Cips, bisküvi, sosis, hamburger, alkolsüz içecekler ve hazır erişte gibi ultra işlenmiş yiyecekleri (UPF'ler) aşırı yemeyi seviyor musunuz? Bir çalışma, bunların biyolojik olarak daha hızlı yaşlanmanıza neden olabileceği konusunda dikkatli olunması konusunda uyardı. Bir kişinin biyolojik yaşı, kişinin sağlığını ölçmenin nispeten yeni bir yoludur. Çeşitli moleküler biyobelirteçlere dayanarak kişinin kaç yaşında göründüğünü ifade eder.
Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden araştırmacılar, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip bir kişinin biyolojik yaşının kronolojik yaşından daha genç olabileceğini, ancak UPF'ler açısından zengin bir diyet gibi kötü yaşam tarzı seçimlerinin biyolojik yaşlanmayı hızlandırabileceğini söyledi.
Age and Aging dergisinde yayınlanan çalışma, ABD'den 20-79 yaş arası 16.055 katılımcıyı içeriyordu ve UPF tüketimindeki her yüzde 10'luk artış için biyolojik ve kronolojik yaş arasındaki farkın yaklaşık 2,4 ay kadar genişlediğini gösterdi.
En yüksek UPF tüketim diliminde yer alan katılımcılar (diyetlerinde enerji alımının yüzde 68-100'ü), en düşük yüzde 20'lik dilimde yer alan katılımcılardan (diyetlerinde enerji alımının yüzde 39 veya daha azı) biyolojik olarak 0,86 yaş daha yaşlıydı.
Üniversitenin Beslenme, Diyetetik ve Gıda Bölümünde kıdemli öğretim görevlisi olan beslenme biyokimyacısı Dr. Barbara Cardoso, bulguların mümkün olduğunca çok işlenmemiş ve minimum işlenmiş gıda yemenin öneminin altını çizdiğini söyledi.
“Bulgularımızın önemi çok büyük, çünkü tahminlerimiz ultra işlenmiş gıda tüketiminden elde edilen toplam enerji alımındaki her yüzde 10'luk artış için, ölüm riskinde yaklaşık yüzde 2 artış ve kronik hastalık riskinde yüzde 0,5 artış olduğunu gösteriyor.” iki yıl” diye ekledi.
UPF'ler tipik olarak hidrojene yağlar, yüksek fruktozlu mısır şurubu, lezzet arttırıcılar ve emülgatörler gibi evde yemek pişirmede yaygın olarak kullanılmayan bileşenleri içeren endüstriyel formülasyonlardır.
Bu gıdalar yüksek miktarda tuz, şeker, yağ ve diğer sağlıksız elementler içerir ve rahatlık ve uzun raf ömrü için tasarlanmıştır.
(Sorumluluk reddi: Başlık hariç, bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)
Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden araştırmacılar, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip bir kişinin biyolojik yaşının kronolojik yaşından daha genç olabileceğini, ancak UPF'ler açısından zengin bir diyet gibi kötü yaşam tarzı seçimlerinin biyolojik yaşlanmayı hızlandırabileceğini söyledi.
Age and Aging dergisinde yayınlanan çalışma, ABD'den 20-79 yaş arası 16.055 katılımcıyı içeriyordu ve UPF tüketimindeki her yüzde 10'luk artış için biyolojik ve kronolojik yaş arasındaki farkın yaklaşık 2,4 ay kadar genişlediğini gösterdi.
En yüksek UPF tüketim diliminde yer alan katılımcılar (diyetlerinde enerji alımının yüzde 68-100'ü), en düşük yüzde 20'lik dilimde yer alan katılımcılardan (diyetlerinde enerji alımının yüzde 39 veya daha azı) biyolojik olarak 0,86 yaş daha yaşlıydı.
Üniversitenin Beslenme, Diyetetik ve Gıda Bölümünde kıdemli öğretim görevlisi olan beslenme biyokimyacısı Dr. Barbara Cardoso, bulguların mümkün olduğunca çok işlenmemiş ve minimum işlenmiş gıda yemenin öneminin altını çizdiğini söyledi.
“Bulgularımızın önemi çok büyük, çünkü tahminlerimiz ultra işlenmiş gıda tüketiminden elde edilen toplam enerji alımındaki her yüzde 10'luk artış için, ölüm riskinde yaklaşık yüzde 2 artış ve kronik hastalık riskinde yüzde 0,5 artış olduğunu gösteriyor.” iki yıl” diye ekledi.
UPF'ler tipik olarak hidrojene yağlar, yüksek fruktozlu mısır şurubu, lezzet arttırıcılar ve emülgatörler gibi evde yemek pişirmede yaygın olarak kullanılmayan bileşenleri içeren endüstriyel formülasyonlardır.
Bu gıdalar yüksek miktarda tuz, şeker, yağ ve diğer sağlıksız elementler içerir ve rahatlık ve uzun raf ömrü için tasarlanmıştır.
(Sorumluluk reddi: Başlık hariç, bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.)