Toplumsal kurallara ne denir ?

Sinan

New member
Toplumsal Kurallar: Bir Erkeğin "Çözüm Odaklı" Stratejisi ile Bir Kadının "Empatik" Yaklaşımının Dansı!

Merhaba forumdaşlar!

Bugün biraz eğlenceli bir konuyu tartışmak istiyorum: toplumsal kurallar! Evet, o kadar derin ve karmaşık bir konu ki, bazen "neden bunlar var?" diye düşünmeden edemiyoruz. Ama merak etmeyin, çok ciddiye almayacağız! Hadi hep birlikte, bu kuralları inceleyip nasıl bir araya geldiğimizi bir de mizahi bir açıdan bakalım.

Toplumsal Kuralların Büyük Gizemi: Kim Koyuyor Bu Kuralları?

Öncelikle, toplumsal kuralların kim tarafından koyulduğuna dair bir teorim var: Büyük ihtimalle annemiz! Çünkü evdeki bütün kuralların daimi kaynağı o. "Ayakkabıları dışarıda bırakma!" "Yemek masasında telefonu koyma!" Bunlar tamamen toplumsal kuralların ilk adımları, değil mi? Ama tabii, annemizin koyduğu kurallar bile toplumda bir tür "norm" haline gelebiliyor.

Fakat bu kurallar yalnızca evde geçerli değil, toplumda da bir dizi "yazılı olmayan" kural var. Herkesin uyduğu, "sana bakıyor, bana bakıyor, herkes birbirine bakıyor!" diyerek yaşamaya devam ettiği kurallar... Mesela, "yolda yürürken sağa git, sola değil!" ya da "asansörde insan sayısına dikkat et, bir kişi daha binemez!" gibi küçük ama büyük anlam taşıyan kurallar var.

Erkeklerin Toplumsal Kurallara Yaklaşımı: Çözüm Odaklılık ve Strateji!

Şimdi, erkeklerin toplumsal kurallara nasıl yaklaştığını inceleyelim. Erkekler, toplumsal kurallar konusunda genellikle "çözüm odaklı" bir yaklaşım sergilerler. Bir kuralı gördüklerinde, "Bu kuralı nasıl en verimli şekilde ihlal ederim?" sorusunu sorarlar. Örneğin, "Yolda sağa gitmeliyim ama soldan gitmek daha kısa" diyerek tüm kuralları esnetmeye çalışırlar. Bu tarz yaklaşım, erkeklerin toplumsal kuralların "gereksizliğini" sorgulama eğiliminden kaynaklanıyor olabilir.

Bir erkeğin "toplumsal kurallara" nasıl yaklaşacağını simüle edelim:
- Kural: "Yolda telefonla yürümek tehlikelidir!"
- Erkek: "Tehlikeli olduğunu biliyorum, ama bir yandan da bana kimse çarpmayacak gibi hissediyorum. Kaldırım çok geniş, ben yine de bakmaya devam edeyim."
- Sonuç: Yolda yürürken bir direğe çarpıp, "Bunu çözmem gerek" diye kendi kendine düşünür.

Toplumsal kurallar için erkeklerin bu stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımı, bazen kuralları esnetmeye, bazen ise tamamen görmezden gelmeye kadar gidebilir. Kurallar, bazen çözülmesi gereken bir problem gibi görünür.

Kadınların Toplumsal Kurallara Yaklaşımı: Empati ve İlişki Odaklılık!

Kadınların ise toplumsal kurallar konusunda daha farklı bir yaklaşımı vardır: Empati ve ilişki odaklılık! Kadınlar, toplumsal kuralları genellikle "insanlar ne düşünür?" sorusuyla ele alırlar. Onlar için toplumsal kurallar, başkalarının rahatını, huzurunu ve genel refahını sağlamak için bir araçtır.

Mesela, bir kadının "toplumsal kural" algısını anlamak için şu senaryoyu göz önünde bulunduralım:
- Kural: "Toplumda doğru zamanda doğru yerde olmak çok önemli."
- Kadın: "Evet ama o kişi nasıl hissediyor? Şimdi onun kalbi kırılır mı, üzülür mü? Ya da benden sonra gelirse üzülür mü?"
- Sonuç: Kadın, bu düşüncelerle öyle bir yola çıkar ki, hiçbir şekilde yanlış bir şey yapmamaya çalışarak etrafındaki her şeyin dengesini kurmaya çalışır.

Kadınlar, toplumsal kuralların "başkalarını nasıl etkilediğine" odaklanır. Bu nedenle bazen kurallara sadık kalarak daha fazla empati gösterir, bazen ise kuralları ihlal etmeyi tercih ederler çünkü "bu sefer insanların ruh halini göz önünde bulundurmalıyız" diyebilirler.

Toplumsal Kurallarda Erkek-Kadın İlişkisi: Birbirimizi Anlamaya Çalışmak!

Erkekler ve kadınlar arasındaki toplumsal kural anlayışı çok farklı olabilir. Erkekler, kuralları daha çok "strateji" ve "verimlilik" ekseninde ele alırken, kadınlar daha çok "empati" ve "ilişki" üzerinden yaklaşırlar. Fakat, her iki bakış açısı da toplumda dengeyi sağlamak için önemlidir.

Şimdi, forumdaki arkadaşlarımıza soralım: “Sizce toplumsal kuralları hangi açıdan daha fazla savunmalıyız? Empatik bir bakış açısıyla mı, yoksa çözüm odaklı bir stratejiyle mi?”

Kendinizi hangi tarafın yerine koyuyorsunuz? İki taraf da doğru değil mi?

Tabii ki kurallar çok önemlidir, ama bazen bu kuralların biraz eğlenmeye, esnetmeye ya da tamamen farklı bir açıdan bakmaya ihtiyacı olabilir. Bu yüzden gelin, kuralları esnek tutalım, birbirimize gülümseyerek yaklaşalım. Her şeyin bir dengesi var, tıpkı erkeklerin ve kadınların toplumsal kurallara olan bakış açıları gibi!

Hadi, gelin tartışalım! Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Kurallar hakkında paylaşmak istediğiniz komik bir anınız var mı?