Derin dondurucu mu yoksa No Frost mu ?

Urungu

Global Mod
Global Mod
Derin Dondurucu mu, No Frost mu? Bir Seçimin Ardındaki Hikâye

Selam sevgili forumdaşlar,

Bu akşam size bir hikâye anlatmak istiyorum. Biraz gülümsetecek, biraz düşündürecek, belki biraz da kendi evinizdeki o küçük tartışmaları hatırlatacak bir hikâye… “Derin dondurucu mu, No Frost mu?” sorusuyla başlayıp aslında bir evliliğin, bir hayatın, bir bakış açısının ortasına yerleşen bir hikâye bu. Çünkü bazen hangi beyaz eşyayı alacağımız, hangi değerleri benimsediğimizi de gösterir.

---

Başlangıç: Soğuk Bir Konunun Sıcak Başlangıcı

Evlerinde ilk kez büyük bir buzdolabı alma zamanı geldiğinde, Elif ve Murat haftalardır aynı konuyu konuşuyordu. Evde küçük bir buzdolabı vardı, ama Elif’in kışlık hazırlıkları için yetersizdi. Murat ise sürekli rakamlarla, markalarla, enerji sınıflarıyla uğraşıyordu.

Elif bir akşam televizyon karşısında otururken dedi ki:

— Murat, bence derin dondurucu almalıyız. Kış geliyor, ben dolmayı, mantıyı, tarhanayı hazırlayacağım. Hepsi taze kalsın istiyorum.

Murat, elindeki tabletin ekranından başını kaldırmadan cevap verdi:

— Ama Elif, No Frost model alsak hem dondurucu hem buzdolabı bir arada olur. Hem pratik hem enerji tasarruflu. Uzun vadede daha mantıklı.

Elif gülümsedi. O, “mantıklı” kelimesinin arkasındaki duyguyu çözmüştü. Murat’ın çözüm odaklılığı, onun sevgisini gösterme biçimiydi. Fakat Elif için mesele biraz daha derindi; o, evin sıcaklığını, hazırlıkların paylaşıldığı o anları seviyordu. Dolmanın içine konan pirinç kadar sabrı, sarma tenceresinin başında edilen sohbetleri önemsiyordu.

---

Kadının Empatik Dünyası: Saklamanın Anlamı

Elif için derin dondurucu sadece bir makine değildi; anıların saklandığı bir yerdi. Her dolmayı sararken, her poşeti istiflerken o, geçmişle gelecek arasında bir köprü kuruyordu.

— “Bunu annem de böyle yapardı,” derdi, elleriyle poşetleri düzenlerken. “Kışın açarız, sofraya koyarız, yazın güneşini hatırlarız.”

Elif, dondurucunun soğukluğunda sıcak bir anı saklama gücünü görüyordu. O yüzden Murat’ın “teknolojik olarak üstün” dediği No Frost ona biraz fazla mesafeli geliyordu.

Çünkü Elif’in gözünde, bir derin dondurucunun kapağı açıldığında içeriden çıkan hava sadece soğuk değil, geçmişten gelen bir nefesti.

---

Erkeğin Analitik Dünyası: Sistem, Verim ve Strateji

Murat içinse mesele bambaşkaydı. O, her şeyi planlı düşünen biriydi. Bütçeyi, enerji verimliliğini, uzun vadeli bakım maliyetlerini hesaplamadan bir şey almazdı.

— Elif, bak, No Frost’ta buzlanma yapmaz. Hem dondurucu hem dolap bir arada. Her şeyi tek yerde kontrol edersin, dedi.

Elif hafifçe kaşlarını kaldırdı:

— Yani kontrol bende değil, makinede mi olacak?

Murat gülerek cevap verdi:

— Hayır, sistem senin işini kolaylaştıracak.

O an, Murat farkında olmadan Elif’in duygusal direnişini büyütmüştü. Çünkü Elif’in gözünde “sistem” bazen sevgiden, emekten ve o küçük dokunuşlardan çalabiliyordu. Ama Murat bunu fark etmedi. Onun için bu sadece bir cihaz seçimi, mantık meselesiydi.

---

Bir Akşamın Dönüm Noktası

Bir hafta sonra Murat, internetten karşılaştırma tablolarını çıkarıp masaya koydu.

— Şu model A++ enerji sınıfı, 10 yıl garantili. Fiyatı biraz yüksek ama uzun vadede avantajlı, dedi.

Elif ise sessizce pencereye baktı. Dışarıda kar atıştırıyordu.

— Hatırlıyor musun, geçen sene köyde annemle mantı yapmıştık? Sabah erkenden kalkmıştık, hamur yoğurmuştuk, dedi.

Murat başını kaldırdı, gülümsedi.

— Evet, hatırlıyorum. O gün köyde elektrik de kesilmişti, hatırlasana.

— İşte o gün, derin dondurucu olsaydı o mantılar heba olmayacaktı.

Murat sustu. O an anladı ki, Elif’in derin dondurucu isteği sadece “gıda saklamak” değildi; hayatı, emeği, sevgiyi muhafaza etme arzusuydu. O anın içinde, mantıkla duygunun sessiz bir uzlaşması doğdu.

---

Soğuk Demek Uzaklık Değil

Bir hafta sonra evlerine yeni bir derin dondurucu geldi. Elif ilk poşetini içine yerleştirirken Murat yanına gelip sessizce kapağı tuttu.

— Biliyor musun, dedi Elif, “soğuk” kelimesini hep duygusuzlukla özdeşleştirirdim. Ama şimdi anlıyorum, bazen soğuk tutmak, korumaktır.

Murat da yavaşça başını salladı:

— Ve bazen korumak, sevmektir.

O akşam evin içi sıcacık bir sessizliğe büründü. Derin dondurucu, yalnızca yiyecekleri değil, bir anlayışı da muhafaza etmeye başlamıştı.

Elif’in empatik dünyasıyla Murat’ın analitik zekâsı arasında bir denge kurulmuştu. Belki biri “mantıklı” seçimi, diğeri “duygusal” olanı istemişti ama sonunda iki kalbin ritmi aynı sıcaklıkta buluşmuştu.

---

Forumdaşlara Soru: Sizce Soğuk Ne Demektir?

Sevgili forumdaşlar,

Bu hikâyeyi paylaşmak istedim çünkü hepimizin evinde, hayatında, ilişkilerinde buna benzer karar anları yaşanıyor.

Birimiz “mantıklı olanı” isterken, diğerimiz “içimize sineni” seçmek istiyor.

Ama belki de asıl mesele hangisini aldığımız değil, o kararı birlikte nasıl verdiğimiz.

Siz ne dersiniz?

— Derin dondurucu gibi geçmişi saklayanlardan mısınız, yoksa No Frost gibi düzenli, sistemli, ileriye dönük düşünenlerden mi?

— Bir cihaz seçimi, ilişkilerdeki dengeyi nasıl etkiler sizce?

— Ve “soğuk” kelimesi, sizin hayatınızda neyi temsil ediyor?

Gelin, birlikte konuşalım. Belki siz anlatırken kendi hikâyemizi yeniden keşfederiz.

Çünkü bazen bir beyaz eşya tartışması bile, bir evin en sıcak anısına dönüşebilir.