Sloven Mutfağı ve Sürdürülebilirlik Şampiyonu Şef Ana Ros ile Özel Röportaj

Leila

Global Mod
Global Mod
Tüm ünlü şefler mutfak yıldızı olmayı hayal ederek mi büyüdüler? Elbette hepsi değil. Beklenmedik bir şekilde kariyer değiştiren ve (gastronomi) şöhrete ulaşan insanların hikayeleriyle karşılaşmış olabiliriz. Ancak Şef Ana Ros'un yolculuğu özellikle büyüleyici. Çocukluğunda çağdaş dans ve alp disiplini kayağı eğitimi aldı. Yugoslavya gençlik milli takımına girmeyi başardı. Bu spor kariyerine devam etmekten vazgeçti ve üniversitede uluslararası ilişkiler okumak üzere kaydoldu. Ama onu bekleyen başka, farklı bir yol daha vardı.

Ana Ros, o zamanlar ortağı Valter Kramar'ın ebeveynleri tarafından işletilen küçük bir aile restoranı olan Hisa Franko'nun sorumluluğunu üstlendi. Karar zor bir karardı. Ama bu onun hayatının gidişatını sonsuza dek değiştirecekti. Çift birlikte kurumu ayakta tutmak için çalıştı. Ancak Ana Ros onun hayatta kalmasını sağlamaktan çok daha fazlasını yaptı. Yıllar süren kendi kendine eğitim, kararlılık ve deneylerle Hisa Franko'ya yeni bir soluk getirdi. Geri donüşü yoktu. 2017 yılında Dünyanın En İyi 50 Akademisi tarafından dünyanın en iyi kadın şefi seçildi. 2023 yılında restoran, imrenilen üçüncü Michelin yıldızına layık görüldü. Aynı yıl Dünyanın En İyi 50 Restoranı arasında 32. sırada yer aldı.

Şef Ana Ros, dünya sahnesinde Sloven mutfağı ve sürdürülebilirliği konusunda bir şampiyon haline geldi. Kreasyonları, hem kıtlığı hem de ihtişamıyla çevreyi kutluyor. Şef Ana, ustalık sınıflarına ve çok servisli muhteşem yemeklere ev sahipliği yapmak için Hindistan'da. Delhi etkinliği 17 ve 18 Şubat 2024 tarihlerinde The Taj Mahal Hotel'de gerçekleşirken, Mumbai edisyonu ise 23 ve 24 Şubat tarihlerinde The Taj Mahal Palace Hotel'de gerçekleştiriliyor. Kendisiyle yolculuğu ve umutları hakkında konuşma fırsatı bulduk. Gelecek için. Röportajın düzenlenmiş alıntıları aşağıdadır:


Haberler Food'un Şef Ana Ros ile Röportajından Alıntılar:

1. Yemek meraklısı bir ailede mi büyüdünüz?


O dönemde “yemek meraklısı”nın ne olduğunu tanımlamak zor. Ama evet, annem ve büyükannem harika aşçılardı ve evde her zaman inanılmaz derecede iyi hazırlanmış yemekler bulunurdu. Bu, Slovenya'da veya yakınlarda restoranların bol olduğu zaman değildi. Çoğunlukla evde yemek pişirirdik.


Şef Ana Ros, Slovenya'nın Kobarid kentinde bulunan üç Michelin yıldızlı Hisa Franko'nun ortak sahibidir. Fotoğraf Kredisi: Suzan Gabrijan


Okul ve sporla çok meşgul olduğum için ailemle birlikte yemek yapmaya pek vaktim olmadı. Genellikle eve gelirdim ve yemek hazır olurdu. Ancak tatil günlerinde deniz kenarındaki küçük taş evimize gider ve deniz ürünlerimizin bir kısmını kendimiz toplardık. Midye, istiridye vb. için dalardık. Daha sonra deniz ürünlerini birlikte açık ateşte pişirirdik. Bu kesinlikle hatırlayabildiğim en unutulmaz 'yemek' anlarından biri.

2. Yaratıcılığınızı nasıl korursunuz ve yemek pişirmede sınırları zorlamaya nasıl devam edersiniz?


Yaratıcılık sınırlarınızı zorlamanın temelidir. Her zaman aktif kalmak ve asla uykuya dalmamakla ilgili olduğuna inanıyorum. Her zaman daha iyi çözümler aramalısınız. Hepimizin işimizi geliştirmek, yaratıcılığımızı ve yaptığımız işin kalitesini artırmak için bolca alana sahip olduğumuzu düşünüyorum.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri


Şef Ana Ros'un kreasyonları: Tohumlu taco, siyah ayçiçeği püresi, armut ve silene vulgaris

3. Şu anda hangi malzemeyi denemekten keyif alıyorsunuz?


Ben bir domates aşığıyım. Ne zaman domateslerin hasat mevsimi başlasa, gezegendeki en mutlu insan ben oluyorum! Başlangıçlardan ana yemeklere, tatlılara kadar her yerde kullanıyorum. Daha dün – aslında gece yarısı – aklıma domatesli ve karpuzlu bir tatlı geldi!

4. Malzemelerin yerelden tedarik edilmesi söz konusu olduğunda karşılaştığınız en büyük zorluk nedir?


Bu, çevredeki beklenmedik değişikliklerden kaynaklanabilir; ister yağmur yağmasın, ister çok fazla yağmur olsun, ister aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olsun. Hepsi doğadaki yaşam çemberini etkiliyor. Bu restoranı etkiliyor çünkü alternatif bulma konusunda son derece yaratıcı olmamız gerekiyor. Değişiklikler bir gecede veya bundan daha hızlı gerçekleşebilir. Servise iki saat kalmış olabilir ve bu faktörlerden dolayı yemeği ve hazırlanışını değiştirmeniz gerekebilir.

5. Sürdürülebilirlik ve sıfır atık pişirme, bugün sektörde çok konuşulan kelimelerdir. Restoranınıza Michelin Yeşili yıldızı verildi. Çevre bilinci her zaman güçlü bir şekilde hissettiğiniz bir şey mi?


Hisa Franko ön tedarikçilerden o kadar uzakta ki yerel kaynak bulmamız gerekti. Bir çiftçiden sadece bir parça kuzu eti ya da sadece arka budu sipariş edemeyiz. Her zaman hayvanın tamamını almak zorunda kaldık. Böylece her zaman hayvanın/balığın/bitkinin her parçasını kullanma yaklaşımımız oldu. Dağlık bir bölgede yaşayan insanlar, yemeğin bu yönü konusunda her zaman cimridir. Yiyecekleri israf etmiyoruz. Bence bu konuda akıllıysanız, yiyecek atıklarını alıp parlatmanın bir yolu vardır.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri


Şef Ana Ros, Sloven yemeklerini dünya haritasına koydu

6. Hisa Franko'da patron olmadan önce uluslararası ilişkiler okudunuz ve diplomat olma yolunda ilerliyordunuz. Artık dünya sahnesinde Slovenya'nın bir nevi mutfak elçisi oldunuz. Bu rol hakkında ne düşünüyorsunuz?


Bu çok büyük bir sorumluluk. Asla sadece kendi adınıza veya restoranınızın adına katılmazsınız. Bütün bir milleti temsilen oradasınız. Seyahat ederken benim görevim Slovenya'yı dünya gastronomi haritasına koymak. Pek çok insan beni ülkemle özdeşleştiriyor. Yıllar önce Rusya'da yemek pişirirken yapılan bir anket ilginç bir sonuç ortaya koydu. Benim adım ve bir müzik grubunun ismi Sloven kültürünün en tanınabilir sembolleri arasındaydı. Harika bir şey ama öte yandan ben sadece bir şefim. Sadece yapmaktan hoşlandığım şeyi yapıyorum. Yapabiliriz ve bunu ülkemizi parlatacak bir platform olarak kullanıyoruz. O bunu hak ediyor.

7. Son yıllarda sosyal medya sayesinde gıda tüketimimizde büyük değişiklikler yaşandı. Artık insanların tabaklarında ne olduğuna daha fazla değer verdiklerini mi düşünüyorsunuz?


Nesillere göre değiştiğini düşünüyorum. Genç kuşakların tercihlerinin çok hızlı değiştiğini düşünüyorum. Yedikleri ürün veya malzemelerin kaynakları ve kalitesiyle çok ilgileniyorlar. Mesela çocuklarım asla aşırı endüstriyel olan bir şeyi yemez. Ancak bazı kuşaklar için alışılmışın değişmesi çok zordur. İtalyan bir nonnaya gidip ona günümüzün diyet trendlerini öğretmeye çalışırsanız, size güler. Muhtemelen 90 yaşında ve kendisi için en iyisinin ne olduğunu biliyor.

Ayrıca bölgeye göre de değiştiğini düşünüyorum. Sonuçta geleneksel olarak neyi, ne kadar tükettiğimizi daha iyi anlamaya çalışırsak doğru yolda oluruz. Bu, tek bir felsefeyi tüm dünyaya genellemekten daha iyidir. Farklı ihtiyaçlarımız ve farklı miraslarımız var.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri


Mısır pancarı, fermente süzme peynir, füme alabalık yumurtası, yabani frenk soğanı

8. 2024 yılında yemek pişirmeye ve mutfak dünyasına dair sizi neler heyecanlandırıyor?


Hisa Franko olarak 2024 menüsünü çağdaş sanata ayırmaya karar verdik. Bu devam eden bir çalışma. Yemek pişirmenin en büyük sanatlardan biri olduğuna inanıyorum ve bazen bunu unutuyoruz. Kaliteli bir restorana gittiğinizde bunun bir sanat galerisine gitmeye benzediğini anlamalısınız. Daha fazla şefin ve misafirin bilmesi gereken şey budur.

9. 2025 yılına kadar mutfaklarda nasıl bir değişiklik olmasını istiyorsunuz?


Daha sürdürülebilir tarifeler derdim ama bunları uygulamak çok zor. Mesela Hisa Franko'nun işçilik maliyetleri çok yüksek ve bunu azaltamıyorum çünkü çalışanlarıma adil bir şekilde ödeme yapıyorum. Ama çok fazla saat harcadılar. Aynı zamanda iki takımın sahada olmasını göze alamam.

Bu bir süredir devam eden kritik bir tartışma: Kaliteli yemek dünyası ayakta kalacak mı? Çalışanlarınızın bu kadar sıkı çalışmasının karşılığını düzgün bir şekilde vermemek adil değil. Öte yandan çalışma saatlerini azaltmak isteyebilirsiniz ama restoranın fiyatlarını artık bu kadar artıramazsınız. Aksi takdirde insanlar deli olduğunuzu düşünecek! Hisa Franko bu yıl fiyatlarını çok artırdı. Halkımın daha az çalışmasını isterim. Sezon sonunda çok yorulduk. Ancak bu dengeyi bulmak zorlu bir süreçtir ve yavaş yavaş gerçekleşir. Bu tür pişirme paketiyle birlikte gelen şey budur.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri


Yaz ziyafeti: Bakla salatası, kavrulmuş maya kreması, nasturtium

10. Kendi kendini yetiştirmiş şeflere özel olarak ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?


Başkaları gibi olmaya çalışmayın çünkü siz aslında değilsiniz. Eğer kendi kendini yetiştirmişsen, kendini ifade etme özgürlüğüne sahipsin. Nasıl yapılacağını öğrendikleri şeyleri yapan şefleri körü körüne taklit etmeyin. Kendin olmak ve benzersiz olmak herkesin ifade edebileceği en büyük sanattır.

11. Bunun Hindistan'a üçüncü seyahatiniz olduğunu düşünürsek, en çok neyi sabırsızlıkla bekliyorsunuz?


Etkinliğin organizatörleri buradaki ıslak pazarın yanı sıra Eski Delhi'deki baharat pazarına da gidebilmemizi sağladı. Hindistan'ın gerçek lezzetini özümseyebilmemiz için bize gerçek Hint yaşamına dair bir fikir verdiler. Bana göre Hindistan'ın gerçek lezzetini lüks restoranlardan çok sokaklarda bulabilirsiniz. Hayat her zaman temellerden gelir.

12. En sevdiğiniz Hint yemeği hangisi?


Bütün yassı ekmekler! Her gün buradaki her bazlamanın nasıl farklı bir kıvama sahip olduğunu ve nedenini anlamaya çalışıyorum. Evde kocamı farklı gözlemelerle denemeye ve beslemeye başlayacağım. Bakalım çeşitli türleri çivilemeyi başarabilecek miyim?

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri

Hızlı Ateşleme Soruları:


1. Suçlu zevk yemeği mi? – Pizza

2. En sevdiğiniz gece yarısı atıştırmalığı? – Geceleri atıştırmam

3. Yapmakta zorlandığınız bir yemek mi? – Potica. Bu, her ev hanımının nasıl yapılacağını mükemmel bir şekilde bildiği, ama benim bilmediğim, geleneksel bir Sloven şenlik tatlısıdır. Sanırım burayı çok zengin etmeye çalışıyorum ama sonra her şey mahvoluyor.

4. Yapılacaklar listenizdeki en iyi yemek mekanı? -Malezya. Oraya hiç gitmedim ve oradaki harika yemekleri keşfetmem gerektiğini hissediyorum.

5. Dışarıda yemek yerken en sevdiğiniz mutfaklar? – Seyahat ederken etnik ve yerel mutfakları denemeyi seviyorum. Eğer birini seçmek zorunda kalsaydım oyumu İtalyan mutfağına verirdim.

6. Onsuz yaşayamayacağınız bir mutfak aleti mi? – Bir el blenderi. Neredeyse diğerlerinin yerini alabilir.
 
Üst