“Ciliegia di Lari”, PGI işareti için AB onayı

HoCaM

Global Mod
Global Mod
Resmi olarak Lari kirazı “Ciliegia di Lari IGP”dir ve Toskana’nın 16 numaralı PGI’sidir, 32. PDO ve PGI’dır. Topluluk siciline kayıt, Avrupa Birliği’nin bugünkü Resmi Gazetesi’nde onaylanmıştır. Toskana, şarap ve yemek alanında DOP ve IGP sayısına göre ilk bölge olarak onaylandı.

Bu, başkan Eugenio Giani’yi memnuniyetle dolduran uzun zamandır beklenen bir sonuçtur: “Bu, Toskana’nın tarımsal gıda üretimleri için bir başarıdır ve Toskana’da baharın en çok beklenen meyvesi olan bu özel meyve kalitesinin hak edilmiş bir takdiridir. Bu tanınma, üyeleri arasında gençlerin işlettiği birçok şirketi bulunan ve Bölge tarafından yıllardır desteklenen Lari Kiraz Üreticileri Birliği’nin kararlılığından kaynaklanmaktadır. Tarihsel olarak Lari ile Casciana Terme arasındaki tepelerde yoğunlaşan ve bugün tek bir belediyede birleşen üretim sayesinde kalite ve yeni istihdam olanakları açılıyor”.

Menşei ve kaliteyi garanti eden Korumalı Coğrafi İşaret sertifikasını alma sürecinde Toskana çiftçileri fark yarattı. Tarımdan sorumlu meclis üyesi başkan yardımcısı Stefania Saccardi, “Üretim disiplini, biyoçeşitliliğe büyük önem vererek çok çeşitli kirazlar sağlıyor” diyor; üreticiler, daha ticari kiraz türlerinin yanına, daha narin olmasına rağmen, özellikle kokulu ve aromatik olan daha eski ürünleri de eklediler. Bu onayla, bölgelerimizin, başka yerlerde kalan ve bir zamanlar Lari ve Casciana Terme bölgelerinden bile daha kapsamlı olan bir tarıma yönelik bağlılığını kabul ediyoruz”.

Bu tanınmayla “Ciliegia di Lari PGI”, Gıda sektöründeki İtalyan PGI’ları arasında 146., İtalya’nın tarım-gıda Coğrafi İşaretleri toplamında ise 324. sırada yer almaktadır.
 
Üst