Akşam ezanı Körfez saat kaçta ?

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
Körfez’de Akşam Ezanı Vakti Üzerine Bir Yolculuk: Saatten Fazlasını Aramak

“Bugün yine sahilde yürürken aklıma takıldı… Akşam ezanı Körfez’de tam saat kaçta okunuyor?”

Forumda ilk mesajımı bu cümleyle bırakıyorum. Çünkü mesele yalnızca bir saat değil; günün içinde duran bir eşik, insanın iç ritmiyle şehir ritminin kesiştiği bir an. O anı anlamaya çalışırken kendimi bir hikâyenin içinde buldum. Belki siz de bu satırları okurken kendi akşamlarınıza döneceksiniz.

---

Körfez Sahilinde Başlayan Hikâye

Körfez, Kocaeli, Türkiye sahilinde rüzgâr hafif sertti. Deniz, Marmara’nın alışılmış gri tonlarını taşıyor; ufuk çizgisi ise günün son ışıklarıyla ince bir turuncuya boyanıyordu.

Ali, elinde telefonuyla bankta oturuyordu. Amacı basitti: akşam ezanı saatini kontrol etmek. Ama her seferinde farklı bir sayfa, farklı bir dakika gösteriyordu. Bir türlü “kesin” bir bilgiye ulaşamamak onu hafif huzursuz ediyordu.

Yanına Zeynep oturdu. Elinde küçük bir defter vardı; notlar, düşünceler, gün içinde gözlemlediği insanların kısa cümleleri…

“Yine mi saat bakıyorsun?” dedi Zeynep, gülümseyerek.

Ali başını salladı: “Ezan saati önemli. Kaçırmak istemiyorum.”

Zeynep defterini açtı: “Ben de tam onu yazıyordum. Ama sadece saat değil… insanların o ana nasıl hazırlandığını da not ediyorum.”

İşte o anda hikâye yalnızca bir zaman sorusu olmaktan çıktı.

---

Zamanı Ölçmek mi, Yaşamak mı?

Ali için mesele nettir: çözüm odaklıdır. Saat, dakika, kaynak. Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine bakar, uygulamaları karşılaştırır, en doğru vakti bulmak ister. Ona göre belirsizlik, giderilmesi gereken bir problemdir.

Zeynep ise aynı soruya başka bir yerden yaklaşır. O, ezan saatini sadece bir “bilgi” olarak değil, insanların davranışlarına yansıyan bir dönüşüm anı olarak görür. Çocukların eve çağrılışı, esnafın kepenkleri yarım kapatması, sahilde yürüyenlerin adımlarını yavaşlatması…

“Bak,” der Zeynep, “saat doğru olsa bile herkesin içindeki saat farklı çalışıyor.”

Ali bu cümleye önce anlam veremez. Ama sonra sahile bakınca fark eder: gerçekten de herkes aynı ana farklı hazırlanıyordur.

---

Akşam Ezanının Körfez’deki Sosyal Ritmi

Körfez, Kocaeli, Türkiye gibi sahil ilçelerinde akşam ezanı yalnızca dini bir çağrı değildir; günlük hayatın da doğal bir kırılmasıdır.

Balık tutanlar oltalarını toplar. Gençler banklardan kalkmadan önce son bir sessizlik paylaşır. Yaşlılar evlerine dönmeden önce denize son kez bakar.

Ali bu sahneleri gözlemlerken bir şeyi fark eder: çözüm odaklılık bazen tek başına yeterli değildir; çünkü şehir sadece verilerle değil, duygularla da işler.

Zeynep ise başka bir noktayı vurgular: “İnsan ilişkileri bu anlarda görünür oluyor. Kim kiminle eve dönüyor, kim kimin için bekliyor… hepsi bu kısa zaman diliminde ortaya çıkıyor.”

İki yaklaşım çatışmaz. Tam tersine, aynı gerçeğin iki yüzü gibi yan yana durur.

---

Tarihsel Bir Katman: Ezanın Zamanla İlişkisi

Ezan, İslam tarihinde yalnızca ibadete çağrı değil; aynı zamanda zamanın toplumsal örgütlenmesidir. Güneşin hareketine göre belirlenen vakitler, modern saat sisteminden önce insanların gününü planladığı temel referanslardı.

Bugün dijital uygulamalar saniye saniye bilgi verse de, ezanın ritmi hâlâ toplumsal bir “ortak zaman” yaratır. Özellikle sahil şehirlerinde bu ritim daha görünür hale gelir.

Ali bu bilgiyi telefonda okuduğunda şaşırır: “Yani aslında saatten önce bir düzen vardı…”

Zeynep ekler: “Ve o düzen sadece zamanı değil, insanı da organize ediyordu.”

---

Bir Anın İçinde İki Zihin

Ali stratejik düşünür. Eğer ezan saatini kaçırmamak istiyorsa, en doğru kaynağı bulmalı, konum verisini kontrol etmeli, belki bildirim kurmalıdır. Bu onun dünyayı yönetme biçimidir.

Zeynep ise ilişkisel bir ağ kurar. İnsanların o vakitte ne hissettiğini, ne yaptığını, neden durduklarını anlamaya çalışır. Onun için saat, sadece bir ölçüm değil; bir bağ kurma aracıdır.

Fakat sahilde otururken ikisi de aynı noktaya gelir: gün, akşam ezanıyla birlikte başka bir forma geçmektedir.

---

Forum Sorusu: Asıl Aradığımız Ne?

Burada size sormak istiyorum:

Akşam ezanı saatini öğrenmek isterken aslında neyi öğreniyoruz?

Bir bilgi mi arıyoruz, yoksa o anın hayatımızdaki yerini mi anlamaya çalışıyoruz?

Körfez, Kocaeli, Türkiye gibi yerlerde bu an, sadece bir vakit değil; bir toplu duruş gibi yaşanıyor. Şehir aynı anda yavaşlıyor, nefes değiştiriyor.

Ali ve Zeynep banktan kalkarken artık tartışmıyorlar. Çünkü biri saat bulduğunda, diğeri anlamı bulmuş oluyor.

---

Son Söz Yerine: Zamanın İki Yüzü

Akşam ezanı bir dakika meselesi gibi görünse de, aslında bir yaşam düzeninin sessiz hatırlatıcısıdır. Kimileri için teknik bir veri, kimileri için duygusal bir eşiktir.

Belki de en doğru cevap şudur: saat değişir, ama o anın insan üzerindeki etkisi değişmez.

Ve Körfez sahilinde rüzgâr eserken, gün yavaşça kapanırken, herkes kendi iç saatine doğru yürür.