Nankör insan nasıl belli olur ?

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
Nankör İnsan Nasıl Belli Olur? Bir Nankörlük Dedektifliği

Hepimiz bir noktada, "Neden bu kadar iyilik yaptım?!" diye sorguladık. Gönlümüzün en derin köşelerinde bir yere, hepimize “iyi niyetli insan” etiketi yapıştırmışken, karşımızdaki kişi bunu tam anlamıyla hak etmiyor gibi geliyor. Nankör insanları tanımak, aslında bir tür dedektiflik becerisi gerektiriyor. Ama korkmayın, bu yazıda hem biraz eğlenip hem de nankörlük hakkında tespitler yapacağız. Bir tür "nankörlük radarını" geliştiriyoruz, ama eğlenceli şekilde! Hazır mısınız? Başlayalım!

Nankörlük Belirtileri: Dikkat Edilmesi Gereken 5 İpucu

1. Yapılan İyilikler Unutulmaz, Ama Yapılmayanlar Hızla Hatırlanır

Nankör insanlar, gerçekten de başkalarının yaptığı tüm iyilikleri kısa süre içinde unutur. Ama... bir kere o iyilikte bir eksiklik ya da hata yaptıysanız, aman Tanrım! O eksiklik bir yıkım gibi hatırlanır ve tüm ilişkiyi bulandırabilir. “Sen şunu yapmamıştın, ama ben hep senin için şunu yaptım!” diye bir cümle kurulursa, anlayın ki nankörlük eylemi devrede.

Kadınlar, genellikle bu tür duygusal bağları daha derinden hisseder ve ilişkilerdeki küçük detaylar çok önemli olur. Kadınların empatik yaklaşımı sayesinde, bazen birinin nankörlüğünü görmekte geç kalabilirsiniz, çünkü "belki gerçekten bir nedeni vardır" diyebilirsiniz. Erkekler ise daha çok "bir hata yaptım mı? Yani, çözeyim, halledelim!" diyebilirler ve nankörlükle yüzleşme noktasında daha stratejik olabilirler. Ancak, her iki bakış açısı da durumu çözümlemek için farklı olabilir.

2. "Hep Ben Mi Yaparım?" Cümlesi

Evet, evet, bu cümleyi duyduğumuzda hepimiz içimizden bir “ehh…” geçirmişizdir. Nankör insanlar, diğer insanlara yardımcı olmak yerine sürekli olarak "Hep ben mi yaparım?" diye şikayet ederler. Yardım etmek, onlar için bir yük gibi gelir. Neredeyse tüm ilişkilerde “Hep ben!” diyen, ama buna rağmen en az teşekkür eden kişi, büyük ihtimalle nankördür.

Erkeklerin bakış açısıyla, bu tip bir durumu çözmeye yönelik stratejik yaklaşım “O zaman yardım etmeyin.” şeklinde olabilir. Ama kadınlar ise, “Acaba neden ben sürekli yapıyorum? Neden bu kadar fedakarlık yapıyorum?” gibi sorularla daha çok duygusal bir çözüm arayabilirler.

3. Teşekkürler, Ama...

Teşekkür etmek, her insanın öğrendiği en temel edep kurallarından biridir. Ancak, nankör insanlar için bu kural biraz zayıf kalır. Hatta teşekkür ederken bile bir “ama” gelir. Örneğin, “Teşekkür ederim, ama ben bunu tek başıma yapabilirdim” ya da “Teşekkürler ama, senin yardımların sayesinde aslında daha iyi oldum” gibi. Bu, küçük bir kibir, ama aynı zamanda ne kadar nankör olduklarının da açık bir göstergesidir.

Kadınlar, duygusal bağ kurarak, yardımın arkasındaki iyi niyetleri daha fazla takdir edebilirken, erkekler, pratik yaklaşımlarla bir teşekkürün yeterli olduğunu düşünebilirler. Ama bir ilişkide veya arkadaşlıkta teşekkürün yanı sıra, ne kadar değerli olduğunuzun hissedilmesi de önemli, değil mi?

4. Hikayede Her Zaman Kendisinin Kahraman Olması

Nankör insanlar genellikle “Bunu ben yaptım!” veya “Benim sayemde oldu!” demekten hoşlanırlar. Diğerlerinin katkıları, ne yazık ki göz ardı edilir. Bu kişiler, başkalarının yardımlarını ya da desteğini unutur ve her şeyin kendi çabalarıyla olduğunu düşünürler.

Erkekler, çözüm odaklı bir yaklaşım içinde, “Evet, bu işi ben başardım, başka kimseye ihtiyacım yok” derken, kadınlar biraz daha ilişkisel bir bakış açısına sahiptir. Yardımcı olan kişilerin katkıları hakkında empatik bir anlayış geliştirebilirler. Ancak, nankörlük burada da devrede olabilir, çünkü bazen kadınlar, başkalarının katkılarının yeterince takdir edilmediğini görebilirler.

5. Duygusal Manipülasyon

Son olarak, nankör insanların bir diğer belirgin özelliği de duygusal manipülasyon yapmalarıdır. “Senin sayende bunu başardım, ama hala yeterince destek olmuyorsun!” gibi cümlelerle, fedakarlıklarını ve diğer insanların çabalarını hiçe sayabilirler. Buradaki amaç, genellikle kendi çıkarlarını ön plana çıkarmaktır.

Kadınlar, bu tür duygusal manipülasyonlardan daha kolay etkilenebilir ve bu tür ilişkilerde duygusal bağların kopması, karmaşık hale gelebilir. Erkekler ise, duygusal manipülasyonu daha stratejik bir şekilde sorgulayabilirler ve "Ben bunu niye kabul ediyorum?" gibi sorularla durumu çözmeye çalışabilirler.

Nankörlük ile İlgili Sonuçlar: Toplumsal İlişkilerdeki Yeri

Peki, nankör insanlarla karşılaştığımızda ne yapmalıyız? İyilik ve fedakarlık kadar, bazen bu tür ilişkilerde sınırlarımızı çizmek de önemli olabilir. Nankörlük, genellikle bir tür bencillik veya egoistlikten beslenir. Bu, toplumsal ilişkilerde daha fazla empati ve saygı arayan insanlar için büyük bir hayal kırıklığı olabilir.

Her iki cinsiyetin de nankörlükle ilgili yaklaşımları farklı olsa da, yine de en önemli şey karşılıklı saygıdır. Eğer bir kişi sürekli olarak nankör davranıyorsa, belki de bu kişiye karşı sınır koymak, o ilişkide sağlıklı bir denge kurmak önemlidir.

Sonuçta, Nankör İnsanlardan Nasıl Korunabiliriz?

Nankörlük, ne yazık ki çoğu zaman gözden kaçabilen, ancak ilişkileri bozan bir özellik olabilir. Ancak bunu nasıl fark edebileceğimizi ve bununla nasıl başa çıkabileceğimizi anlamak, daha sağlıklı ilişkiler kurmamıza yardımcı olabilir.

Peki, sizce nankör insanlarla başa çıkmanın en iyi yolu nedir? Nankörlükle karşılaştığınızda nasıl tepki verirsiniz? Bir insanın gerçekten nankör olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?

Bu konuda fikirlerinizi duymak çok isterim!