Peynir Bilmecesi: Buratta Peyniri ile Mozzarella Peyniri Arasındaki Fark Nedir?

Leila

Global Mod
Global Mod
Yumuşak, yapışkan, leziz, zengin, incelikli, enfes… Peyniri ve peynire olan sevgimi anlatacak kelimelerin tükendiğini hissediyorum. Peynir, hiç nefret etmeyen sütlü lezzetlerden biridir. Pizzalarda kullanabilir, makarnanın üzerine parçalayabilir, kalın ve zengin hale getirmek için çorbaya karıştırabilir veya olduğu gibi yiyebilirsiniz, peynir çok yönlüdür ve lezzete derinlik katar. Hindistan'da mevcut en popüler peynir türlerinden biri, pizzaları çok lezzetli yapan lifli peynir olan mozzarella'dır! Ancak son zamanlarda başka bir peynir çeşidi olan burrata, tereyağlı ve kremsi tadı nedeniyle ün kazandı. Bunu pek kimse bilmez ama bu peynirlerin ikisi de makarna filata (uzatılmış lor) yöntemiyle yapılıyor ama yine de farklılar. Ama nasıl? Aklınızda bu ve buna benzer birçok soru varsa endişelenmeyin!

Öyleyse okuyun: Beyaz Peynir Nedir? Diyetinize Eklemeniz İçin 6 Neden

Kısa sürede kendinizi bir peynir uzmanı gibi hissetmenizi sağlayacak bu ve diğer temel soruları yanıtlamak için Music & Mountains Restaurant'tan Şef Parul Pratap ve Caara'nın kurucu ortağı Alice Mirabel ile konuştuk!



Hem Mozzarella hem de Burrata peyniri İtalya kökenlidir.
Fotoğraf Kredisi: Pexels

1. Kökenler:

Mozzarella peyniri:


Pizza severlerin favorisi olan mozzarella peyniri, çok yönlülüğü ve lezzetiyle seviliyor. Birçok kişi bu mutfak malzemesinin kökenini merak etti. Popüler düşüncenin aksine mozzarella peyniri Amerika Birleşik Devletleri'nde değil, Güney İtalya'nın Napoli'sinde doğmuştur. Haberler Food'a konuşan Şef Pratap, mozzarella peynirinin Buffalo sütünden yapıldığını, bu peynirin ona zengin bir taze süt tadı ve çiğnenebilir ağız hissi verdiğini paylaştı.

Burrata peyniri:


Salatalarda sıklıkla görülen burrata peyniri, kendine has dokusu ve tadı nedeniyle son yıllarda popülerlik kazanmıştır. Peki bu peynirin de Güney İtalya kökenli olduğunu biliyor muydunuz? Evet! Şef Pratap bu ikonik peynirin kökeni hakkındaki bilgilerini paylaştı. Tıpkı mozzarella gibi burrata peyniri de Apulia bölgesinden bir İtalyan bebesidir. Tek farkı bu peynir çeşidinin inek sütünden yapılıyor olmasıdır.

2. Doku

Mozarella:


Pürüzsüz, elastik dokusuyla mozzarella peyniri, bozulmamış beyaz rengi ve parlak yüzeyiyle öne çıkar. Şef Parul Pratap, mozzarella peynirinin yıllandırılmadığını, bu nedenle her lokmada yumuşak, esnek bir dokuya sahip olduğunu ekliyor. Hatta dilimlendiğinde şeklini kaybetmez. Bu nedenle salatalar için harika bir malzeme olarak işe yarar.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri


Burrata peyniri kremsi bir iç yapıya ve zengin bir tada sahiptir.
Fotoğraf Kredisi: Pexels

Burrata:


Burrata'nın İtalyanca'da “tereyağlı” anlamına geldiğini biliyor muydunuz? Adını kremamsı iç yapısı ve zengin lezzetinden alıyor. Burrata peynirinin eti aslında mozzarelladır ancak merkezi, pıhtılaşmış kremayla karıştırılmış taze peynir parçalarının bir karışımı olan 'Stracciatella' ile doldurulduğu için en çok saygı duyulandır. Şef Pratap, patlayarak açıldığında içerideki kremsi peynirin dışarı döküldüğünü ve yemeğe bir kat daha süt ürünü kattığını ekliyor.

3. Lezzet

Mozarella:


Mozzarella peyniri, diğer malzemelerin parlaması için bir tuval görevi gören hassas, sütlü bir tat verir. Piyasada kolaylıkla bulunur ve yarı yumuşak dokusu sayesinde ilk bakışta fark edilir. Tadı hafif olduğundan mozzarella peyniri, diğer malzemelere üstünlük sağlamayan kremsi bir doku için çeşitli yemeklerde kullanılabilir.

“Taze peynirin tadı her zaman biraz farklıdır. Ortalama mozzarellalar ve hayat değiştiren, harika mozzarellalar var. Karşılaştırmak imkansız. Dünyanın en iyi mozzarellası ve ortalama burrata olsa mozzarellayı seçerdim. Aksi halde benim için burrata kazanır ” dedi Mirabel.

Burrata:


Burrata ise açıldığında kadifemsi ve tereyağlıdır. Kremsi dolgusu, zenginliği dengeleyen hafif bir keskinlik verir ve ağızda enfes bir tat patlamasıyla sonuçlanır. Mozzarella ile karşılaştırıldığında burrata daha belirgindir ve kremsi yapısı (ve yüksek kalorisi!) nedeniyle öne çıkar. Aslında Şef Parul Pratap, stracciatella'nın zengin ve kremsi dolgusuna sahip olduğu için burrata ile ilgili aynı duyguları yansıtıyor.

Mozzarella peyniri en çok pizza ve salatalarda kullanılır.


Mozzarella peyniri en çok pizza ve salatalarda kullanılır.
Fotoğraf Kredisi: Unsplash

4. Mutfak Kullanımları

Mozarella:


Mozzarella denilince aklımıza ilk gelen şey pizzadır. Bu peynir türü piyasada küp, dilim veya kıyılmış peynir şeklinde kolayca bulunabilmektedir ve pratik olarak herhangi bir yemekle eşleştirilebilir. İster klasik lazanyanın üzerine ister salatalarda sebzelerle eşleştirin, mozzarella peyniri her yemeği tamamlar.

Burrata:


Tıpkı mozzarella gibi burrata peyniri de birçok yemekte kullanılabiliyor ancak kremsi iç kısmı yemekleri bambaşka bir boyuta taşıyor. Burrata peyniri, üzerine zeytinyağı gezdirilmiş taze çıtır ekmek yanında veya salatalara kremalı bir katkı olarak servis edilebilir. “Burrata menülerde çok popüler hale geldiğinden, çeşitli yemeklerde bulunur; ideal olarak salatalarda, makarnalarda ve hatta peynir tabağının bir parçası olarak en mantıklı olanıdır ancak burrata pizzanın üst kısmı olarak da bulunabilir. ” diye ekliyor Şef Parul Pratap.

Öyleyse okuyun: Ev Yapımı Peynir Nasıl Yapılır: Ünlü Şef Pankaj Bhadouria Kolay Tarifi Paylaşıyor

Mozzarella peyniri ve burrata peyniri arasındaki bu temel farklılıkların farkında mıydınız? Aşağıdaki yorumlarda bize bildirin!
 
Üst