Hint mutfağı canlı tadı ve baharat kullanımıyla tanınır. Sadece yemeğin tadını arttırmakla kalmaz, aynı zamanda onu besleyici hale getirirler. Yakın geçmişte birçok gıda tağşişi vakası gün yüzüne çıktığından, Hindistan'ın en üst düzey tıbbi kurumu olan Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi (ICMR) insanlara toz baharatlar yerine bütün baharatları satın almalarını tavsiye ediyor, çünkü toz baharatlar tağşişe daha yatkındır ve potansiyel sağlık tehlikeleri. Kılavuz, “Hintliler için Beslenme Kılavuzları” adlı PDF belgesinin 95. sayfasında yer alıyor ve güvenli ve temiz gıdaların seçilmesi ve bunların kirletici maddelerden arınmış olduğundan emin olunması konusunda tavsiyeler sunuyor. Güvenli gıdaların nasıl seçileceğini detaylandıran tıp kurumu, gıda için baharat satın alırken dikkatli olunmasını tavsiye ediyor.
Ayrıca Okuyun: MDH, Everest, Clear Food Authority Testlerinden Baharat Örnekleri: Kaynaklar
Şöyle yazdılar: “Toz baharatların tağşiş yapma olasılığı daha yüksek olduğundan, rengi, boyutu ve şekli aynı olan bütün baharatlar tercih edilmelidir. Her zaman sertifikalı ürünleri satın alın.” Yönerge, popüler baharat markaları MDH ve Everest'in ürünleri nedeniyle soruşturma radarına girmesinden sonra geldi.
Kızılderililerin daha iyi beslenme ve yiyecek seçimleri yapmalarına yardımcı olmak amacıyla ICMR, Ulusal Beslenme Enstitüsü ile birlikte her yaştan insana yönelik 17 bölümlük bir kılavuz yayınladı.
Fotoğraf Kredisi: Unsplash
Güvenli Gıdayı Nasıl Seçmelisiniz?
Aynı kılavuzda ICMR, diğer bakkaliye ürünlerinin bir listesini vermiş ve bunların tüketilmesinin güvenli olduğundan nasıl emin olabileceğinizden bahsetmiştir. “Güvenli gıda seçimi, sağlıklı ve kaliteli beslenmenin ilk adımıdır. “Güvenilir kaynaklardan satın alınan gıda maddeleri, kaliteli ve taze gıda alma şansını artırıyor.” Baharatların yanı sıra tıp kurumu şunları da belirtti:
1. Bitkisel Yemeklik Yağlar
ICMR, ağzı kapatılmamış kaplardan satın alındığında katkılı sıvı/katı yağ riskinin arttığını belirtmektedir. Bu nedenle güvenilir bir kaynaktan satın almak her zaman daha güvenlidir.
2. Süt ve süt ürünleri
Tıbbi kuruluş yalnızca pastörize süt satın almanızı önerir. “Tereyağı, sade yağ ve khoa yalnızca güvenilir kaynaklardan satın alınmalıdır” diye yazdılar.
3. Meyve ve sebzeler
ICMR, “rengi solmuş, fiziksel olarak hasar görmüş, büzüşmüş, berelenmiş veya solmuş ve çürümüş, gözle görülür böcek ve küf belirtileri bulunan” meyve ve sebzelerden uzak durulmasını öneriyor.
4. Yumurta/Et/Kümes Hayvanları
Tıbbi kuruluşa göre, satın almadan önce yumurtaların taze ve çatlaksız olması gerekir. Bunun yanı sıra et ve kümes hayvanlarının renk, koku ve doku açısından iyice incelenmesi gerekir. Bu tür ürünler taze veya dondurulmuş olarak satın alınmalıdır.
Ayrıca Okuyun: Spice Row: Gıda Kurumu MDH ve Everest Baharat Örneklerinde Toksin İzine Ulaşamadı
Vücudunuzun baharatlardan nasıl faydalandığını bilmek ister misiniz? Daha fazlasını öğrenmek için burayı tıklayın.
Ayrıca Okuyun: MDH, Everest, Clear Food Authority Testlerinden Baharat Örnekleri: Kaynaklar
Şöyle yazdılar: “Toz baharatların tağşiş yapma olasılığı daha yüksek olduğundan, rengi, boyutu ve şekli aynı olan bütün baharatlar tercih edilmelidir. Her zaman sertifikalı ürünleri satın alın.” Yönerge, popüler baharat markaları MDH ve Everest'in ürünleri nedeniyle soruşturma radarına girmesinden sonra geldi.
Kızılderililerin daha iyi beslenme ve yiyecek seçimleri yapmalarına yardımcı olmak amacıyla ICMR, Ulusal Beslenme Enstitüsü ile birlikte her yaştan insana yönelik 17 bölümlük bir kılavuz yayınladı.
Fotoğraf Kredisi: Unsplash
Güvenli Gıdayı Nasıl Seçmelisiniz?
Aynı kılavuzda ICMR, diğer bakkaliye ürünlerinin bir listesini vermiş ve bunların tüketilmesinin güvenli olduğundan nasıl emin olabileceğinizden bahsetmiştir. “Güvenli gıda seçimi, sağlıklı ve kaliteli beslenmenin ilk adımıdır. “Güvenilir kaynaklardan satın alınan gıda maddeleri, kaliteli ve taze gıda alma şansını artırıyor.” Baharatların yanı sıra tıp kurumu şunları da belirtti:
1. Bitkisel Yemeklik Yağlar
ICMR, ağzı kapatılmamış kaplardan satın alındığında katkılı sıvı/katı yağ riskinin arttığını belirtmektedir. Bu nedenle güvenilir bir kaynaktan satın almak her zaman daha güvenlidir.
2. Süt ve süt ürünleri
Tıbbi kuruluş yalnızca pastörize süt satın almanızı önerir. “Tereyağı, sade yağ ve khoa yalnızca güvenilir kaynaklardan satın alınmalıdır” diye yazdılar.
3. Meyve ve sebzeler
ICMR, “rengi solmuş, fiziksel olarak hasar görmüş, büzüşmüş, berelenmiş veya solmuş ve çürümüş, gözle görülür böcek ve küf belirtileri bulunan” meyve ve sebzelerden uzak durulmasını öneriyor.
4. Yumurta/Et/Kümes Hayvanları
Tıbbi kuruluşa göre, satın almadan önce yumurtaların taze ve çatlaksız olması gerekir. Bunun yanı sıra et ve kümes hayvanlarının renk, koku ve doku açısından iyice incelenmesi gerekir. Bu tür ürünler taze veya dondurulmuş olarak satın alınmalıdır.
Ayrıca Okuyun: Spice Row: Gıda Kurumu MDH ve Everest Baharat Örneklerinde Toksin İzine Ulaşamadı
Vücudunuzun baharatlardan nasıl faydalandığını bilmek ister misiniz? Daha fazlasını öğrenmek için burayı tıklayın.