“Normalde bu sizin Ukrayna olarak izin vermeyeceğiniz bir şeydir”

Felaket

New member
Ukrayna: O gece ne oldu?


Askeri ekonomist Keupp: “Normalde bu sizin Ukrayna olarak izin vermeyeceğiniz bir şey”

Görünüşe göre Rusya maddi bir sıkıntıyla boğuşuyor. Sovyet döneminden kalma eski T-62 tanklarının şu anda Ukrayna'da ön saflarda olduğu söyleniyor. Askeri ekonomist Marcus Keupp “ZDF” ile yaptığı röportajda “Bu, Rusya'nın maruz kaldığı kaynak baskısı hakkında bir şeyler söylüyor” diyor.

Uzmana göre Rusya cepheye zırhlı araç tedarikinde büyük sorunlar yaşıyor ve kayıtlara göre işgalin başlangıcından bu yana yaklaşık 2.920 tank kaybetti. Özellikle Avdijwka ve Mariinka savaşında Rus kaynakları azalmıştı. “Ukrayna bu ilerlemeyi şimdi karşılayabilseydi, yeterli topçu, hava savunması vb. olsaydı, o zaman Rusya kendisini oldukça hızlı bir şekilde istikrarsız bir lojistik durumda bulurdu.”

Ancak Ukrayna da topçu eksikliğiyle mücadele ediyor ve hâlâ Batı'dan yardım bekliyor. Keupp, ZDF'de Rusların şu anda Chassiv Yar'a ilerlemek için küçük Ivanivske kasabasını ele geçirdiğini açıklıyor: “Normalde bu, Ukrayna olarak sizin izin vermeyeceğiniz bir şey. Başka bir deyişle, rakibinize taviz vermezsiniz ve onun toprak kazanmasına izin vermezsiniz.” Ancak ne pahasına olursa olsun bölgeyi elinde tutmak da iyi bir taktik değil: “Bu kulağa alaycı geliyor ama Rus diktatör insanları kendi yolunda ilerletebilir ve onları çok büyük çapta kurban eder, bunda da hiçbir sorunu yoktur. Ukrayna bunu yapamaz” dedi Keupp.

Beklenen arazi kaybı “taktik açıdan hiç de mantıksız değil”. Ruslar böyle bir avansın bedelini ağır bir şekilde ödemek zorunda kalacak ve çok sayıda malzeme ve asker kaybı yaşanacaktı. Keupp'a göre Ukrayna'nın sorunu: Keupp'ın açıkladığı gibi, bu bir oyalama taktiği ve tehlikeler yaratıyor. “Eğer bir noktada savunma mevzilerini hazırladıkları veya sonunda topçu erzaklarını alıp karşı baskı oluşturabilecekleri bir hat oluşturarak bunu telafi edemezlerse, bunun uzun vadede pek işe yaramayacağı açıktır. ” Keupp açıkça belirtiyor.

Askeri ekonomist, kaynak yetersizliği nedeniyle Rusya'nın yaz aylarında bir saldırı yapmasını beklemiyor. Bu durum Rus diktatör Putin üzerindeki baskıyı da artırıyor. Keupp, “Zaman ona karşı çalışıyor” diye vurguluyor ve şöyle devam ediyor: “Rakibini duvara itmeyi başarmalı ve Batı'nın tüm endüstriyel potansiyeli onu yerle bir etmeden önce onu bir barış anlaşması yapmaya zorlamalı.”

Klitschko: “Bu savaş değil, terör”

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik artan saldırıları karşısında Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, müttefiklerinden acilen daha fazla silah teslimatı talep etti. Klitschko Perşembe akşamı ZDF'nin Maybrit Illner programı hakkında şunları söyledi: “Bu bir kaynak savaşı ve bu nedenle ortaklarımızın desteğine ihtiyacımız var.” Ukrayna'nın acilen daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacı var. “Elimizde yeterince yok.” Her gün saldırılar oluyor ve Ruslar altyapıyı mahvediyor. “Bu savaş değil, bu terör”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, elektrik ve su olmadan hayat imkansız olduğundan, insanlar artık orada yaşayamayacak şekilde ülkeyi yakmaya başladı. Müttefikler Ukrayna savaşıyla da korunacak. Klitschko, “Her birinizi savunuyoruz” diye vurguladı. Yalnızca Kiev'de, ülkenin diğer yerlerinden daha fazla hava savunma sistemine sahip olmasına rağmen şu ana kadar 800'den fazla bina yıkıldı ve 200'den fazla sivil öldürüldü.

Doğu Ukrayna Kharkiv Bölgesi çocukların zorla tahliye edilmesini emretti

Özellikle Rusya'nın bombardımanına maruz kalan doğu Ukrayna bölgesi Kharkiv, çocuklu ailelerin sınıra yakın 47 kasabadan zorla tahliye edilmesi emrini verdi. Bölgenin askeri valisi Oleh Synjehubov, Telegram mesajında bunların Bohodukhiv, Izyum ve Kharkiv'in üç ilçesindeki topluluklar olduğunu söyledi. Ancak bölgesel sermaye etkilenmez.

Bunun nedeni ise Rus ordusunun neredeyse her gün kasabaları bombalaması. Etkilenen herkese uygun insani ve hukuki yardım sağlanacağına söz verdi. Önceki gün Rusya sınırına yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Kharkiv ilçesine bağlı Lypzi köyünde Rus bombardımanında bir genç kız öldürülmüştü.

UAEK başkanı, Zaporizhzhia nükleer santralinde nükleer kaza riskinin arttığını düşünüyor

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (IAEA) bakış açısına göre, Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'daki Zaporizhzhia nükleer santralindeki tehlike durumu son zamanlarda önemli ölçüde kötüleşti. Viyana'daki UAEK başkanı Grossi, tesise yapılan son drone saldırılarının “nükleer kaza riskini önemli ölçüde artırdığı” konusunda uyardı.

UAEA Yönetim Kurulu'nun özel bir toplantısında askeri karar vericileri ve uluslararası toplumu gerilimi düşürmeye çağırdı. Kiev ve Moskova'dan temsilciler, UAEK toplantısında yaşanan olaylardan dolayı bir kez daha birbirlerini suçladı.
 
Üst