Yeni bir çalışma, kakao veya yeşil çayın, stres zamanlarında kötüleşen yüksek yağlı gıdaların olumsuz etkilerini giderebileceğini buldu. Araştırmacılar, stresliyken yapılan yiyecek seçimlerinin stresin kalp sağlığını nasıl etkilediğini etkileyebileceğini söyledi. Birleşik Krallık'taki Birmingham Üniversitesi'nden ekip, yüksek yağlı gıdaların kan damarlarının ve beyne ulaşan oksijenin işlevini olumsuz yönde etkileyebildiğini, flavanol açısından zengin kakao ve yeşil çayın ise günlük stres dönemlerinde damar fonksiyonunu (damarları) koruyabildiğini buldu. .
“Bir grup genç, sağlıklı yetişkine kahvaltı olarak 10 gram tuzlu tereyağlı iki tereyağlı kruvasan, 1,5 dilim çedar peyniri ve 250 mililitre tam yağlı süt ve ya yüksek flavanollü kakao ya da düşük flavanollü kakao içeceği verdik.” Birmingham Üniversitesi'nden ilk yazar Rosalind Baynham açıkladı. Baynham, “(Sekiz dakikalık bir dinlenme) periyodunun ardından, katılımcılardan sekiz dakika boyunca hızı artan bir zihinsel matematik testini tamamlamalarını istedik ve yanlış bir cevap verdiklerinde onları uyardık” dedi.
Dinlenme süresi ve matematik testi sırasında ön koldaki kan akışı, kardiyovasküler aktivite ve beynin prefrontal korteksine ulaşan oksijen ölçüldü. “Ayrıca gelecekteki kardiyovasküler hastalık riskinin prognostik bir ölçüsü olan Brakiyal Akış aracılı dilatasyon (FMD) kullanarak damar fonksiyonunu da ölçtük. Bu stres görevi, günlük yaşamda karşılaşabileceğiniz strese benzer şekilde kalp atış hızı ve kan basıncında önemli artışlara neden oldu. hayat,” dedi Baynham.
Ekip, zihinsel olarak stresliyken düşük flavanollü içecekle birlikte yağlı yiyecekler tüketmenin damar fonksiyonunu azalttığını ve stresli olay bittikten sonra 90 dakikaya kadar devam ettiğini buldu. Bulgular ayrıca yüksek flavanol içeriğine sahip kakao içeceğinin, stres ve yağ tüketimini takiben damar fonksiyonunda meydana gelen azalmayı önlemede etkili olduğunu gösterdi. Araştırmacılar daha önce yüksek yağlı gıdaların stres sırasında beyne oksijen dağıtımını zayıflattığını bulmuşlardı.
Ancak araştırmacılar, kakao flavanollerinin beyindeki oksijen seviyelerini iyileştirmediğini veya kişinin ruh halini etkilemediğini söyledi. “Bu araştırma, flavanol içeriği yüksek bir gıdayı içmenin veya yemenin, zayıf gıda seçimlerinin damar sistemi üzerindeki bazı etkilerini hafifletmek için bir strateji olarak kullanılabileceğini gösteriyor. Bu, stresli durumlarda ne yediğimiz ve içtiğimiz hakkında daha bilinçli kararlar almamıza yardımcı olabilir.” Birmingham Üniversitesi'nde beslenme bilimleri alanında yardımcı doçent olan yazar Catarina Rendeiro, “zaman dönemleri” dedi.
(Sorumluluk reddi: Bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak yayından otomatik olarak oluşturulmuştur. Bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak yayından otomatik olarak oluşturulmuştur.)
“Bir grup genç, sağlıklı yetişkine kahvaltı olarak 10 gram tuzlu tereyağlı iki tereyağlı kruvasan, 1,5 dilim çedar peyniri ve 250 mililitre tam yağlı süt ve ya yüksek flavanollü kakao ya da düşük flavanollü kakao içeceği verdik.” Birmingham Üniversitesi'nden ilk yazar Rosalind Baynham açıkladı. Baynham, “(Sekiz dakikalık bir dinlenme) periyodunun ardından, katılımcılardan sekiz dakika boyunca hızı artan bir zihinsel matematik testini tamamlamalarını istedik ve yanlış bir cevap verdiklerinde onları uyardık” dedi.
Dinlenme süresi ve matematik testi sırasında ön koldaki kan akışı, kardiyovasküler aktivite ve beynin prefrontal korteksine ulaşan oksijen ölçüldü. “Ayrıca gelecekteki kardiyovasküler hastalık riskinin prognostik bir ölçüsü olan Brakiyal Akış aracılı dilatasyon (FMD) kullanarak damar fonksiyonunu da ölçtük. Bu stres görevi, günlük yaşamda karşılaşabileceğiniz strese benzer şekilde kalp atış hızı ve kan basıncında önemli artışlara neden oldu. hayat,” dedi Baynham.
Ekip, zihinsel olarak stresliyken düşük flavanollü içecekle birlikte yağlı yiyecekler tüketmenin damar fonksiyonunu azalttığını ve stresli olay bittikten sonra 90 dakikaya kadar devam ettiğini buldu. Bulgular ayrıca yüksek flavanol içeriğine sahip kakao içeceğinin, stres ve yağ tüketimini takiben damar fonksiyonunda meydana gelen azalmayı önlemede etkili olduğunu gösterdi. Araştırmacılar daha önce yüksek yağlı gıdaların stres sırasında beyne oksijen dağıtımını zayıflattığını bulmuşlardı.
Ancak araştırmacılar, kakao flavanollerinin beyindeki oksijen seviyelerini iyileştirmediğini veya kişinin ruh halini etkilemediğini söyledi. “Bu araştırma, flavanol içeriği yüksek bir gıdayı içmenin veya yemenin, zayıf gıda seçimlerinin damar sistemi üzerindeki bazı etkilerini hafifletmek için bir strateji olarak kullanılabileceğini gösteriyor. Bu, stresli durumlarda ne yediğimiz ve içtiğimiz hakkında daha bilinçli kararlar almamıza yardımcı olabilir.” Birmingham Üniversitesi'nde beslenme bilimleri alanında yardımcı doçent olan yazar Catarina Rendeiro, “zaman dönemleri” dedi.
(Sorumluluk reddi: Bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak yayından otomatik olarak oluşturulmuştur. Bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak yayından otomatik olarak oluşturulmuştur.)