Üniversiteye Kayıt Olunca Askerlik Otomatik Tecil Olur Mu ?

Sinan

New member
Üniversiteye Kayıt Olunca Askerlik Otomatik Tecil Olur mu?

Türkiye’de askerlik hizmeti erkek vatandaşlar için zorunludur. Ancak eğitim sürecinde olan bireylerin askerliklerini erteleyebilmeleri mümkündür. Özellikle üniversiteye yeni kayıt yaptıran gençlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de şudur: “Üniversiteye kayıt olunca askerlik otomatik tecil olur mu?” Bu yazıda bu soruya detaylı bir şekilde yanıt verecek, benzer sorularla da konuyu daha kapsamlı şekilde ele alacağız.

---

Üniversiteye Kayıt Askerliği Otomatik Olarak Tecil Ettirir mi?

Evet, bir yükseköğretim kurumuna (ön lisans, lisans, açıköğretim dahil) kayıt yaptıran erkek öğrencilerin askerlikleri otomatik olarak tecil edilir. Ancak bu işlem “otomatik” olsa da bazı kriterlerin sağlanması gerekmektedir. İşte detaylar:

1. Öğrencinin, yoklama çağına gelmiş olması gerekir. (Genellikle 20 yaşına girilen yıl.)

2. Üniversiteye kayıt bilgisi Milli Savunma Bakanlığı'nın sistemine e-Devlet üzerinden otomatik olarak düşer.

3. Öğrenci, kayıt yaptırdığı yıl içinde askerlik işlemleri açısından bir problem yaşamaz.

4. Öğrenci açıköğretime kayıt yaptırmışsa ve ilk yükseköğretim programıysa yine askerlik tecil hakkı vardır.

5. Kayıt olunan okulun YÖK’e bağlı ve tanınmış bir kurum olması gerekir.

Ancak her ne kadar otomatik olarak işlem yapılsa da bazı durumlarda sistemsel gecikmeler ya da teknik problemler nedeniyle tecil işlemi gecikebilir. Bu nedenle öğrencilerin e-Devlet üzerinden askerlik durumlarını kontrol etmeleri önerilir.

---

Askerlik Tecil Süresi Ne Kadardır?

Yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin askerliği;

- Ön lisans (2 yıllık) için 4 yıl süreyle,

- Lisans (4 yıllık) için 7 yıl süreyle,

- Yüksek lisans için 3 yıl süreyle,

- Doktora için 6 yıl süreyle

ertelemeye tabi tutulur. Bu süreler maksimum tecil süreleridir. Öğrenci bu süre içinde mezun olsa da olmasa da bu süre sonunda askerlikle ilişkilendirilir.

---

Açıköğretim Öğrencileri de Tecil Hakkından Yararlanabilir mi?

Evet, açıköğretim fakültelerine yeni kayıt yaptıran erkek öğrenciler de askerliklerini erteleyebilirler. Ancak bu sadece ilk kayıt için geçerlidir. İkinci kez açıköğretim fakültesine kayıt yaptıran bir kişinin askerliği tecil edilmez. Ayrıca öğrenci, eğitimine aktif olarak devam ediyor olmalıdır; yani kaydını yenilemiş, ders seçmiş ve öğrenci statüsünü koruyor olması gerekir.

---

Üniversite Kaydından Sonra Tecil İşlemi İçin Ne Yapmak Gerekir?

Her ne kadar sistem otomatik olarak tecil işlemini gerçekleştirse de aşağıdaki adımlar tecil işleminin sorunsuz şekilde tamamlanmasını sağlar:

1. e-Devlet üzerinden askerlik durum belgesi alın.

2. “Milli Savunma Bakanlığı Askerlik Durum Belgesi Sorgulama” hizmeti üzerinden öğrenci tecili görünmüyorsa üniversitenin öğrenci işleri birimine başvurun.

3. Üniversite, öğrencinin bilgilerini YÖKSİS üzerinden MSB’ye iletmekle yükümlüdür.

4. Gerekirse askerlik şubesine giderek bilgi alın.

---

Askerlik Tecili Otomatik Olmazsa Ne Yapmalıyım?

Eğer öğrenci, kayıt yaptırdıktan sonra 1-2 ay geçmesine rağmen askerlik durum belgesinde tecil görünmüyorsa şu adımlar izlenmelidir:

- Öncelikle YÖKSİS sisteminde bilgilerinizin doğru girildiğinden emin olun.

- Öğrenci işleri ile iletişime geçerek MSB sistemine bilginizin düştüğünü teyit ettirin.

- Gerekirse askerlik şubenizden tecil başvurusunu manuel olarak yapın.

- Bu işlemler sırasında mezuniyet durumunuzu veya kayıtlı olduğunuzu belgeleyen öğrenci belgesi ibraz etmeniz gerekebilir.

---

Benzer Sorular ve Cevapları

S: 2 yıllık üniversiteye kayıt oldum. Askerlik tecil edilir mi?

C: Evet. Ön lisans programlarına yeni kayıt yaptıran öğrencilerin askerlikleri 4 yıla kadar tecil edilir.

S: Üniversiteye kayıt oldum ama daha önce tecil hakkımı kullandım. Yine de tecil olur mu?

C: Hayır. Tecil hakkı yalnızca ilk yükseköğretim programı için otomatik işlenir. Daha önce üniversite okumuş ve tecil ettirmiş kişiler için yeni kayıt otomatik tecil sağlamaz.

S: Üniversiteye kayıt oldum ama askerlik şubesinde hâlâ çağrı kağıdı geldi. Ne yapmalıyım?

C: Büyük olasılıkla sistemsel bir gecikme yaşanmıştır. Öğrenci belgenizle askerlik şubesine giderek durumunuzu bildirip tecil talebinde bulunun.

S: Üniversiteden mezun oldum, askerlik hemen başlar mı?

C: Mezuniyet sonrası tecil süreniz devam ediyorsa askerlik başlamaz. Ancak mezuniyet sonrası 2 yıl içinde askere gitmeniz beklenir. Bu süre sonunda yoklama kaçağı durumuna düşebilirsiniz.

S: Açıköğretime ikinci kez kayıt oldum. Tecil hakkım olur mu?

C: Hayır. Açıköğretimden ikinci kez kayıt olan öğrencilerin askerlikleri tecil edilmez.

---

Sonuç: Üniversite Kaydı Askerliği Tecil Ettirir Ama Takip Gerekir

Üniversiteye kayıt olmak, öğrenciler için askerlikten bir süreliğine muafiyet anlamına gelir. Bu işlem genellikle otomatik olarak gerçekleştirilir. Ancak öğrencilerin, sistemsel aksaklıkları göz önünde bulundurarak askerlik durumlarını e-Devlet’ten düzenli olarak kontrol etmeleri önemlidir. Her şeyin yolunda gitmesi için üniversiteyle ve gerektiğinde askerlik şubesiyle iletişimde olmak sürecin sağlıklı işlemesini sağlar. Özellikle ikinci üniversite kayıtları, yaş sınırları ve önceki tecil durumları, otomatik işlemlerde istisna oluşturabilir. Bu yüzden her öğrencinin kendi durumunu bireysel olarak değerlendirmesi gerekir.

---

Anahtar Kelimeler: askerlik tecili, üniversiteye kayıt askerlik, açıköğretim askerlik tecili, otomatik tecil, askerlik erteleme, askerlik şubesi işlemleri, yoklama, e-devlet askerlik, YÖKSİS, yükseköğretim tecil süresi.