Ukrayna savaşı: Siyaset bilimcisi: Putin nükleer silahlarla Batı’nın gözünü korkutmak istiyor

Felaket

New member
Siyaset bilimci: Putin, Belarus’ta nükleer silahlarla Batı’nın gözünü korkutmak istiyor


27 Mart Pazartesi, 1:30: Bir uzmana göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin komşu Belarus’a taktik nükleer silahlar yerleştirerek Batı’yı caydırmak ve dikkati hatalardan uzaklaştırmak istiyor. Siyaset bilimci Maximilian Terhalle, Alman Basın Ajansı’na verdiği demeçte, “Bunlar, Batı’yı 2023’teki Ukrayna saldırıları için silah sevkiyatına devam etmesi için korkutmayı amaçlıyor.” “Ancak her şeyden önce duyuru, dikkatleri Putin’in, örneğin Bakhmut’ta, acilen ihtiyaç duyduğu ilerlemeyi kaydetmediği gerçeğinden uzaklaştırmayı amaçlıyor.”

Londra’daki King’s College’da ders veren jeopolitik uzmanı, Batı’yı nükleer saldırı korkusuyla Ukrayna’ya yardımı kesmemesi konusunda uyardı. Terhalle, “Konvansiyonel başarısızlık durumunda taktik nükleer tehdidin modeli geçen Ekim’den beri biliniyor.” Dedi. “Bu, Rus ordusunun ve Wagner birliklerinin Ukraynalıları yenemediğinin iyi bir göstergesi.” Ukrayna’nın doğusundaki Bakhmut şehri aylardır yoğun bir çekişme içinde ve bugün neredeyse tamamen yok oldu.

Siyaset bilimci, “2022’de olduğu gibi, Putin 2023’te de nükleer silah kullanmayacak çünkü en önemli silahı olan sindirmeyi kaybedecek ve bu Almanya örneğinde ve tank meselesinde NATO üzerinde önemli bir etkisi oldu.” Beyaz Rusya’da konuşlandırma istemeden Avrupa’da daha güçlü nükleer yeteneklere duyulan ihtiyaç hakkında bir tartışmayı ateşledi.

Zelenskyj askerlere daha fazla destek çağrısında bulundu


23:38: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, halkı Rusya’ya karşı savaşta askerlere daha fazla destek vermeye çağırdı. Zelenskyy Pazar akşamı yaptığı bir Haber konuşmasında, “Cephedeki durum her zaman dikkatimizin odak noktasıdır.” “Cepheden dönen askerlerimizin, gerideki birçokları için savaşın çoktan bittiği hissine kapılması yanlış ve haksızlıktır.” zihinsel olarak siperlerden uzak”.

Zelenskyj, “Bir yıl önce olduğu gibi bugün, kendinizi savaştan zihinsel olarak uzaklaştıramazsınız – askerlerimiz sayesinde gerçek savaşlar birçok insan için coğrafi olarak çok uzakta olsa bile.” Ardından yurttaşlarına seslendi: “Sevgili Ukraynalılar, lütfen elinizden geldiğince askerlerimizi destekleyin.” Geri dönen askerler, halktan mümkün olan her türlü yardıma ihtiyaç duyuyordu. Ukrayna, geçen yıl Şubat ayından bu yana Rusya’nın saldırganlık savaşına giriyor.

Rusya: Ukrayna insansız hava aracı köyde patladı


18:46: Rusya’dan edinilen bilgilere göre, Ukrayna tarafından fırlatıldığı tahmin edilen bir insansız hava aracı, Pazar günü başkent Moskova’nın yaklaşık 200 kilometre güneyinde düşerek infilak etti. Devlet haber ajansı Tass, Tula yakınlarındaki Kireyevsk köyünde meydana gelen patlamada üç kişinin yaralandığını bildirdi. Çok sayıda binada önemli hasar meydana geldi. Bilgiler başlangıçta bağımsız bir tarafça kontrol edilememiştir.

Rus müfettişlere göre insansız hava aracı bir Tu-144 “Strisch” (“Storage Swallow”). 1970’lerde geliştirilen insansız hava aracı, başlangıçta keşif amacıyla kullanılıyordu ancak Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından sözde kamikaze insansız hava aracına dönüştürüldüğü söyleniyor.

Kiev, BM Güvenlik Konseyi’ni nükleer silahlarla ilgili özel toplantıya çağırdı


17.20: Ukrayna, Rusya’nın komşu Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme planları hakkında BM Güvenlik Konseyi’ni acilen özel bir toplantıya çağırdı. Dışişleri Bakanlığı Pazar günü Kiev’de yaptığı açıklamada, planların Kremlin başkanı Vladimir Putin’in “suç rejiminin bir başka provokatif adımı” olduğunu söyledi.

Rusya, Birleşmiş Milletler’in New York’taki en güçlü organı olan BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesidir. Ukrayna, diğer dört daimi üyeye – ABD, İngiltere, Fransa ve Çin – “nükleer şantaja” karşı önlemler alma çağrısında bulundu. Kiev ayrıca Yedi Ekonomik Güçler Grubu’nu (G7) ve Avrupa Birliği’ni Belarus’u böyle bir konuşlandırmanın sonuçları konusunda uyarmaya çağırdı.”

Belarus’ta nükleer silahlar: Polonya, Avrupa’da barışı tehdit ediyor


saat 16.30: Polonya, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in taktik nükleer silahların komşu Belarus’ta konuşlandırılacağına dair açıklamasını sert bir şekilde eleştirdi. PAP ajansına göre Pazar günü Varşova’daki Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Avrupa’da ve dünyada barışa yönelik tehditteki bu artışı kınıyoruz” dedi.

Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, açıklanan transfere soğukkanlı tepki gösterdi. Anusauskas Pazar günü Facebook’ta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı destekleyen ülkeleri sindirmeyi amaçladığını yazdı. Baltık AB ve NATO ülkesi bakanına göre, Rusya’nın planlarına özel bir tepki verilmemeli.

Anusauskas, “Bir NATO ülkesinin nükleer silah tehdidine karşı savunması, bu silahların sınırlarımızın batısında (Kaliningrad bölgesi), doğusunda (Belarus) veya kuzeyinde (Leningrad bölgesi) konuşlanmış olmasına bakılmaksızın garanti altındadır.” Litvanya, Rusya’nın Kaliningrad ekklavı ve Rusya’nın müttefiki Beyaz Rusya ile sınır komşusudur.

Belarus için Rus nükleer silahları: NATO durumu yakından izliyor


15:20: Rus nükleer silahlarının Beyaz Rusya’ya transferinin duyurulmasının ardından NATO, kendi nükleer silahlarıyla ilgili olarak herhangi bir eylemde bulunmaya gerek görmemektedir. Bir sözcü Pazar günü birinin uyanık olduğunu ve durumu yakından izlediğini söyledi. “Rusya’nın nükleer programında, kendimizinkini ayarlamamıza neden olacak herhangi bir değişiklik görmedik” dedi. Rusya’nın nükleer söylemi tehlikeli ve sorumsuzca.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cumartesi akşamı Rusya ve Beyaz Rusya’nın taktik nükleer silah konuşlandırma konusunda anlaştığını duyurdu. Putin, ABD’nin Avrupa’daki müttefiklerinde konuşlanmış nükleer silahlara da sahip olduğuna dikkat çekti.

NATO sözcüsü, Rusya’nın NATO’nun nükleer katılımına atıfta bulunmasının yanıltıcı olduğunu belirterek, “NATO müttefikleri uluslararası yükümlülüklerine tam olarak uyarak hareket ediyor” dedi. Rusya defalarca silah kontrolü yükümlülüklerini ihlal etti.

“Öngörülebilir”: Rusya, Ukrayna’ya göre Beyaz Rusya’yı “nükleer rehin” alıyor


13:58: Ukrayna, Moskova’nın komşu ülkede taktik nükleer silahlar konuşlandıracağını açıklamasının ardından Beyaz Rusya’yı Rusya’nın “nükleer rehinesi” olarak nitelendirdi. Ukrayna Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksiy Danilov Pazar günü Twitter’da “Kremlin Beyaz Rusya’yı nükleer rehin aldı” dedi. Bu karar, “ülkenin iç istikrarsızlaşmasına yönelik bir adım” idi.

Ukrayna açısından bakıldığında, Kremlin şefinin duyurusu olası bir yenilgi korkusundan kaynaklanıyordu. Kiev’deki cumhurbaşkanlığı ofisinin danışmanı Mykhailo Podoliak, “Putin çok öngörülebilir” diye yazıyor. Ayrıca prosedür, Putin’in suçlara karıştığının altını çiziyor. Ne de olsa, şimdi de Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’nı çiğnediği söyleniyor.

Rapor: Ukraynalılar Bakhmut’taki birliklerinin yüzde 80’ini kaybetti


10.12: Bakhmut Muharebesi, Ukrayna’da bir yıl süren Rus taarruzunun en uzun soluklusu. İngiliz Savunma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde şehre yönelik Rus saldırısının büyük ölçüde durma noktasına geldiğini söyledi. Bunun büyük olasılıkla Rus silahlı kuvvetlerinin aşırı yıpranmasının bir sonucu olduğu belirtildi. Ancak bilançoya göre Kiev de “ağır insani kayıplar” yaşadı.

Ukrayna kayıplarının gerçekte ne kadar yüksek olduğu hakkında nispeten az şey bildiriliyor. Aslında, Ukrayna tarafında günde birkaç yüz Rus kaybından tekrar tekrar bahsediliyor. “Welt” ten gelen bir rapor şimdi Ukrayna ordusunun dramatik sorunlarını ortaya koyuyor. Bazı şirketlerin askerlerinin yüzde 80’ini kaybettiği söyleniyor. 125. Tugay’dan bir bölük askeri “İlk muharebede 100 askerden 84’ünü kaybettik” dedi.

Öte yandan, Ukrayna kara kuvvetleri komutanı Oleksandr Syrskyj Perşembe günü çevrimiçi hizmet Telegram’da Rus birliklerinin “önemli ölçüde güç kaybettiğini” ve “tükendiğini” açıkladı. Kiev, Kharkiv, Balakliya ve Kupyansk’ta yaptığımız gibi bu fırsatı çok yakında değerlendireceğiz.” Savaş başlamadan önce nüfusu 70.000 olan şehir, aylarca süren çatışmalardan sonra büyük ölçüde yıkılmış ve terk edilmiş.

Londra: Rusya düzenli olarak ‘az sayıda’ kamikaze uçağı alıyor


26 Mart Pazar sabah 9: İngiliz istihbarat servislerine göre Rusya, İran’dan Ukrayna’ya karşı kullanılmak üzere yeni insansız hava araçları aldı. Savunma Bakanlığı Pazar günü Londra’da yaptığı açıklamada, Rusya’nın iki haftalık bir aradan sonra Mart ayından bu yana Ukrayna hedeflerine karşı en az 71 İran Shahed tipi kamikaze insansız hava aracı konuşlandırdığını söyledi. Bu, Rusya’nın şu anda İran’dan düzenli olarak “az sayıda” Shahed insansız hava aracı sevkiyatı aldığını gösteriyor.

İnsansız füzeler için muhtemelen iki fırlatma yeri var: kuzeydoğu Ukrayna’daki Rusya’nın Bryansk bölgesinden ve doğuda Krasnodar bölgesinden. İngiltere bakanlığı, “Bu, Rusya’nın Ukrayna’nın geniş bölgelerine saldırmasına izin veriyor ve kuzey Ukrayna’daki hedeflere uçuş süresini kısaltıyor.”

Daha fazla haberi haberin sonraki sayfalarında okuyabilirsiniz.
 
Üst