Bazı gıdaların tüketilmeden önce suda bekletilmesi nesiller boyu uygulanan yaygın bir uygulamadır. Bazı yiyeceklerin suda bekletildikten sonra nasıl daha hızlı piştiklerini ve bazı yiyeceklerin birkaç saat suda bekletildiğinde nasıl daha yumuşak hale geldiklerini hepimiz fark etmişizdir. Tüketmeden önce bazı yiyecekleri (hepsini değil) suda bekletmek bize çeşitli şekillerde fayda sağlayabilir. Islatma işlemi, gıdanın sindirilmesini zorlaştırabilecek veya besin emilimini engelleyebilecek doğal olarak oluşan bileşiklerin çıkarılmasına izin verir.
Islatma teknikleri, yiyeceğe bağlı olarak değişir, ancak genellikle yiyeceğin suyla kaplanmasını ve birkaç saat veya gece boyunca ıslanmaya bırakılmasını içerir. Islatma, sağlığın iyileştirilmesine ve daha keyifli bir yemek yeme deneyimine yol açabilen basit ve etkili bir tekniktir. Bunun için, pişirmeden ve yemeden önce hangi yiyeceklerin daha iyi ıslatıldığını bilmek önemlidir.
Öyleyse oku: Mangoları Yemeden Önce Suda Islatmalı mısınız? Beslenme Uzmanı Efsaneleri Büstü
İşte Suda Islatılması Gereken 7 Besin:
1. Fındık
Beslenme uzmanı Nmami Agarwal, bir Instagram gönderisinde, “Çiğ kuruyemişler yüksek oranda fitik asit içerirler, bu da kuruyemişleri dış etkenlerden koruyan dış tabaka görevi görür. Kuruyemişleri doğrudan tükettiğimizde bağırsaklarda tahrişe neden olur. Mide ve besin emilimini önler.” Kuru yemişler, gıdada bulunan zararlı ve besleyici inhibitörlerden kurtulmak için suya batırıldığında daha kolay elde edilebilen besinlerle yoğun bir şekilde doldurulur. Badem ve ceviz gibi kuruyemişleri ıslatmak da onları daha yumuşak ve daha kolay yenir.
2. Baklagiller
Rajma, chane ve diğer sert baklagilleri pişirmeden önce hepimiz suda bekletiyoruz. Nedenini hiç merak ettiniz mi? Baklagiller ayrıca çok miktarda fitik asit ve lektin içerir. Pişirmeden veya tüketmeden önce suya batırmak, bu bileşiklerin seviyelerini düşürür ve karmaşık nişasta ve proteinleri parçalayarak pişirilmelerini ve sindirilmelerini kolaylaştırır. Bu teknik ayrıca pişirme süresini kısaltarak bize daha yumuşak baklagiller veriyor.
Öyleyse oku: Meyveleri Suda Islatmalı mısınız? İşte Cevap
3. Tahıllar
Pirinç ve kinoa gibi tahılları pişirmeden veya tüketmeden önce suda bekletmek, besin maddelerini biyolojik olarak daha kullanılabilir hale getirebilir. Tahılları ıslatmak ayrıca pişirme süresini kısaltabilir ve sindirilmelerini kolaylaştırabilir. Pirinç genellikle kaynatılmadan önce yaklaşık yarım saat suda bekletilir. Bu, pirinçten nişastanın çıkarılmasına, safsızlıkların giderilmesine ve taneler şişerken pirincin daha kabarık olmasına yardımcı olur.
5. Bazı sebzeler
Sebzeleri suda bekletmek diğer besin grupları kadar yaygın değildir, ancak patates, karnabahar, soğan ve karalahana gibi bazı sert veya lifli sebzeler hızlı bir şekilde suda bekletilmesinden fayda görebilir. Islatma, sebzeleri daha yumuşak hale getirebilir ve tüm kirleri giderebilir.
6. Kurutulmuş Meyveler
Kayısı, hurma, incir ve kuru üzüm gibi kuru meyveler lif ve antioksidan bakımından zengindir. Ancak bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilen sülfitler açısından da zengindirler. Kurutulmuş meyveleri suya batırmak sülfit miktarını azaltabilir ve bu gıdaları tüketim için daha güvenli hale getirebilir.
Öyleyse oku: Geceleri Aç Karna Islatılmış Kuru Meyve Tüketmenin 5 Faydası
Hurma suda bekletildiğinde sindirimi daha kolaydır.
Fotoğraf Kredisi: iStock
7. Yulaf
Gece boyunca ıslatılmış yulaf, popüler bir kahvaltı yemeğidir. Ancak onları ıslatma sürecinin arkasında bir bilim oyunu var. Yulafı yumuşatır ve pişirmeye gerek kalmadan sindirilmesini kolaylaştırır.
Islatma, sindirimi ve besin emilimini iyileştirmenin yanı sıra, gıdaların lezzetini ve dokusunu da geliştirebilir. Sıkıcı bir görev gibi gelebilir ama bize güvenin, buna değer!
Islatma teknikleri, yiyeceğe bağlı olarak değişir, ancak genellikle yiyeceğin suyla kaplanmasını ve birkaç saat veya gece boyunca ıslanmaya bırakılmasını içerir. Islatma, sağlığın iyileştirilmesine ve daha keyifli bir yemek yeme deneyimine yol açabilen basit ve etkili bir tekniktir. Bunun için, pişirmeden ve yemeden önce hangi yiyeceklerin daha iyi ıslatıldığını bilmek önemlidir.
Öyleyse oku: Mangoları Yemeden Önce Suda Islatmalı mısınız? Beslenme Uzmanı Efsaneleri Büstü
İşte Suda Islatılması Gereken 7 Besin:
1. Fındık
Beslenme uzmanı Nmami Agarwal, bir Instagram gönderisinde, “Çiğ kuruyemişler yüksek oranda fitik asit içerirler, bu da kuruyemişleri dış etkenlerden koruyan dış tabaka görevi görür. Kuruyemişleri doğrudan tükettiğimizde bağırsaklarda tahrişe neden olur. Mide ve besin emilimini önler.” Kuru yemişler, gıdada bulunan zararlı ve besleyici inhibitörlerden kurtulmak için suya batırıldığında daha kolay elde edilebilen besinlerle yoğun bir şekilde doldurulur. Badem ve ceviz gibi kuruyemişleri ıslatmak da onları daha yumuşak ve daha kolay yenir.
2. Baklagiller
Rajma, chane ve diğer sert baklagilleri pişirmeden önce hepimiz suda bekletiyoruz. Nedenini hiç merak ettiniz mi? Baklagiller ayrıca çok miktarda fitik asit ve lektin içerir. Pişirmeden veya tüketmeden önce suya batırmak, bu bileşiklerin seviyelerini düşürür ve karmaşık nişasta ve proteinleri parçalayarak pişirilmelerini ve sindirilmelerini kolaylaştırır. Bu teknik ayrıca pişirme süresini kısaltarak bize daha yumuşak baklagiller veriyor.
Öyleyse oku: Meyveleri Suda Islatmalı mısınız? İşte Cevap
3. Tahıllar
Pirinç ve kinoa gibi tahılları pişirmeden veya tüketmeden önce suda bekletmek, besin maddelerini biyolojik olarak daha kullanılabilir hale getirebilir. Tahılları ıslatmak ayrıca pişirme süresini kısaltabilir ve sindirilmelerini kolaylaştırabilir. Pirinç genellikle kaynatılmadan önce yaklaşık yarım saat suda bekletilir. Bu, pirinçten nişastanın çıkarılmasına, safsızlıkların giderilmesine ve taneler şişerken pirincin daha kabarık olmasına yardımcı olur.
5. Bazı sebzeler
Sebzeleri suda bekletmek diğer besin grupları kadar yaygın değildir, ancak patates, karnabahar, soğan ve karalahana gibi bazı sert veya lifli sebzeler hızlı bir şekilde suda bekletilmesinden fayda görebilir. Islatma, sebzeleri daha yumuşak hale getirebilir ve tüm kirleri giderebilir.
6. Kurutulmuş Meyveler
Kayısı, hurma, incir ve kuru üzüm gibi kuru meyveler lif ve antioksidan bakımından zengindir. Ancak bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilen sülfitler açısından da zengindirler. Kurutulmuş meyveleri suya batırmak sülfit miktarını azaltabilir ve bu gıdaları tüketim için daha güvenli hale getirebilir.
Öyleyse oku: Geceleri Aç Karna Islatılmış Kuru Meyve Tüketmenin 5 Faydası
Hurma suda bekletildiğinde sindirimi daha kolaydır.
Fotoğraf Kredisi: iStock
7. Yulaf
Gece boyunca ıslatılmış yulaf, popüler bir kahvaltı yemeğidir. Ancak onları ıslatma sürecinin arkasında bir bilim oyunu var. Yulafı yumuşatır ve pişirmeye gerek kalmadan sindirilmesini kolaylaştırır.
Islatma, sindirimi ve besin emilimini iyileştirmenin yanı sıra, gıdaların lezzetini ve dokusunu da geliştirebilir. Sıkıcı bir görev gibi gelebilir ama bize güvenin, buna değer!