Kış mevsimi yaklaşırken çevredeki yerel pazarlar rengarenk ve besleyici ürünlerle dolup taşıyor. Keskin portakallardan sağlıklı yeşil yapraklı sebzelere kadar bu sezon bize, soğuk rüzgarda bizi sıcak ve rahat tutacak en iyi ürünleri sunuyor. Bu kış hediyelerinden biri de çevremizde bolca bulunan pancardır. Salatalardan soslara kadar pancarın başka hiçbir şeye benzemeyen bir tat artırıcı gücü vardır. Bu canlı kırmızı sebzeyi denemek için eğlenceli bir tarif arıyorsanız pancar idli kızartması sizin tercihiniz olabilir. Bu tarif, mükemmel bir kahvaltı seçeneği veya sıcak bir fincan çay veya kahve eşliğinde tadını çıkarabileceğiniz bir çay saati atıştırmalıktır.
Öyleyse okuyun: Pancarın Faydaları: Diyetinize Pancar Eklemenin 5 Lezzetli Yolu
Pancar çeşitli sağlık yararları sunar.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Pancarı Neden Kış Diyetinize Eklemelisiniz?
Besleyici bir kış sebzesi olan pancar, vücudunuz için faydalı olan temel vitamin ve minerallerle doludur. Pancar, kırmızı kan hücreleriniz için gerekli olan C vitamini, A vitamini, potasyum, folat ve manganez açısından zengindir. Bu vitaminler ve mineraller antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-kanser özelliklerine sahiptir ve bunlar aynı zamanda sindirim sağlığınızı da iyileştirebilir.
Pancar Idli Sağlıklı mı?
Evet! Pancar idli, yalnızca birlikte buharda pişirilen ham maddeler olduğundan sağlıklıdır. Pancar C vitamini ve demir açısından zengin olsa da pirinç size enerji sağlayan harika bir karbonhidrat kaynağıdır. Beyaz pirinçte bulunan besinler aynı zamanda kemiklerinizin, sinirlerinizin ve kaslarınızın sağlıklı çalışmasını da destekler. Urad dal, sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilecek lifler açısından zengindir. Bu dal aynı zamanda müshil özellikleri nedeniyle bağırsak hareketlerinin düzgünleşmesine de yardımcı olabilir. Pancarlı idli kızartmasını daha sağlıklı yapmak istiyorsanız, daha az yağ kullanın ve masalasına daha fazla sebze eklemeyi deneyin.
Pancar idli kızartmasının yapımı kolay ve lezzetli!
Fotoğraf Kredisi: Instagram/@manohar_cook
Pancar Idli Kızartması Nasıl Yapılır: Pancar Idli Kızartması Tarifi
İki ayrı kapta pirinci ve dalayı durulayın ve ıslatın. 6-7 saat bir kenara koyun. Islatıldıktan sonra blenderda macun kıvamına gelinceye kadar öğütün. Dal ve pirinç karışımının topaksız olduğundan emin olmak için aralıklarla biraz su kullanabilirsiniz. Gece boyunca mayalanmalarına izin verin. Doğranmış pancarı bir karıştırıcıya koyun ve ince bir macun haline getirin. Macunun pürüzsüz olmasını sağlamak için 1-2 çay kaşığı su ekleyebilirsiniz.
İdli hamuru bir gece mayalandıktan sonra pancar ezmesini ve biraz tuzu ekleyin. Hamurun güzel bir pembe renge sahip olması için iyice karıştırdığınızdan emin olun. Eğer hamur çok kalın görünüyorsa 1/4 su bardağı su ekleyip iyice karıştırın. İdli plakalarını sade yağ veya sıvı yağla yağlayın ve pancar hamurunu içine dökün. Kalıbı buharlayıcıya yerleştirin ve idlis’i 15-20 dakika buharda pişirin. İdlisleri kalıptan çıkarmadan önce biraz soğumasını bekleyin.
Bir tavada biraz sıvı yağ veya sıvı yağı ısıtın. Buna hardal ve kimyon tohumlarını ekleyin ve dağılmasına izin verin. Daha sonra doğranmış soğanı ve köri yapraklarını ekleyip iyice karıştırın. Baharatların geri kalanını, zerdeçal tozunu, kırmızı biber tozunu, tuzu ve dilimlenmiş yeşil biberleri ekleyin. Soğanlar çiğliğini kaybedip yarı saydam hale gelinceye kadar pişirin. Bu noktada biraz garam masala ekleyerek baharat seviyelerini de artırabilirsiniz. İyice karıştırın.
Bu arada pancar idlisini kalıptan çıkarın ve her birini dörde bölün. Pancar idli parçalarını tavaya atın ve masala ile iyice kaplanması için iyice karıştırın. İdlisleri altın rengi kahverengi olana ve kenarları hafif çıtır olana kadar pişirin. Onları kişniş yapraklarıyla süsleyin ve işte! Pancarlı idli kızartmanız servise hazır! Bu idlis’i fıstık veya hindistancevizi turşusu ile servis edebilirsiniz!
Tarifin tamamını buradan okuyun
Öyleyse okuyun: Düşük Tansiyondan mı Acı Çekiyorsunuz? Pancar Tüketiminizi Şimdi Sınırlayın
Öyleyse okuyun: Pancarın Faydaları: Diyetinize Pancar Eklemenin 5 Lezzetli Yolu
Pancar çeşitli sağlık yararları sunar.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Pancarı Neden Kış Diyetinize Eklemelisiniz?
Besleyici bir kış sebzesi olan pancar, vücudunuz için faydalı olan temel vitamin ve minerallerle doludur. Pancar, kırmızı kan hücreleriniz için gerekli olan C vitamini, A vitamini, potasyum, folat ve manganez açısından zengindir. Bu vitaminler ve mineraller antioksidan, anti-inflamatuar ve anti-kanser özelliklerine sahiptir ve bunlar aynı zamanda sindirim sağlığınızı da iyileştirebilir.
Pancar Idli Sağlıklı mı?
Evet! Pancar idli, yalnızca birlikte buharda pişirilen ham maddeler olduğundan sağlıklıdır. Pancar C vitamini ve demir açısından zengin olsa da pirinç size enerji sağlayan harika bir karbonhidrat kaynağıdır. Beyaz pirinçte bulunan besinler aynı zamanda kemiklerinizin, sinirlerinizin ve kaslarınızın sağlıklı çalışmasını da destekler. Urad dal, sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilecek lifler açısından zengindir. Bu dal aynı zamanda müshil özellikleri nedeniyle bağırsak hareketlerinin düzgünleşmesine de yardımcı olabilir. Pancarlı idli kızartmasını daha sağlıklı yapmak istiyorsanız, daha az yağ kullanın ve masalasına daha fazla sebze eklemeyi deneyin.

Pancar idli kızartmasının yapımı kolay ve lezzetli!
Fotoğraf Kredisi: Instagram/@manohar_cook
Pancar Idli Kızartması Nasıl Yapılır: Pancar Idli Kızartması Tarifi
İki ayrı kapta pirinci ve dalayı durulayın ve ıslatın. 6-7 saat bir kenara koyun. Islatıldıktan sonra blenderda macun kıvamına gelinceye kadar öğütün. Dal ve pirinç karışımının topaksız olduğundan emin olmak için aralıklarla biraz su kullanabilirsiniz. Gece boyunca mayalanmalarına izin verin. Doğranmış pancarı bir karıştırıcıya koyun ve ince bir macun haline getirin. Macunun pürüzsüz olmasını sağlamak için 1-2 çay kaşığı su ekleyebilirsiniz.
İdli hamuru bir gece mayalandıktan sonra pancar ezmesini ve biraz tuzu ekleyin. Hamurun güzel bir pembe renge sahip olması için iyice karıştırdığınızdan emin olun. Eğer hamur çok kalın görünüyorsa 1/4 su bardağı su ekleyip iyice karıştırın. İdli plakalarını sade yağ veya sıvı yağla yağlayın ve pancar hamurunu içine dökün. Kalıbı buharlayıcıya yerleştirin ve idlis’i 15-20 dakika buharda pişirin. İdlisleri kalıptan çıkarmadan önce biraz soğumasını bekleyin.
Bir tavada biraz sıvı yağ veya sıvı yağı ısıtın. Buna hardal ve kimyon tohumlarını ekleyin ve dağılmasına izin verin. Daha sonra doğranmış soğanı ve köri yapraklarını ekleyip iyice karıştırın. Baharatların geri kalanını, zerdeçal tozunu, kırmızı biber tozunu, tuzu ve dilimlenmiş yeşil biberleri ekleyin. Soğanlar çiğliğini kaybedip yarı saydam hale gelinceye kadar pişirin. Bu noktada biraz garam masala ekleyerek baharat seviyelerini de artırabilirsiniz. İyice karıştırın.
Bu arada pancar idlisini kalıptan çıkarın ve her birini dörde bölün. Pancar idli parçalarını tavaya atın ve masala ile iyice kaplanması için iyice karıştırın. İdlisleri altın rengi kahverengi olana ve kenarları hafif çıtır olana kadar pişirin. Onları kişniş yapraklarıyla süsleyin ve işte! Pancarlı idli kızartmanız servise hazır! Bu idlis’i fıstık veya hindistancevizi turşusu ile servis edebilirsiniz!
Tarifin tamamını buradan okuyun
Öyleyse okuyun: Düşük Tansiyondan mı Acı Çekiyorsunuz? Pancar Tüketiminizi Şimdi Sınırlayın