Haber şeridinde banka titremesi: Lagarde enflasyonla mücadelede kararlı

Felaket

New member
Lagarde enflasyonla mücadele kararlılığını yineledi


14:25: ECB Başkanı Christine Lagarde, son bankacılık kargaşasına rağmen merkez bankasının avro bölgesindeki yüksek enflasyonla mücadele etme kararlılığını yeniden teyit etti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Çarşamba günü Frankfurt’ta yaptığı açıklamada, “Fiyat istikrarını sağlayacağız ve orta vadede enflasyonun yüzde 2’ye düşürülmesi müzakere edilemez” dedi. Bundesbank Başkanı Joachim Nagel’e göre, ECB henüz faiz artırım rotasının sonuna gelmedi.

İsviçre’nin büyük bankası Credit Suisse’in rakibi UBS tarafından acil olarak devralınması ve bazı küçük ABD kurumlarının yaşadığı zorluklar da avro bölgesindeki bankalarla ilgili endişeleri artırmıştı. Lagarde, Avrupa bankacılık sektörünün güçlü sermaye ve likidite pozisyonları sayesinde dirençli olduğunu söyledi. Mevcut piyasa gerilimleri göz önüne alındığında, ECB, finansal sistemi gerektiğinde likidite desteği ile desteklemeye ve para politikasının sorunsuz aktarımını sürdürmeye hazırdır. Lagarde, “Kesin olan bir şey var: Fiyat ve finansal istikrar arasında bir uzlaşma yok” dedi.

Türbülansa rağmen, ECB geçen hafta kilit faiz oranını 0,50 puan artırdı. Mevcut yüksek düzeydeki belirsizlik göz önüne alındığında, merkez bankası kendisini geleceğe adamış değil. Lagarde, para otoritelerine ekonomik verilerin rehberlik edeceğini açıkça belirtti. ECB Başkanı, “En son tahminlerimizin temel çizgisi doğrulanırsa, enflasyonist baskıları ortadan kaldırdığımızdan emin olmak için yapılacak işler var” dedi. ECB’nin değerlendirmesine göre, özellikle çekirdek enflasyon – keskin dalgalı enerji ve gıda fiyatları olmaksızın enflasyon – yüksek olmaya devam ediyor.

Bundesbank Başkanı Nagel’e göre, AMB’nin önünde hâlâ kat edilmesi gereken çok yol var. Aynı zamanda Nagel, “Financial Times” ile yaptığı bir röportajda faiz oranlarının kısıtlayıcı alana yaklaştığını itiraf etti. Ekonomistler bunu, üzerinde faiz oranlarının ekonomik faaliyeti yavaşlattığı bir seviye olarak anlıyorlar.

Nagel, ECB’nin faiz oranı zirvesine ulaşılır ulaşılmaz faiz indirimi çağrılarına direnmesi gerektiğinin altını çizdi. Aksi takdirde, yüksek enflasyon yeniden alevlenmekle tehdit ediyor. ECB’nin para politikası konseyinde oturan Bundesbank başkanı, “Enflasyonla mücadelemiz henüz bitmedi” dedi.

Euro para birimi muhafızları, Euro bölgesinde orta vadede yüzde 2’lik bir enflasyon oranıyla fiyat istikrarını hedefliyor. Bu hedef aylardır çok uzak. Ocak ayında yüzde 8,6 olan ortak para biriminde enflasyon Şubat ayında yüzde 8,5 oldu. Enflasyon başlangıçta esas olarak daha yüksek enerji ve gıda fiyatları tarafından körüklendi. Bu arada fiyat artışı hayatın daha fazla alanını etkiliyor.

Rapor: First Republic Bank’a devlet desteği tartışılıyor


7.44: Birinci Cumhuriyet Bankası’nın şimdi kurtarılması mı gerekiyor? “Bloomberg” tarafından bildirildiği üzere, ABD bölgesel bankasına verilen hükümet desteği inceleniyor. Görünüşe göre, ABD hükümeti varlık takasında rol oynayabilir. Ajans içeriden birine güveniyor.

Diğer seçenekler arasında yükümlülük koruması sunmak, sermaye kurallarını daha esnek bir şekilde uygulamak veya mülkiyet hakları üzerindeki kısıtlamaları hafifletmek yer alıyor. Bankanın hisseleri mesai sonrası işlemlerde neredeyse yüzde 18 düştü. Bu nedenle bir yorum reddedildi.

ABD borsaları faiz kararı öncesi toparlanmaya devam ediyor


22 Mart Çarşamba, 06:28: ABD hisse senedi piyasaları Salı günü son düşüşlerinden sonra toparlanmaya devam etti. Aynı zamanda ABD Merkez Bankası’nın hafta ortasında açıklayacağı faiz kararı merakla bekleniyor. Ağırlıklı olarak teknoloji hisselerinden oluşan Nasdaq 100 endeksi ise Şubat başından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bankacılık sektörüne ilişkin endişeler genel olarak hafiflemeye devam etti. ABD hükümetinin gerekirse zor durumdaki bankalar için daha fazla yardım seferber etme niyetinde olması destekleyici bir etki yaptı.

Dow Jones Industrial yüzde 0,98 artışla 32.560,60 puana ulaştı ve o zamandan beri son zamanlardaki kayıplarının önemli bir kısmını geri aldı. İki hafta önce -Silvergate Capital’in tasfiyesinin duyurulmasının, Silicon Valley Bank ve diğer orta ölçekli bankaların kapatılmasının ardından- en ünlü Wall Street endeksi sert bir şekilde düşmüştü. Birkaç gün içinde yüzde altıya kadar kaybetmişti.

Piyasa genelinde S&P 500 Salı günü yüzde 1,30 artışla 4002,87 puana yükseldi. Nasdaq 100 yüzde 1.42 artışla 12.741.44 puan oldu. Teknoloji hisselerinin özellikle faiz oranlarına duyarlı olduğu düşünülmektedir.

Allianz Global Investors Tahvil Başkanı Franck Dixmier’e göre, ABD bankacılık sisteminde Fed’e yönelik gerilim geçen hafta “faiz artırım beklentilerinde sert bir düzeltmeyi” tetikledi. Hatta yatırımcılar artık bankacılık sektöründeki sorunlar nedeniyle yıl sonuna doğru yeniden faiz indirimi bekliyorlar. Ona göre Fed’in hafta ortasında faiz oranlarını 0,25 puan daha artırması muhtemel.

Credit Suisse, kayıplara rağmen 2022’de en iyi insanlara bir milyar ikramiye ödedi


19:17: Acil bir devralmayla kurtarılan büyük İsviçre bankası Credit Suisse, milyarlarca zarara rağmen 2022’de üst düzey kişilere yaklaşık bir milyar franklık ikramiye sözü verdi ve bunların çoğu şimdiden ödendi. Bu Salı günü bankacılık çevrelerinden duyuruldu. Banka, dahili bir notta, çalışanlara ödenmemiş ikramiyelerin ve maaş artışlarının planlandığı gibi ödeneceğine dair güvence verdi. Bloomberg ajansı daha önce de haber yapmıştı. Banka notu doğruladı ancak daha fazla yorum yapmaktan kaçındı.

Ancak Credit Suisse çalışanları, bir sonraki duyuruya kadar bazı taleplerden feragat etmelidir. İsviçre hükümetinin Salı akşamı açıkladığı gibi, Maliye Bakanlığı örneğin hisse şeklinde ertelenmiş değişken ödemeleri geçici olarak durdurdu. Bankacılık Kanunu’na göre, devlet yardımından yararlanan büyük finans kuruluşları için böyle bir önlem alınabilir. Hükümet, halihazırda ödenmiş veya ödenmek üzere olan ücretlerin etkilenmediğini açıkça belirtti.

Credit Suisse’in devralınmasının ardından borsa istikrar kazandı


07.11: Bankacılık sektöründeki çalkantı nedeniyle Alman borsasında güçlü fiyat dalgalanmaları devam etti. İlk başta zayıf başlayan Dax, istikrar kazandı ve hatta öğleden sonra yüzde 0,88 artışla 14.898,28 puana ulaştı. Hasta Credit Suisse’in politikacılar ve para gözlemcileri tarafından acil olarak devralınmasıyla finansal piyasaların sakinleşmesi biraz gecikmeli olarak gerçekleşti. Tailwind ayrıca güçlenen Wall Street’ten de geldi.

Her şeyden önce, önde gelen Alman endeksi, İsviçre’nin en büyük bankasının yerel rakip UBS tarafından yüzde ikiden fazla indirimle devralınması nedeniyle Ocak ayından bu yana başka bir düşük seviyeye düşmüştü.

Orta ölçekli şirketlerin MDax’ı da geçtiğimiz günlerde kayıplarını telafi ederek yüzde 0,28 artışla 26.522,22 puan oldu. Euro bölgesinin önde gelen endeksi EuroStoxx 50 yüzde 1,22 artarak 4114,77 puan oldu.

İsviçre ve yerel merkez bankasının milyarlarca dolarlık desteğiyle, büyük İsviçre bankasının yerel rakibi UBS tarafından devralınmasına hafta sonu karar verildi. Ayrıca ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) da aralarında bulunduğu altı büyük merkez bankası, finansal sisteme dolar likidite sağlama oranlarını artırdı.

Haftanın başında, banka hisseleri Avrupa genelindeki işlemlerde günlük kayıplarının çoğunu silkeledi; yine de, burada ve orada, tam bir temerrüdün öngörülebilir olduğu, Credit Suisse’in belirli multi-milyar dolarlık tahvillerine enstitülerin olası bir şekilde dahil olma ihtimali ağır basmaktadır. İsviçre’nin hisse fiyatı ise uçuruma düşmeye devam etti.

Deutsche Bank hisseleri kısa bir süre önce yüzde yarım daha düşük işlem gördü. Bir sözcü, en büyük Alman finans kuruluşunun bu öz sermaye benzeri sözde AT1 tahvillerine “neredeyse sıfır” dahil olduğunu açıkladı. Commerzbank’ın kendi açıklamalarına göre hiç yok, burada eksi yüzde 0,8 civarındaydı. Öte yandan, silahlanma grubu Rheinmetall’in kağıtları Dax’taki ilk gününde yüzde 5,4 artışla endeksin zirvesinde yer aldı.

Credit Suisse’in devralınması da avroyu kısa bir süre için baskı altına aldı ve ortak para birimi son zamanlarda tekrar 1.0722 ABD doları ile işlem gördü. Avrupa Merkez Bankası (ECB), Cuma öğleden sonra referans faiz oranını önemli ölçüde düşürerek 1.0623$ olarak belirledi.

Tahvil piyasasında mevcut faiz Cuma günü yüzde 2,26’dan yüzde 2,02’ye düştü. Rex emeklilik endeksi yüzde 1,34 artarak 127,37 puan oldu. Bund vadeli işlemleri yüzde 0,04 artışla 138,04 puana yükseldi.

ECB Başkanı Lagarde, bankacılık sektörünü dayanıklı olarak nitelendirdi


21 Mart Salı 07:05: Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ye göre, avro bölgesindeki bankalar son dönemde yaşanan türbülansla başa çıkabiliyor. Lagarde Pazartesi günü Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nun Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’nde yaptığı konuşmada, “Euro bölgesi bankacılık sektörü dirençli ve güçlü bir sermaye ve likidite konumunda.” “Her halükarda, ECB’nin para politikası araç seti, avro bölgesi mali sistemine likidite desteği sağlamak için tam donanımlı.”

İsviçre’nin en büyük bankası UBS, kötü bir darbe vuran rakibi Credit Suisse’i üç milyar avro karşılığında devralmak istiyor. Credit Suisse’deki zorluklar, euro bölgesindeki bankalarla ilgili endişeleri de artırmıştı. Lagarde, “ECB, İsviçre makamlarının hızlı hareket etmesini ve aldığı kararları memnuniyetle karşılıyor” dedi.

Finansal piyasalardaki türbülansa rağmen, ECB Perşembe günü politika faiz oranını 0,50 puan artırdı. Bazı uzmanlar, ECB’nin finans sektörünü dikkate alarak faiz oranlarını bu kadar önemli ölçüde artırmayacağını tahmin etmişti.

Credit Suisse: 2013’ten bu yana 3,2 milyar zarar ve yöneticilere 32 milyar ikramiye ödedi


“Tages-Anzeiger”e göre, Credit Suisse’deki krizin ortaya çıkmasının nedenlerinden biri, yönetim içindeki bir soyguncu zihniyetidir. Gazete, yıllık raporlara dayanarak bankanın 2013’ten bu yana 3,2 milyar CHF zarar ettiğini hesapladı, ancak üst düzey yöneticiler önemli ikramiyeler aldı. Aynı dönemde 32 milyar franktı.

Sonraki sayfalarda daha fazla banka raporu okuyabilirsiniz
 
Üst