AB, Bosna-Hersek ile katılım müzakerelerine karar verdi

Felaket

New member
Ancak ilk sözde katılım konferansı ancak Bosna-Hersek'in henüz karşılanmamış reform şartlarını uygulamaya koymasının ardından düzenlenecek. Buna, diğer hususların yanı sıra, ülkede hukukun üstünlüğü ve yolsuzluk ve organize suçla mücadele de dahildir. Michel, “Artık sıkı çalışmanın devam etmesi gerekiyor” yorumunu yaptı.

AB, Bosna-Hersek'e 2003 yılında üyelik teklifinde bulunmuştu ve 2016 yılında resmi olarak başvuruda bulunmuştu. 2022 yılında aday ülkeler grubuna kabul edildi. Aksi takdirde 3,2 milyon kişi Rusya'ya veya Çin'e yönelebilir. Özellikle Avusturya gibi devletler yakın zamanda Bosna-Hersek'e katılım sürecinde ilerleme umudu verilmesi yönünde baskı yapmıştı.

Kosova dışındaki tüm Batı Balkan ülkeleri artık üyeliğe aday


Katılım müzakerelerinin başlamasından AB'ye katılıma kadar geçen sürenin ne kadar süreceği belli değil. Örneğin Türkiye 1999'da AB'ye aday oldu ve muhtemelen üyeliğe hiçbir zaman bugünkü kadar uzak olmamıştı. Teorik olarak üye adayı hiçbir zaman üye olamaz.

Altı Batı Balkan ülkesinden yalnızca Kosova Cumhuriyeti üyeliğe aday değil. Ancak ülke zaten üyelik başvurusunda bulundu. Avrupa'nın en genç devleti için bu oldukça sembolik bir eylemdi: 2008'den bu yana bağımsız olan ülkenin AB üyeliği şu anda ulaşılabilecek bir ihtimal değil. Asıl engel beş AB ülkesinin (İspanya, Romanya, Slovakya, Yunanistan ve Kıbrıs) bu kararı almasıdır. Kosova'yı tanımıyoruz.

Von der Leyen: “Elbette daha fazla ilerlemeye ihtiyaç var”


Devlet ve hükümet başkanlarının Bosna-Hersek'e ilişkin kararı Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen'in tavsiyesi üzerine geldi. “Elbette Birliğimize kabul edilebilmek için daha fazla ilerlemeye ihtiyaç var. Ancak ülke, katılım kriterlerini karşılayabildiğini ve vatandaşlarının ailemizin bir parçası olma isteklerini desteklediğini gösteriyor” dedi.
 
Üst