Karl Lauterbach'ın klinik reformu sonucunda bu sizin için değişecek

Felaket

New member
Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın gerçekleştirdiği yeni hastane reformu ile yeni bir ücretlendirme sistemi getirilecek. Hastaneler artık gelir nedeniyle mümkün olduğu kadar çok hastayı tedavi etmemeli. Bugün klinikler hasta veya tedavi vakası başına sabit bir miktar alıyor. Bu vaka başına sabit oranlar azalmalıdır. Bunun karşılığında personel, acil servis veya gerekli tıbbi teknolojinin sağlanması için sabit miktarlar olmalıdır.

Peki bu, hastanede kalışınız açısından aslında ne anlama geliyor?

Ameliyata ihtiyacınız varsa klinik reformun anlamı budur


Yeni reformla birlikte artık tüm hastanelerin karmaşık operasyonlar yürütmesine izin verilmiyor. Hastalar daha sonra kanser ameliyatı veya zor kalp ameliyatı için özel bir kliniğe gitmek zorunda kalıyor. Arka plan, sağlık sistemindeki maliyetlerin de azaltılması gerektiğidir. Çünkü uzman doktor ameliyat ettiğinde iyileşme şansı artıyor ve hasta hastalık sarmalından daha çabuk çıkıyor.

Lauterbach'a göre kanser tedavilerinin üçte biri artık deneyim eksikliği nedeniyle bu konuya tamamen yabancı olan Alman kliniklerinin üçte ikisinde gerçekleştiriliyor. Sonuç sepsis (kan zehirlenmesi) gibi ciddi komplikasyonlardır. Bu artık değişmeli.

Arabayla kliniğe gitmeniz bu kadar sürer


Özellikle kırsal bölgelerde kliniğe uzun yolculuklar nadir değildir. Güncel Almanya Atlası'na göre hastaların en yakın kliniğe ulaşması artık en az 16 dakikaya ihtiyaç duyuyor. Bu durum reformla birlikte büyük ölçüde değişiyor. Hastaların en yakın acil kliniğine (dahiliye, travma cerrahisi) 30 dakika içerisinde ulaşması gerekmektedir. Uzman kliniklere araçla en fazla 40 dakikada ulaşılabilmelidir.

Ancak planlama yaparken, bölgelerinde ilgili hizmetlerin olmaması durumunda kaç sakinin daha uzun seyahat sürelerinden etkileneceğini hesaba katmak da önemlidir. Bireysel federal eyaletler hastane planlamasından sorumludur.

Yakınımdaki hastane kapanıyor mu?


Bu soruyu cevaplamak kolay değil. İlk bakışta bazı klinikler gerçekten kapanıyormuş gibi görünüyor. Reformda daha az hastane öngörülse de en azından geri kalan hastanelerin kalitesinin artması gerekiyor. Ancak birçok insanın daha uzun yolculuklar yapmak zorunda kalacağı bazı bölgelerde Seviye 1i hastanelerine hâlâ ihtiyaç duyulabilir. Yatarak temel bakım hizmetlerini ayakta uzman ve aile hekimliği hizmetleriyle birleştirmektedir.

Lauterbach'ın reformu hastane ortamını “önemli ölçüde değiştirecek”. Taslakta şu ana kadar kırsal bölgelerde “fazla arz sağlanan şehirler” ve “yetersiz arz sağlanan alanlar” olduğu belirtiliyor.

Hastalar için maliyetler artıyor


Sağlık sigortası şirketleri zaten hastalar için artan maliyetler konusunda uyarıda bulunuyor. 2026-2035 yılları arasında sağlık fonundan 25 milyar avronun Almanya'daki hastanelere destek amacıyla kullanılması planlanıyor. Dönüştürüldüğünde bu, sağlık fonuna yıllık 2,5 milyar avroluk ek yük anlamına geliyor.

Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Fonları Birliği sözcüsü Florian Lanz, “Hastanelere sağlık fonundan ve doğrudan sağlık sigortası şirketlerinden gelecek olan bu ilave milyarlar, sonuç olarak katkı oranlarında artışlara yol açacaktır” dedi. “Deutsche Ärzteblatt”.

İlave olarak harcanan her avronun, katkıda bulunanlar tarafından toplanması gerekiyor,” dedi Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Fonları Birliği sözcüsü Florian Lanz, German Medical Journal'a. Katkıda bulunanlar harcanan her ek euroyu ödemek zorundadır.

Yeni klinik reformuna yönelik birçok eleştiri


CDU/CSU parlamento grubunun sağlık politikası sözcüsü Tino Sorge “Bild am Sonntag”a şunları söyledi: “Finansman önerileri tamamen yarım yamalak ve yerel olarak daha fazla belirsizliğe yol açıyor. Hastanelerdeki ölümler engellenmeden devam ediyor.” Bavyera Sağlık Bakanı Judith Gerlach (CSU), Lauterbach'ı “bir kez daha eyaletleri önceden dahil etmemekle” suçladı.

Alman Hastaneler Birliği başkanı Gerald Gass, “hastanelerin 2024'teki enflasyonu telafi edecek etkin ekonomik güvencesinin” bulunmadığını söyledi. FDP'li siyasetçi Andrew Ullmann şunları vurguladı: “Gerekli reformları geciktirirsek yalnızca hastanelerde ölümler olacaktır. Nüfusa daha iyi hizmet verebilmek için reformlara ihtiyacımız var.”

Yeşil sağlık uzmanı Janosch Dahmen, hemşire ve doktorların kayıp olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda bakıma muhtaç yaşlı ve hasta insanların sayısı da artıyor. Dahmen, bakım kalitesinin giderek kötüleştiğini söyledi
 
Üst