Orta Doğu'da Savaş: Almanların yarısı İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin fazla ileri gittiğini düşünüyor

Felaket

New member
Anket: Almanların yarısı İsrail'in Gazze'deki eylemlerinin fazla ileri gittiğini düşünüyor


7 Mart Perşembe, 20:05: Almanların yarısı, İslamcı Hamas'ın 7 Ekim'deki terör saldırısına yanıt olarak İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri müdahalesinin çok ileri gittiğine inanıyor. Ankete katılanların yüzde 50'si, ARD Almanya trendi için Infratest dimap enstitüsü tarafından Perşembe günü yayınlanan bir ankette bu görüşü dile getirdi. Bilgilere göre bu, Kasım ayındaki benzer bir ankete göre yüzde 9 daha fazla. Yüzde 28'lik bir kesim tepkiyi yerinde buluyor, yüzde 5'lik bir kesim ise tepkinin yeterince ileri gitmediğini düşünüyor.

Yalnızca yüzde 23'ü, Filistinli sivil nüfus da etkilense bile İsrail'in askeri eylemlerinin haklı olduğu görüşünde. Yüzde 61'i ise bu tür eylemleri haklı bulmuyor.

Gazze Şeridi'ndeki felaket koşullarından kimin sorumlu olduğu sorulduğunda, ankete katılanların yaklaşık dörtte üçü terör örgütünü Hamas olarak adlandırdı; yüzde 39'u onları tamamen sorumlu, yüzde 34'ü ise kısmen sorumlu buldu. Yüzde 62'si ise sorumluluğu İsrail'e veriyor. Yüzde 19'u bu durumdan tamamen İsrail'in sorumlu olduğunu söylerken, yüzde 43'ü de ülkenin bir ölçüde sorumlu olduğuna inanıyor.

Gazze savaşı, İslamcı Hamas ve diğer aşırıcı gruplardan teröristlerin 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği, İsrail tarihindeki en kötü katliamla tetiklendi. İsrail, büyük bombardımanlarla ve kısa süre sonra Gazze Şeridi'ne kara saldırısıyla karşılık verdi. Hamas sağlık otoritesi o zamandan beri ölü sayısını 30.800, yaralı sayısını ise neredeyse 72.300 olarak belirledi.

Yardım teslimatları için: ABD'nin Gazze kıyısındaki liman planı


6 Mart 2024 Çarşamba, 18:35: ABD ordusu, uluslararası ortaklarıyla birlikte Gazze Şeridi kıyısında geçici bir liman kuracak. Üst düzey bir hükümet yetkilisinin Perşembe günü Washington'da yaptığı açıklamaya göre, ihtiyaç sahibi sivil nüfusa deniz yoluyla ek yardım sağlanacak.

Rapor: Kızıldeniz'de ilk kez denizciler füzeyle öldürüldü


18:46: Yemen kıyısı açıklarında Husilerin “True Confidence” adlı yük gemisine düzenlediği saldırıda iki denizcinin füzeyle öldürüldüğü söyleniyor. Bu, Washington Post tarafından ABD hükümet yetkililerine atıfta bulunularak bildirildi.

Şirketin sahibi True Confidence Shipping ve işletmeci Third Ocak Maritime'ın açıkladığı gibi, roketin Yemen'deki liman kenti Aden'in yaklaşık 50 mil (yaklaşık 80 kilometre) güneybatısına çarptığı söyleniyor. Yük gemisinin yandığı ve denizde sürüklendiği söyleniyor.

Gemide toplam 20 denizci ve üç ABD güvenlik gücünün bulunduğu belirtiliyor. Denizcilik çevrelerinden alınan bilgiye göre üç denizci kayıp. Reuters haber ajansının haberine göre, diğer dört mürettebatta ciddi yanıklar oluştu. ABD kaynaklarına göre altı mürettebat yaralandı.

Gemiye düzenlenen saldırının sorumluluğunu Yemen'deki Husi milisleri üstlendi. Çarşamba akşamı yapılan açıklamada milislerin yük gemisine “bir dizi uygun deniz füzesi” ile saldırdığı belirtildi. Saldırı sonucu gemide yangın çıktı. Husilere göre mürettebat daha önceki uyarıları dikkate almadı.

Son haftalarda ve aylarda Yemen'deki İslamcı Husi milisleri defalarca sivil ticaret gemilerini hedef aldı. Husiler, Gazze Şeridi'ndeki İslamcı Hamas'la dayanışma içinde hareket ettiklerini ve saldırılarını İsrail, ABD veya İngiltere ile bağlantısı olduğu iddia edilen yük gemilerine yönelttiklerini söylüyor. Geçtiğimiz günlerde saldırılarını yoğunlaştıracaklarını açıklamışlardı.

Trump konuşuyor İsrail Hamas'a karşı savaşta destek


sabah 7:47: Eski ABD Başkanı Donald Trump, İslamcı Hamas'a karşı savaşında İsrail'e desteğini ifade etti. Salı günü Fox News'a verdiği röportajda Trump, İsrail'in tarafında olup olmadığı sorulduğunda “evet” yanıtını verdi. Trump, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının gidişatını “kabul edip etmediği” yönündeki soruya ise “Soruna bir son vermelisiniz” yanıtını verdi.

Röportaj, Cumhuriyetçilerin 15 eyalette başkanlık ön seçimlerini düzenlediği Süper Salı günü yayınlandı. Bu, Trump'ın Gazze savaşıyla ilgili bugüne kadarki en somut açıklamasıydı. ABD'nin müttefiki İsrail üzerinde ılımlı bir etki yaratması yönündeki uluslararası baskı şu anda artıyor.

Beş aydır devam eden Gazze savaşı, kıyı şeridinde insani bir felaketle sonuçlandı. Birleşmiş Milletler, 2,2 milyon insanın, yani nüfusun neredeyse tamamının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor.

Gazze Şeridi'ndeki savaş, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıyla tetiklendi; İsrail'in verdiği bilgiye göre yaklaşık 1.160 kişi öldü, 250 kişi de rehin alındı. Buna karşılık İsrail, o zamandan bu yana Gazze Şeridi'nde büyük bir askeri harekâta girişti. Bağımsız olarak doğrulanamayan Hamas rakamlarına göre şu ana kadar 30.600'den fazla insan öldürüldü.

Yardımcı: İsrail Yardım konvoyu reddedildi, yiyecekler yağmalandı


6 Mart 2024 Çarşamba, 07:45: Dünya Gıda Programı'na göre, savaş altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki insanlara yiyecek taşıyan bir kamyon konvoyu İsrail askerleri tarafından geri çevrildi ve ardından kalabalık tarafından yağmalandı. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı'nın (WFP) Salı günü Roma'da yaptığı duyuruya göre konvoy 14 kamyondan oluşuyordu. Gazze Vadisi kontrol noktasında üç saat bekledikten sonra İsrail güçleri tarafından geri çevrildi. Kamyonlar başka yöne yönlendirildi ve daha sonra büyük bir çaresiz insan kalabalığı tarafından durduruldu. WFP'nin açıklamasına göre, gıda sevkıyatlarını yağmaladılar ve yaklaşık 200 tonluk gıdayı aldılar.

WFP'nin genel müdür yardımcısı Carl Skau'nun aktardığına göre, konvoy “açlara yiyecek sağlamak için kapalı kıyı bölgesinin kuzeyine gitmemiş olsa da, WFP bunu başarmak için tüm seçenekleri araştırmaya devam edecek.” Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki kıtlığın önlenmesi için ihtiyaç duyulan büyük miktardaki gıda ancak karayoluyla taşınabiliyordu.

Aynı gün Ürdün, ABD ve diğer ülkeler bugüne kadarki en kapsamlı havadan yardım dağıtımını koordine etti. Ürdün silahlı kuvvetlerine göre, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki çeşitli bölgelere gönderilen yardımların arasında gıda da vardı; bunların bir kısmı Dünya Gıda Programından geldi.

Ancak Birleşmiş Milletler kamyonla yardım dağıtımını genişletme konusunda baskı yapıyor. “Hava yardımları son çaredir ve kıtlığı önlemeyecektir. Skau, Gazze Şeridi'nin kuzeyine, büyük ihtiyaç sahibi yarım milyon insana yetecek kadar gıda ulaştırmamıza olanak sağlayacak erişim noktalarına ihtiyacımız var” dedi.

Lübnan: Ramazan ayında İsrail'le ihtilaf konusunda dolaylı görüşmeler


6 Mart Çarşamba, 03:41: Lübnanlı kaynaklara göre, Güney Lübnan'da İsrail ile Hizbullah milisleri arasında yaşanan çatışmaya ilişkin yakın zamanda dolaylı görüşmeler yapılacak. Devlet haber ajansı NNA'ya göre, Lübnanlı bekçi Başbakanı Najib Mikati Salı günü yaptığı açıklamada, ibadetlerin Müslümanların oruç ayı olan Ramazan ayında başlayacağını duyurdu. Müslümanlar için kutsal olan Ramazan ayı 10 Mart civarında başlıyor.

Lübnanlı yetkililer, önceki gün görüşmeler için Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan ABD Başkanı Joe Biden'ın danışmanlarından ABD elçisi Amos Hochstein'ın teklifini değerlendiriyordu. Bunun Hizbullah milisleri ile İsrail arasında diplomatik bir çözüm olduğu söylendi.

Lübnan: İsrail saldırısında Hizbullah savaşçıları ve iki akrabası öldürüldü


23:55: İsrail'in Lübnan'ın güneyinde düzenlediği hava saldırısında İslamcı Hizbullah milislerinden bir savaşçının yanı sıra eşi ve oğlu da öldürüldü. Lübnan devlet haber ajansı NNA'nın haberine göre saldırı, Hula kasabasındaki üç katlı bir konut binasını hedef aldı. NNA başlangıçta üç sivilin öldüğünü bildirdi; Hizbullah daha sonra öldürülenlerden birinin kendi savaşçılarından biri olduğunu açıkladı.

İslamcı Filistin örgütü Hamas ile ittifak halinde olan ve İran tarafından desteklenen Şii milisler, saldırıya Lübnan sınırı yakınında bulunan İsrail kibbutzu Kfar Blum'a “onlarca roket” atarak karşılık verdi. Ayrıca Kyryat Shmona kentindeki bir bina ve sınıra yakın İsrail askeri mevzileri de hedef alındı.

Biden: Rehine anlaşması Hamas'ın elinde


23:42: ABD Başkanı Joe Biden, Ramazan ayı öncesinde Gazze Şeridi'nde acilen geçici bir ateşkes sağlanması gerektiğine inandığını yineledi. Biden Salı günü medya temsilcilerine Hagerstown, Maryland'deki hükümet uçağı Air Force One'a binmeden kısa bir süre önce şunları söyledi: “Bunun Ramazan'a kadar devam edeceği bir duruma düşersek, o zaman çok ama çok tehlikeli olabilir.” Hamas'ın elinde.”

Müslümanların oruç ayı olan Ramazan'ın bu yıl 10 Mart civarında başlaması bekleniyor. Uluslararası arabulucuların o zamana kadar ateşkes ve İsrailli rehinelerin Filistinli mahkumlarla takası konusunda bir anlaşmaya varıp varamayacakları belirsiz. Son zamanlarda İsrail ile İslamcı Hamas arasındaki dolaylı müzakereleri Mısır'la birlikte kolaylaştıran ABD ve Katar'dan temkinli iyimser sinyaller defalarca gelmeye başladı.

İsrail'deki saldırganlık savaşına ilişkin tüm gelişmeleri ilerleyen sayfalarda okuyabilirsiniz.
 
Üst