Oruç Tutarken Güçlü Kalın: Uzak Durmanız Gereken 5 Besin

Leila

Global Mod
Global Mod
Ramazan veya Navaratri için oruç tutuyorsanız, sağlığınızdan ödün vermeden gün boyunca kendinizi enerjik tutmanız önemlidir. Danışman Beslenme Uzmanı Rupali Datta’ya göre, besleyici öğünleri diyetinize dahil etmek çok önemlidir. Ancak bazı yiyecekler aç karnına şişkinliğe ve sindirim rahatsızlığına neden olabilir. Oruç tutmayı genellikle kızarmış, tatlı ve karbonhidrat ağırlıklı yemeklerle ilişkilendirsek de, bunlar oruç sırasında tüketilecek en iyi yiyecekler değildir. Yemeklerinizi planlamanıza yardımcı olmak için, oruç tutarken kaçınmanız gereken bazı yiyecekleri listeledik.

İşte Oruç Tutarken Uzak Durmanız Gereken 5 Besin:

karbonhidratlar


Oruç tuttuktan sonra vücudunuz karbonhidratları sindirmek için mücadele edebilir, bu nedenle kızarmış fakir, patates kızartması, patates cipsi, rafine un, pirinç ve diğer karbonhidrat açısından zengin yiyeceklerden kaçınmak en iyisidir. Bu yiyecekleri yemeniz gerekiyorsa, ölçülü olarak tükettiğinizden emin olun.

konserve


Konserve yiyecekler hızlı ve kolay bir yemek seçeneği gibi görünebilir, ancak genellikle raf ömürlerini uzatmak için koruyucular ve şekerle paketlenirler. Bu yiyeceklerin besin değeri de düşüktür ve sağlık açısından pek az faydası vardır, bu nedenle oruç tutarken bunlardan kaçınmak en iyisidir.

Öyleyse oku: Navratri Oruç Kuralları: Uymanız Gereken 8 Oruç Kuralı

Karbonatlı içecekler


Soda ve diğer gazlı içecekler, özellikle aç karnına tüketildiğinde şişkinliğe ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Bu içecekler ayrıca midenizdeki basıncı artırabilen yüksek düzeyde gaz içerir, bu nedenle oruç sırasında bunlardan kaçınmak en iyisidir.

Şekerli gıdalar


Gulab jamun, laddoo, kheer gibi tatlılar ve diğer tatlılar cazip gelebilir, ancak oruç tuttuktan sonra çok fazla şeker tüketmek kan şekeri seviyenizde ani bir artışa neden olabilir ve bu da sağlığınız için zararlı olabilir. Şeker alımınızı sınırlamak ve bunun yerine daha sağlıklı alternatifler seçmek en iyisidir.

Öyleyse oku: Diyabetiniz Varsa Ramazan Ayında Nasıl Oruç Tutabilirsiniz?

716gcv4


Orucunuzda laddoo gibi şekerli yiyeceklerden kaçının. Fotoğraf Kredisi: iStock

Çok Tuzlu Yiyecekler


Diyetinizde bir miktar tuz gerekli olsa da, aşırı miktarda tuz tüketmek yüksek tansiyon riskinizi artırabilir. Oruç sırasında çok tuzlu yiyeceklerden kaçınmak ve sodyum alımını ölçülü tutmak en iyisidir. Çok fazla tuz tüketirseniz, sulu kalmak için bol su içtiğinizden emin olun.
 
Üst