ICYMI: Hakkında Bilmeniz Gereken Sözlüğe Eklenen 10 Yeni Yemek Kelimesi

Leila

Global Mod
Global Mod
Yemeğin başlı başına bir dil olduğu söylenir. Yemek ve dil arasındaki bağlantılar derinlere iniyor; keşfedilmesi büyüleyici bir dünya. Kendimiz yeni ‘yemek meraklısı’ sözcükleri bulabilirken, bir sözlük tarafından resmi olarak tanınmak, yiyecek ve ilgili deneyimlere yüksek bir statü kazandırır. Dil de yemek gibi sürekli gelişmektedir. Gıdaya uygulanan dil (onu tanımlamak ve belirtmek) söz konusu olduğunda, bilmeniz gereken birkaç yeni gelişme var. Bir süre önce Merriam-Webster sözlüğü, koleksiyonuna aralarında yiyecekle ilgili kelimelerin de bulunduğu 690 yeni kelime eklediğini duyurdu. Bilmeniz gereken 10 tanesini seçtik:

Öyleyse okuyun: Yemek Kelime Bilgisi 101: Her Yemek Meraklısının Bilmesi Gereken 7 Mutfak Terimi

İşte Merriam-Webster Sözlüğüne 2023 Yılında Eklenen En Popüler 10 Lezzet Kelimesi:

1. Şefin Öpücüğü


Fotoğraf Kredisi: iStock


Muhteşem bir yemekten sonra kelimelere dökemediğimiz duyguları çoğu zaman bir “şefin öpücüğü” ile ifade ederiz. Bu ifade artık resmi olarak bir isim olarak sözlüğe girmiştir ve “bir elin parmak uçlarının öpülmesi ve ardından parmakların dışa doğru hareket ettirilmesiyle yapılan memnuniyet veya onaylama jesti – sıklıkla ünlem işareti olarak kullanılır” olarak tanımlanmaktadır.

2. İş Yapmak


Çoğumuz şefin öpücüğünü İtalyanlarla ilişkilendiririz. Ancak deneyiminizi dünyanın başka bir yerinden gelen bir terimle tanımlamak istiyorsanız “buharlaşma” kelimesini kullanın. Bu Afro-Amerikan İngilizcesi argo terimi “son derece iyi: mükemmel; özellikle: lezzetli, lezzetli” olan her şey için kullanılır.

3. Cheffy


Hepimiz patron olmasa da bize patronu hatırlatan biraz eksantrik bir kişinin olduğunu biliyoruz. Merriam-Webster sözlüğü artık size onları tanımlamak için kullanabileceğiniz gerçek bir kelime sunuyor: şeffy. Spesifik olarak bu sıfat, “profesyonel bir aşçıya özgü veya ona yakışan (gösteriş, karmaşıklık veya egzotiklik gibi)” herhangi bir şeyi ifade eder.

4. Zhuzh


Açıklamalarınızı daha da geliştirmek mi istiyorsunuz? O zaman “zhuzh” hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu isim, Merriam-Webster tarafından “bir şeyin genel görünümünü, tadını vb. tamamlayan küçük bir iyileştirme, ayarlama veya ekleme; fiil: küçük bir iyileştirme, ayarlama veya ekleme yoluyla lezzeti veya görünümü iyileştirmek” olarak tanımlanır. – sıklıkla up ile kullanılır”.

5. Smashburger

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri


Fotoğraf Kredisi: iStock


Şimdi listenin ağzınızı sulandıracak kısmına geliyoruz. Sözlük tarafından tanınan birçok yeni yemek var ve bunlardan biri de smashburger. Bu kelime teknik olarak üç gıda maddesinden birine atıfta bulunabilir: “pişirme başlangıcında ısıtılmış bir tava veya ızgara üzerine ince bir şekilde bastırılan bir hamburger köftesi”, “benzer şekilde hazırlanmış bir köfte (fasulye veya öğütülmüş hindi gibi)” veya “bir köfte” bir veya daha fazla köfte içeren sandviç.”

6. Jollof pirinci


Dudak şapırdatan bir diğer katkı da jollof pirincidir. Merriam-Webster bunu “genellikle sarımsak, kekik, acı biber ve diğer baharatlarla tatlandırılan ve genellikle et, balık veya sebzelerin eşlik ettiği, domates ve soğan sosunda pişirilen bir Batı Afrika yemeği” olarak tanımlıyor. Ancak bu yemeğin sevenler, lezzetini doğru bir şekilde yakalamak için daha fazla yeni kelime icat edilmesi veya eklenmesi gerektiğini düşünebilir!

7. Alma


Daha önce duymadığınız eşsiz bir lezzet. “Melinjo ağacının kurutulmuş düzleştirilmiş tohumundan yapılan, Endonezya’da popüler olan hafif acı bir kraker veya cips” anlamına gelir. Öğrenilecek yeni bir kelime ve belki bir gün denenecek yeni bir atıştırmalık!

8. Guanciale

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri


Fotoğraf Kredisi: iStock


Keşfedilmesi gereken bir diğer özel lezzet ise İtalyan guanciale’dir. Sözlüğe göre bu, “tipik olarak domuz çenesi ve baharatlarla (defne yaprağı, ardıç ve karabiber gibi) yapılan, kurutulmuş bir İtalyan et ürünüdür”.

9. aşama


Şimdi Fransızcadan alınan ve her ikisinin de yazılışının aynı olduğu iki kelimeye geliyoruz. Aşama, “bir şefin eğitiminin parçası olan, profesyonel bir mutfakta genellikle ücretsiz staj” anlamına gelir.

10. Stagiaire


Bir sahneyi elinde bulunduran kişiye “stagiaire” adı verilir. (İlginç bir şekilde, Fransızca’da bir aşama herhangi bir staj veya benzer eğitim programına atıfta bulunabilir – kelimeler konaklama alanıyla sınırlı değildir).

2023’te gıdayla ilgili veya başka konulardaki diğer eklemeler hakkında daha fazla bilgi edinmek için burayı tıklayın.

Öyleyse okuyun: Makaron vs Makaron: Bu Çerezleri Farklı Kılan Nedir? Hadi bulalım
 
Üst