2024 Dünya Viski Günü için kadehlerinizi kaldırın! Her yıl Mayıs ayının üçüncü Cumartesi günü bu popüler içkinin tüm dünyada kutlanması kutlanıyor. Hatta hardcore içki tutkunlarının önünde alkol denildiğinde akıllarına ilk ve tek gelen şey viski olacaktır. Filmlerde viski içmek bir itibar göstergesi olarak kabul edilir; zengin kahramanların, tam dolu viski barlarıyla gösterişli evlerde yaşadığını veya başarılarını bir bardak viskiyle kutlayan düşmanları görebilirsiniz. Viski konseptinin tamamı kulağa çok hoş geliyor, değil mi? Peki viski kültürünün Hindistan'a nasıl geldiğini hiç merak ettiniz mi? Nasıl yapıldı? Veya hangi yazımı daha havalı; viski mi yoksa viski mi? Bu soruları ve çok daha fazlasını cevaplamak için viski hakkında ayrıntılı bir rehber hazırladık. Gerçek bir viski aşığı olmak için temelleri bilmeniz ve en basit soruları sormaktan korkmamanız gerekir. O halde moralinizi yükseltin ve okumaya devam edin!
Öyleyse okuyun: Stil İçinde Yudumlayın: Koleksiyonunuzda Yer Almayı Hak Eden 15 En İyi Viski Markası
İthalden yerel üretime kadar viski Hindistan'da uzun bir yol kat etti.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Hint Viskinizi Seviyor musunuz? İşte Hindistan'da Viski'nin Kısa Tarihi
Efsaneye göre viski, 19. yüzyıldaki İngiliz kolonizasyonundan bu yana Hindistan tarihinin bir parçası olmuştur. Scotch, onu büyük miktarlarda ithal eden İngiliz askerlerinin favorisiydi. İngilizler ayrıca Hindistan'da damıtma tesisleri kurdu. 1820'lerin sonlarında Edward Abraham Dyer Hindistan'a taşındı ve Himachal Pradesh'in Solan bölgesinde Kasauli Bira Fabrikası ve Solan içki fabrikasını kurdu. İskoçya'dan damıtma ekipmanı ithal etti ve yurt içinde alkol üreterek yerel talebi karşılama fırsatını fark etti.
1835'e gelindiğinde Kausali aşırı kalabalıklaşmaya başlamıştı ve bu da bira üretimi için kaynak suyu sıkıntısına yol açıyordu. Böylece Dyer bira fabrikası faaliyetlerini Solan'a kaydırdı ve Kasauli bira fabrikası viski üretimi için tam bir dönüşüm geçirdi. Bu, Hindistan'ın Himalayalar'da üretilen ilk tek malt viskisi olan Solan No.1'in doğmasına yol açtı. Aslında içki fabrikası hala Dyer'in belirlediği üretim tekniklerini takip ediyor.
Diageo Hindistan İnovasyon Direktörü Vikram Damodaran, “Viskinin Hindistan'da piyasaya sürülmesi, geleneksel yerli içkilerden Batı tarzı alkollü içeceklere doğru bir geçişe yol açtı; bu, küreselleşme ve uluslararası trendlere maruz kalma nedeniyle daha geniş toplumsal değişiklikleri yansıtıyor” diyor.
Kısa süre sonra viski ithal bir içki olmaktan çıkıp Hindistan'da yerel olarak üretilmeye başladı. Flaviar içki markasının resmi internet sitesine göre, Hindistan'daki ilk viski üreticileri, 1982 yılında kurulan Amrut'tu, ancak daha sonra viski üretmeye başlamadılar. Bir diğer önemli viski üreticisi ise 1996 yılından bu yana faaliyet gösteren Paul John'dur.
Damodaran şöyle devam etti: “Bugün Hindistan, küresel viski sahnesinde güçlü bir pazara ve özellikle kendi ülkemizde yetiştirilen tek malt kategorimizde heyecan verici bir inovasyon ortamına sahip bir güç merkezi olarak duruyor.” diye devam etti. “Dönüşüme tanık olmak inanılmaz; yalnızca on yıl önce oyuncuları bir yandan sayabilirdik, ancak şimdi bir düzineden fazla içki fabrikasından gelen üç düzineden fazla ifadeye sahibiz.”
Viski vs. Viski: Hangisi Doğru?
Her iki yazım da doğrudur ancak bu, ruhun nerede üretildiğine bağlıdır. Viski 'e' harfiyle de yazılabilir. 'Viski', ruhun İrlandaca yazılışıdır ve İrlanda ve ABD'de yaygın olarak kullanılmaktadır. “Viski” ise İskoç yazımıdır ve İskoçya, Kanada ve Japonya'da kullanılır. Hangi yazımı seçerseniz seçin, yazının kökeni hem İskoçya'ya hem de İrlanda'ya kadar uzanır. Gal dilinde Uisge beatha veya usquebaugh “hayat suyu” anlamına gelir. Bu, ruhları tanımlamak için kullanılan Latince aqua vitae ifadesinden çevrilmiştir.
Hindistan'da viskiyi “e” harfiyle yazmayız. Kafası karışmış? Solan No.1'den Indri-Trini Single Malt'a kadar tüm popüler markaların etiketlerine göz atın, anlayacaksınız!
Malt, nişastayı şekere dönüştürür.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Viski Tam Olarak Nasıl Yapılır?
Leti, “İyi bir viski, fıçılardaki tatların ve farklı aromaların uyumunun olduğu, iyi dengelenmiş olmalıdır. Yüksek kaliteli tahıllar, saf su ve yıllandırma için özenle seçilmiş fıçıların tümü, nihai ürünün mükemmelliğine katkıda bulunur” diyor. Blagoeva, Kurucu Ortak, SLAB Ventures
Viski esas olarak dört malzemeden yapılır: arpa, buğday, mısır ve çavdar. Diğer viski türleri gibi Hint viskisi de dünya viskilerine benzer bir üretim sürecinden geçiyor. Bilmeyenler için, tek malttan harmanlanmışa kadar birçok çeşit viski vardır. Bu viskilerin tadı coğrafi konuma ve onu üretmek için kullanılan yaklaşıma bağlıdır. Ancak sonuçta üretim süreci birkaç nüans dışında aynı kalıyor.
1. Maltlama
İlk olarak tahıl, filizlenmeyi ve çimlenmeyi teşvik etmek için suya batırılır. Bu işlem nişastayı şekere dönüştürür. Çimlenme meydana geldiğinde, maltlı arpa, işlemi durdurmak için kurutulur. Oldukça hoş, değil mi?
2. Frezeleme
Tahıl ve şekerler kuruduktan sonra sıra onları öğütmeye gelir. Tahıl bir değirmene beslenir ve daha küçük parçalara dönüştürülür. Bunun sonucunda kum, kabuk ve un karışımı olan, kum adı verilen kaba bir toz elde edilir.
3. Ezme
Öğütülmüş parça, şerbet adı verilen bir miktar şekerli sıvıyı çıkarmak için tasarlanmış bir kap olan püreye eklenir. Bu ekstrakt daha sonra fermantasyon için geri yıkamaya aktarılır.
4. Fermantasyon
Şıra aktarıldıktan sonra şıraya maya eklenir. Bu fermantasyonu tetikleyecek ve şekeri alkole dönüştürecektir.
5. Damıtma
Fermente sıvı, alkolü sudan ve diğer bileşenlerden ayırana kadar imbiklerde ısıtılır. Bu işlem alkol konsantrasyonunu ve saflığını arttırmak için tekrarlanır.
6. Mezuniyet
En önemli aşama, alkol damıtıldıktan sonra olgunlaştırma için genellikle meşeden yapılmış tahta fıçılarda olgunlaştırılmasıdır. Kullanılan ahşap fıçı türü viskinin karmaşık tatlarını ve özelliklerini belirler.
İrlanda viskisi pürüzsüz bir tada sahiptir.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Bu bizi viskinin yaşlanmasıyla ilgili bariz ve yakıcı soruya getiriyor: Şişelendikten sonra bile yaşlandıkça gerçekten iyileşebilir mi? Şaşırabilirsiniz ama sanılanın aksine öyle değil. “Viski, fıçıdan çıkıp şişeye girdikten sonra eskimez. Viskinin iyice olgunlaşması için tahta fıçılarda beklemesi gerekir. Böylece, bir kez şişeye girdiğinde, ruhun tüketiciler tarafından keyifle tüketilmesi sağlanır. ” diyor Damodaran. Ancak zamanla viskinizi değerli kılacak bir şey vardır; şişesi! Blagoeva, “Koleksiyoncular eski şişeleri değerli bulabilir, ancak bunun nedeni artan kalite değil, nadirliktir” diye ekliyor.
Kaç Çeşit Viski Vardır?
“Benim için önemli bir şey [when it comes to a good whisky] onun özgünlüğüdür. Viski, kökenine sadık kalmalı; ister İskoçya'dan gelen tek bir malt, ister Kentucky'den gelen bir burbon olsun, kendi mirasını ve bölgesinin geleneksel yöntemlerini yansıtmalıdır” diyor Blagoeva. Sonuçta, kullanmanız gereken dokuz çeşit viski var. şunu biliyorum:
1. İrlanda viskisi
En popüler viski türlerinden biri olan İrlanda viskisi, çağdaşlarına göre daha yumuşak bir tada sahiptir. Sadece su ve karamel boyası kullanılarak damıtılabilen, tahta fıçılarda en az üç yıl damıtılan malt püresiyle üretilir. Bu, düzgünce veya buzlu olarak yudumlanması kolay bir viskiyle sonuçlanır. Süper pürüzsüz olduğundan kokteyl de yapabilirsiniz.
2. İskoç viskisi
Normal dilde, İskoç viskisine İskoçya'da tahıl veya maltla üretildiği için viski denir (not alın!). Ancak diğer imalatçı ülkelerden farklı olarak İskoç halkı viski yapımını oldukça ciddiye alıyor ve damıtmacıların uyması gereken kurallara sahip. Örneğin: Ruhun meşe fıçıda en az üç yıl yaşlanması gerekir. İskoç viskisi genellikle düzgünce yudumlanır ve mükemmel bir gece içkisi olur.
3. Japon viskisi
Japon viskisi, İskoç ve İrlandalı çağdaşlarından biraz daha sonra ortaya çıkmasına rağmen, olağanüstü kalitesi nedeniyle adından söz ettirmiştir. Tıpkı Scotch gibi, Japon viskisi de sıkı bir üretim sürecinden geçiyor. Karışık içeceklerde veya bir miktar sodayla içilir.
4. Kanada Viskisi
Diğer viski türlerine göre daha hafif ve yumuşak olan Kanada viskisi de Scotch gibi en az üç yıl fıçıda yıllandırılıyor. Kanada viskisi yüksek oranda mısır içerir ancak aynı zamanda çavdar, buğday veya arpadan da yapılır.
5. Bourbon viski
Hayır, burbon bisküvileri değil. Bourbon viski, mısırdan yapılan Amerikan tarzı bir viskidir. Aslında burbon viski olarak adlandırılabilmesi için alkollü içkinin en az yüzde 51 mısırdan yapılmış olması gerekiyor. Daha sonra meşe fıçıda yaşlandırılır. Pek çok kişi bunu bilmiyor ama burbon viskinin minimum yaşlanma süresi yoktur.
Bourbon viski meşe fıçıda yıllandırılır.
Fotoğraf Kredisi: iStock
6. Tennessee viskisi
Bu viski türü Bourbon'a benzemekle birlikte yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nin Tennessee eyaletinde üretilebilmektedir. Bourbon ve Tennessee viskileri arasındaki diğer bir fark, ikincisinin, viskinin karakterini azaltan bir kömür filtreleme işleminden geçmesi gerektiğidir. Bu nedenle Bourbon bu türe göre daha cesur bir tada sahiptir.
7. Çavdar viskisi
Yine en az yüzde 51 oranında çavdar içeren Amerikan yapımı Rye viski, burbona benzer bir damıtma sürecini takip ediyor. Lezzet açısından, daha tatlı ve pürüzsüz olduğu düşünülen Bourbon'dan daha baharatlıdır.
8. Harmanlanmış viski
Adından da anlaşılacağı gibi harmanlanmış viski, renk, tat ve tane bakımından farklı viski türlerinin karışımıdır. Bu tür viskiler, içeceğe farklı tatlar kattıklarından kokteyl yapmak için mükemmeldir.
9. Tek malt viski
Tek malt viski, tek bir içki fabrikasında tek bir parti malt arpadan yapılır. Bu tür viski, zengin ve karmaşık tatlarıyla bilinir ve meşe fıçılarda minimum üç yıl olgunlaşma süresine tabi tutulur, bu da ona derinlik ve karakter kazandırır.
Hint viskisi Avrupa'da “viski” olarak satılmıyor.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Hint Viskisi Avrupa'da Satılamaz. Neden biliyor musun?
Diğer viskilerden farklı olarak Hint viskisi “viski” kategorisine girmez. Hindistan'da üretilen viskilerin çoğu, fermente melastan (şeker kamışı ruhu) damıtılmış ruhun tahıl viskisi (buğday, çavdar, arpa veya mısır) veya önceden harmanlanmış İskoç viskisi gibi Yabancı Made Likör (FML) ile harmanlanmasıyla yapılır.
Hint yapımı viskilerin harmanlanmış viskiden çok rom'a benzeyebilmesinin nedeni budur. İşte bu yüzden Avrupa'da “viski” olarak satılamaz.
İlk kez viski mi içiyorsunuz? İşte Uzmanların Aklınızda Tutmanız Gereken Önerileri
Bu makale tamamen temel bilgilerle ilgili olduğundan, size ilk kez viski denerken ne yapmamanız gerektiğini anlatmak için buradayız. Filmlerin size bu kadar uzun süredir öğrettiklerini unutun çünkü Jimmy's Cocktails'in sözcüsü “insanlar onu suyla kullanıyor ve hızlı bir şekilde içiyor” dedi ki bu yanlış. “Viski, özellikle kaliteli karışımlar ve tek maltların yavaş yavaş tadına varılması gerekiyor” dediler. Aynı tavsiye Damodaran tarafından da verilmiştir.
Ancak Blagoeva, viski içerken kaçınılması gereken bir başka önemli hataya da dikkat çekiyor: Tüm viski türlerini, aralarındaki farkları anlamadan aynı kefeye koymak! “Tek maltlar harmanlanmış maltlardan oldukça farklıdır. Benzer şekilde Scotch da çavdar veya burbondan farklıdır. Her birini gerçekten takdir etmek için viski türlerini anlamak önemlidir. Örneğin, birden fazla tek maltı birleştiren harmanlanmış maltlar çok daha karmaşık bir deneyim sunar. Tek bir maltla karşılaştırılamayacak lezzet profili.”
Öyleyse okuyun: Turşu Suyu Shot: Viski ve Turşunun Harika Eşleşmesi
Artık viskiyi biraz daha iyi tanıdığını mı düşünüyorsun? Aşağıdaki yorumlarda bize bildirin ve 2024 Dünya Viski Günü kutlu olsun!
Öyleyse okuyun: Stil İçinde Yudumlayın: Koleksiyonunuzda Yer Almayı Hak Eden 15 En İyi Viski Markası
İthalden yerel üretime kadar viski Hindistan'da uzun bir yol kat etti.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Hint Viskinizi Seviyor musunuz? İşte Hindistan'da Viski'nin Kısa Tarihi
Efsaneye göre viski, 19. yüzyıldaki İngiliz kolonizasyonundan bu yana Hindistan tarihinin bir parçası olmuştur. Scotch, onu büyük miktarlarda ithal eden İngiliz askerlerinin favorisiydi. İngilizler ayrıca Hindistan'da damıtma tesisleri kurdu. 1820'lerin sonlarında Edward Abraham Dyer Hindistan'a taşındı ve Himachal Pradesh'in Solan bölgesinde Kasauli Bira Fabrikası ve Solan içki fabrikasını kurdu. İskoçya'dan damıtma ekipmanı ithal etti ve yurt içinde alkol üreterek yerel talebi karşılama fırsatını fark etti.
1835'e gelindiğinde Kausali aşırı kalabalıklaşmaya başlamıştı ve bu da bira üretimi için kaynak suyu sıkıntısına yol açıyordu. Böylece Dyer bira fabrikası faaliyetlerini Solan'a kaydırdı ve Kasauli bira fabrikası viski üretimi için tam bir dönüşüm geçirdi. Bu, Hindistan'ın Himalayalar'da üretilen ilk tek malt viskisi olan Solan No.1'in doğmasına yol açtı. Aslında içki fabrikası hala Dyer'in belirlediği üretim tekniklerini takip ediyor.
Diageo Hindistan İnovasyon Direktörü Vikram Damodaran, “Viskinin Hindistan'da piyasaya sürülmesi, geleneksel yerli içkilerden Batı tarzı alkollü içeceklere doğru bir geçişe yol açtı; bu, küreselleşme ve uluslararası trendlere maruz kalma nedeniyle daha geniş toplumsal değişiklikleri yansıtıyor” diyor.
Kısa süre sonra viski ithal bir içki olmaktan çıkıp Hindistan'da yerel olarak üretilmeye başladı. Flaviar içki markasının resmi internet sitesine göre, Hindistan'daki ilk viski üreticileri, 1982 yılında kurulan Amrut'tu, ancak daha sonra viski üretmeye başlamadılar. Bir diğer önemli viski üreticisi ise 1996 yılından bu yana faaliyet gösteren Paul John'dur.
Damodaran şöyle devam etti: “Bugün Hindistan, küresel viski sahnesinde güçlü bir pazara ve özellikle kendi ülkemizde yetiştirilen tek malt kategorimizde heyecan verici bir inovasyon ortamına sahip bir güç merkezi olarak duruyor.” diye devam etti. “Dönüşüme tanık olmak inanılmaz; yalnızca on yıl önce oyuncuları bir yandan sayabilirdik, ancak şimdi bir düzineden fazla içki fabrikasından gelen üç düzineden fazla ifadeye sahibiz.”
Viski vs. Viski: Hangisi Doğru?
Her iki yazım da doğrudur ancak bu, ruhun nerede üretildiğine bağlıdır. Viski 'e' harfiyle de yazılabilir. 'Viski', ruhun İrlandaca yazılışıdır ve İrlanda ve ABD'de yaygın olarak kullanılmaktadır. “Viski” ise İskoç yazımıdır ve İskoçya, Kanada ve Japonya'da kullanılır. Hangi yazımı seçerseniz seçin, yazının kökeni hem İskoçya'ya hem de İrlanda'ya kadar uzanır. Gal dilinde Uisge beatha veya usquebaugh “hayat suyu” anlamına gelir. Bu, ruhları tanımlamak için kullanılan Latince aqua vitae ifadesinden çevrilmiştir.
Hindistan'da viskiyi “e” harfiyle yazmayız. Kafası karışmış? Solan No.1'den Indri-Trini Single Malt'a kadar tüm popüler markaların etiketlerine göz atın, anlayacaksınız!

Malt, nişastayı şekere dönüştürür.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Viski Tam Olarak Nasıl Yapılır?
Leti, “İyi bir viski, fıçılardaki tatların ve farklı aromaların uyumunun olduğu, iyi dengelenmiş olmalıdır. Yüksek kaliteli tahıllar, saf su ve yıllandırma için özenle seçilmiş fıçıların tümü, nihai ürünün mükemmelliğine katkıda bulunur” diyor. Blagoeva, Kurucu Ortak, SLAB Ventures
Viski esas olarak dört malzemeden yapılır: arpa, buğday, mısır ve çavdar. Diğer viski türleri gibi Hint viskisi de dünya viskilerine benzer bir üretim sürecinden geçiyor. Bilmeyenler için, tek malttan harmanlanmışa kadar birçok çeşit viski vardır. Bu viskilerin tadı coğrafi konuma ve onu üretmek için kullanılan yaklaşıma bağlıdır. Ancak sonuçta üretim süreci birkaç nüans dışında aynı kalıyor.
1. Maltlama
İlk olarak tahıl, filizlenmeyi ve çimlenmeyi teşvik etmek için suya batırılır. Bu işlem nişastayı şekere dönüştürür. Çimlenme meydana geldiğinde, maltlı arpa, işlemi durdurmak için kurutulur. Oldukça hoş, değil mi?
2. Frezeleme
Tahıl ve şekerler kuruduktan sonra sıra onları öğütmeye gelir. Tahıl bir değirmene beslenir ve daha küçük parçalara dönüştürülür. Bunun sonucunda kum, kabuk ve un karışımı olan, kum adı verilen kaba bir toz elde edilir.
3. Ezme
Öğütülmüş parça, şerbet adı verilen bir miktar şekerli sıvıyı çıkarmak için tasarlanmış bir kap olan püreye eklenir. Bu ekstrakt daha sonra fermantasyon için geri yıkamaya aktarılır.
4. Fermantasyon
Şıra aktarıldıktan sonra şıraya maya eklenir. Bu fermantasyonu tetikleyecek ve şekeri alkole dönüştürecektir.
5. Damıtma
Fermente sıvı, alkolü sudan ve diğer bileşenlerden ayırana kadar imbiklerde ısıtılır. Bu işlem alkol konsantrasyonunu ve saflığını arttırmak için tekrarlanır.
6. Mezuniyet
En önemli aşama, alkol damıtıldıktan sonra olgunlaştırma için genellikle meşeden yapılmış tahta fıçılarda olgunlaştırılmasıdır. Kullanılan ahşap fıçı türü viskinin karmaşık tatlarını ve özelliklerini belirler.

İrlanda viskisi pürüzsüz bir tada sahiptir.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Bu bizi viskinin yaşlanmasıyla ilgili bariz ve yakıcı soruya getiriyor: Şişelendikten sonra bile yaşlandıkça gerçekten iyileşebilir mi? Şaşırabilirsiniz ama sanılanın aksine öyle değil. “Viski, fıçıdan çıkıp şişeye girdikten sonra eskimez. Viskinin iyice olgunlaşması için tahta fıçılarda beklemesi gerekir. Böylece, bir kez şişeye girdiğinde, ruhun tüketiciler tarafından keyifle tüketilmesi sağlanır. ” diyor Damodaran. Ancak zamanla viskinizi değerli kılacak bir şey vardır; şişesi! Blagoeva, “Koleksiyoncular eski şişeleri değerli bulabilir, ancak bunun nedeni artan kalite değil, nadirliktir” diye ekliyor.
Kaç Çeşit Viski Vardır?
“Benim için önemli bir şey [when it comes to a good whisky] onun özgünlüğüdür. Viski, kökenine sadık kalmalı; ister İskoçya'dan gelen tek bir malt, ister Kentucky'den gelen bir burbon olsun, kendi mirasını ve bölgesinin geleneksel yöntemlerini yansıtmalıdır” diyor Blagoeva. Sonuçta, kullanmanız gereken dokuz çeşit viski var. şunu biliyorum:
1. İrlanda viskisi
En popüler viski türlerinden biri olan İrlanda viskisi, çağdaşlarına göre daha yumuşak bir tada sahiptir. Sadece su ve karamel boyası kullanılarak damıtılabilen, tahta fıçılarda en az üç yıl damıtılan malt püresiyle üretilir. Bu, düzgünce veya buzlu olarak yudumlanması kolay bir viskiyle sonuçlanır. Süper pürüzsüz olduğundan kokteyl de yapabilirsiniz.
2. İskoç viskisi
Normal dilde, İskoç viskisine İskoçya'da tahıl veya maltla üretildiği için viski denir (not alın!). Ancak diğer imalatçı ülkelerden farklı olarak İskoç halkı viski yapımını oldukça ciddiye alıyor ve damıtmacıların uyması gereken kurallara sahip. Örneğin: Ruhun meşe fıçıda en az üç yıl yaşlanması gerekir. İskoç viskisi genellikle düzgünce yudumlanır ve mükemmel bir gece içkisi olur.
3. Japon viskisi
Japon viskisi, İskoç ve İrlandalı çağdaşlarından biraz daha sonra ortaya çıkmasına rağmen, olağanüstü kalitesi nedeniyle adından söz ettirmiştir. Tıpkı Scotch gibi, Japon viskisi de sıkı bir üretim sürecinden geçiyor. Karışık içeceklerde veya bir miktar sodayla içilir.
4. Kanada Viskisi
Diğer viski türlerine göre daha hafif ve yumuşak olan Kanada viskisi de Scotch gibi en az üç yıl fıçıda yıllandırılıyor. Kanada viskisi yüksek oranda mısır içerir ancak aynı zamanda çavdar, buğday veya arpadan da yapılır.
5. Bourbon viski
Hayır, burbon bisküvileri değil. Bourbon viski, mısırdan yapılan Amerikan tarzı bir viskidir. Aslında burbon viski olarak adlandırılabilmesi için alkollü içkinin en az yüzde 51 mısırdan yapılmış olması gerekiyor. Daha sonra meşe fıçıda yaşlandırılır. Pek çok kişi bunu bilmiyor ama burbon viskinin minimum yaşlanma süresi yoktur.

Bourbon viski meşe fıçıda yıllandırılır.
Fotoğraf Kredisi: iStock
6. Tennessee viskisi
Bu viski türü Bourbon'a benzemekle birlikte yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nin Tennessee eyaletinde üretilebilmektedir. Bourbon ve Tennessee viskileri arasındaki diğer bir fark, ikincisinin, viskinin karakterini azaltan bir kömür filtreleme işleminden geçmesi gerektiğidir. Bu nedenle Bourbon bu türe göre daha cesur bir tada sahiptir.
7. Çavdar viskisi
Yine en az yüzde 51 oranında çavdar içeren Amerikan yapımı Rye viski, burbona benzer bir damıtma sürecini takip ediyor. Lezzet açısından, daha tatlı ve pürüzsüz olduğu düşünülen Bourbon'dan daha baharatlıdır.
8. Harmanlanmış viski
Adından da anlaşılacağı gibi harmanlanmış viski, renk, tat ve tane bakımından farklı viski türlerinin karışımıdır. Bu tür viskiler, içeceğe farklı tatlar kattıklarından kokteyl yapmak için mükemmeldir.
9. Tek malt viski
Tek malt viski, tek bir içki fabrikasında tek bir parti malt arpadan yapılır. Bu tür viski, zengin ve karmaşık tatlarıyla bilinir ve meşe fıçılarda minimum üç yıl olgunlaşma süresine tabi tutulur, bu da ona derinlik ve karakter kazandırır.

Hint viskisi Avrupa'da “viski” olarak satılmıyor.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Hint Viskisi Avrupa'da Satılamaz. Neden biliyor musun?
Diğer viskilerden farklı olarak Hint viskisi “viski” kategorisine girmez. Hindistan'da üretilen viskilerin çoğu, fermente melastan (şeker kamışı ruhu) damıtılmış ruhun tahıl viskisi (buğday, çavdar, arpa veya mısır) veya önceden harmanlanmış İskoç viskisi gibi Yabancı Made Likör (FML) ile harmanlanmasıyla yapılır.
Hint yapımı viskilerin harmanlanmış viskiden çok rom'a benzeyebilmesinin nedeni budur. İşte bu yüzden Avrupa'da “viski” olarak satılamaz.
İlk kez viski mi içiyorsunuz? İşte Uzmanların Aklınızda Tutmanız Gereken Önerileri
Bu makale tamamen temel bilgilerle ilgili olduğundan, size ilk kez viski denerken ne yapmamanız gerektiğini anlatmak için buradayız. Filmlerin size bu kadar uzun süredir öğrettiklerini unutun çünkü Jimmy's Cocktails'in sözcüsü “insanlar onu suyla kullanıyor ve hızlı bir şekilde içiyor” dedi ki bu yanlış. “Viski, özellikle kaliteli karışımlar ve tek maltların yavaş yavaş tadına varılması gerekiyor” dediler. Aynı tavsiye Damodaran tarafından da verilmiştir.
Ancak Blagoeva, viski içerken kaçınılması gereken bir başka önemli hataya da dikkat çekiyor: Tüm viski türlerini, aralarındaki farkları anlamadan aynı kefeye koymak! “Tek maltlar harmanlanmış maltlardan oldukça farklıdır. Benzer şekilde Scotch da çavdar veya burbondan farklıdır. Her birini gerçekten takdir etmek için viski türlerini anlamak önemlidir. Örneğin, birden fazla tek maltı birleştiren harmanlanmış maltlar çok daha karmaşık bir deneyim sunar. Tek bir maltla karşılaştırılamayacak lezzet profili.”
Öyleyse okuyun: Turşu Suyu Shot: Viski ve Turşunun Harika Eşleşmesi
Artık viskiyi biraz daha iyi tanıdığını mı düşünüyorsun? Aşağıdaki yorumlarda bize bildirin ve 2024 Dünya Viski Günü kutlu olsun!