Ukrayna güncellemesi: Ukrayna Donanması Dnipro’yu geçerek köyleri kazıyor

Felaket

New member
Ukrayna güncellemesi: O gece ne oldu?


Şimdi Ukrayna çok sayıda birlik ile Herson yakınlarında ilerliyor

Rus kaynaklarına göre Ukrayna şu anda Herson Oblastı’nın doğu yakasında kapsamlı kara operasyonları yürütüyor. Ukrayna güçleri ayrıca Dnipro kıyısı ve Antonivsky demiryolu köprüsü yakınındaki bazı bölgelerde de varlıklarını sürdürecek. Bu, “Savaş Araştırmaları Enstitüsü” (ISW) tarafından rapor edilmektedir.

Bir Rus askeri blog yazarı, Ukraynalı bir deniz piyade tugayından iki Ukraynalı sabotaj ve keşif grubunun Dnipro Nehri’ni geçtiğini, bölgedeki Rus birliklerini bastırdığını ve Kherson şehrinin 30 kilometre doğusundaki Krynky köyünde yer edindiğini iddia etti. Rus piyadelerinin karşı saldırısından sonra birlikler köyün kenarına geri püskürtüldü. Ama yine de Krynky’deki bazı evleri kontrol edecekler ve Ukrayna takviye kuvvetlerini bekleyeceklerdi.


Başka bir askeri blog yazarına göre Ukraynalıların Krynky’ye yönelik saldırılarda önceki saldırılara kıyasla daha fazla personel konuşlandırdığı söyleniyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı doğu yakasındaki operasyonları zımnen kabul etti. ISW ayrıca mevcut Ukrayna saldırılarının daha önce gözlemlenen operasyonlardan daha büyük olduğunu varsayıyor. Uydu görüntüleri ayrıca, Rusya’nın karşı saldırılarına rağmen Ukrayna kuvvetlerinin kıyı boyunca ve Antonivsky demiryolu köprüsünün yakınında bulunduğunu gösteriyor.

Biden: Diktatör Putin’in “güç iştahı” durdurulmalı.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Ukrayna ve İsrail’i uzakta da olsa desteklemesinin önemli olduğu uyarısında bulundu. 80 yaşındaki isim, “Hamas ve Putin farklı tehditler oluşturuyor ancak ortak bir noktaları var: İkisi de komşu demokrasileri tamamen yok etmek istiyor” dedi. Tarih, terörlerinin bedelini ödemeyen teröristlerin ve saldırganlıklarının bedelini ödemeyen diktatörlerin daha fazla kaosa, ölüme ve daha fazla yıkıma neden olduğunu öğretti.

Biden şunları ekledi: “Putin’in Ukrayna’daki güç ve kontrol iştahını durdurmazsak bu sadece Ukrayna ile sınırlı kalmayacak. Ve eğer Putin’in Ukrayna’nın bağımsızlığını ortadan kaldırmasına izin verirsek, dünyanın dört bir yanındaki saldırganlar da aynısını yapmaya cesaretlenecek.” Biden, şu anda felçli olan Temsilciler Meclisi’ne atıfta bulunarak, “büyük bir ulus olarak sorumluluklarımızın göz ardı edilmesine izin vermememiz gerektiğini” söyledi. Dar görüşlü, partizan ve öfkeli siyaset baltalanacak.”

ABD, Rus işgaline karşı mücadelede Ukrayna’nın en önemli müttefiki olarak görülüyor. ABD Savunma Bakanlığı’na göre, savaşın başlangıcından bu yana ABD, Ukrayna’ya yaklaşık 44 milyar dolar (41,6 milyar avro) değerinde askeri teçhizat sağladı.

Rus birlikleri Avdiivka’ya yeni saldırı başlattı

Rus güçleri, Ukrayna’nın doğusundaki Avdiivka şehrine yeni bir saldırı başlattı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri başkomutanına göre, Rus ordusu Ukrayna savunmasını yarmaya ve şehri kuşatmaya devam ediyor. General, Telegram’da yayınlanan bir Haberda, “Düşman ek saldırı birimleri ve büyük miktarda zırhlı teçhizatla, uçak ve topçu kullanarak geliyor.” dedi.

Zelensky ATACMS için Biden’a teşekkür etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, son derece hassas ATACMS füzelerinin teslimatı için Biden’a bir kez daha teşekkür etti. Zelensky, Perşembe günü akşam Haber konuşmasında Biden’la telefonda konuştuğunu ve “son savunma anlaşmalarımızın etkili bir şekilde uygulanmasından dolayı” ona teşekkür ettiğini söyledi. “Ukraynalılar ATACMS füzelerini almaktan çok memnun oldular ve askerlerimiz bunları savaş alanında başarıyla kullanıyor.”

Füzelerin ABD’den teslim edileceği bir süre önce duyurulmuştu ancak geçtiğimiz günlerde sessizce gerçekleştirildi. Hassas silahlar ilk kez Salı günü Ukrayna savaş alanında kullanıldı. Kremlin lideri Putin yeni silahları “ek bir tehdit” olarak eleştirmişti. Rus ordusunun da bu füzelere karşı savunma yapacağını öne sürdü.

Ukrayna, bu son derece hassas silahları ilk kez ülkenin Rus işgali altındaki bölgelerindeki hedeflere karşı kullandı. Luhansk ve Berdyansk bölgelerindeki iki askeri havaalanı vuruldu. Kiev’de çok sayıda Rus helikopterinin imha edildiği söylendi.

Ukrayna dışişleri bakanı ABD’den daha fazla füze bekliyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, ABD’den ATACMS füzelerinin daha fazla teslimatını bekliyor. Perşembe günü Ukrayna medyası tarafından yayınlanan bir röportajda, bunu “satır aralarında” ABD Başkanı Joe Biden ile devlet başkanı Zelensky arasındaki bir anlaşmadan elde etti. Kuleba, aynı zamanda gelecekte ABD’den 300 kilometreye kadar daha uzun menzile sahip ATACMS füzelerinin de teslim alınacağını umduğunu ifade etti.

Şu ana kadar Ukrayna, menzili 165 kilometreyle sınırlı olan bu mermilerden yalnızca iki düzineye yakınını teslim aldı. Bu sayede Rusya içindeki hedeflere yönelik saldırıların mümkün olduğu kadar önlenmesi amaçlanıyor. 300 kilometre menzile sahip füzeler, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım yarımadasındaki hedeflere ulaşabilecek.

Raporlar: Rus ağır silahları imha edildi

Ukrayna raporlarına göre, Perşembe günü Ukrayna’daki cephelerde yürütülen muharebe operasyonları sırasında bir dizi Rus askeri silahı imha edildi. Kiev Genelkurmay Başkanlığı’ndan akşam yapılan duyuruda, birkaç topun yanı sıra iki adet ağır çoklu roketatarın da imha edildiği belirtildi. Bilgiler bağımsız olarak doğrulanamadı.

Cuma günü şu önemli olacak:

ABD Başkanı Joe Biden, Cuma günü Washington’da AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel’i kabul edecek. Toplantıda diğer konuların yanı sıra Gazze savaşı ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ele alınacak.

19 Ekim tarihli Ukrayna güncellemesi
 
Üst