bu gıdalar duyarlı bireylerde geğirmeye katkıda bulunabilir. Brüksel lahanası, karnabahar, sarımsak, süt ürünleri, süt ve bira gibi yiyecekler de kükürt geğirmesini tetikleyebilir.

Öyleyse okuyun: Aşırı Yemek, Artık Yok! Uzman Porsiyonlarınızı Kontrol Etmeniz İçin Hızlı Bir Hack Paylaşıyor

Uzman, “Rahatsızlığa neden olacak veya günlük yaşamınıza müdahale edecek kadar sık veya aşırı geğirme yaşıyorsanız, bir sağlık uzmanına danışmanız iyi bir fikirdir” uyarısında bulunuyor.
 
Üst