Vietnam ne üretiyor ?

Cilhan

Global Mod
Global Mod
VİETNAM NE ÜRETİYOR? BİR ÜLKENİN FABRİKA OLMAKTAN KÜLTÜREL EKONOMİYE UZANAN HİKÂYESİ

Bir süredir dünya ekonomisindeki üretim merkezlerini incelerken dikkatimi çeken ülkelerden biri Vietnam oldu. İlk başta merakım oldukça basitti: “Gerçekten Vietnam ne üretiyor?” Ama konuya girdikçe bunun sadece fabrikalar, ihracat rakamları veya ucuz iş gücü meselesi olmadığını gördüm. Çünkü bazı ülkeler üretimle büyür; bazıları ise üretim biçimiyle kimlik inşa eder. Vietnam bana ikinci gruba daha yakın göründü.

İlginç olan şu: Dışarıdan bakıldığında birçok kişi Vietnam’ı yalnızca elektronik montaj merkezi gibi görüyor. Oysa ülkenin ürettikleri; teknoloji, tarım, tekstil, kültür, çalışma anlayışı ve küresel dönüşümün birleşiminden oluşuyor.

Bu başlık altında hem ekonomik verileri hem de farklı toplumların bu üretime nasıl baktığını birlikte değerlendirmek istedim.

---

VİETNAM’IN ÜRETİM MODELİ: TARLADAN ÇİP FABRİKASINA

Vietnam bugün dünyanın en önemli üretim merkezlerinden biri haline geldi. Özellikle son yirmi yılda küresel tedarik zincirlerinin yeniden şekillenmesiyle büyük bir sıçrama yaşadı.

Ülkenin öne çıkan üretim alanları:

Elektronik ve teknoloji ürünleri

Akıllı telefon ve bileşen üretimi

Tekstil ve hazır giyim

Ayakkabı üretimi

Kahve ve tarım ürünleri

Deniz ürünleri

Mobilya ve ahşap ürünleri

Makine ve endüstriyel ekipman parçaları

Dünya pazarında Vietnam denince birçok kişinin aklına ilk elektronik geliyor ama tarım hâlâ çok güçlü.

Örneğin Vietnam uzun yıllardır dünyanın en büyük kahve ihracatçılarından biri. Özellikle robusta kahvesinde küresel ölçekte çok güçlü bir oyuncu. Bunun yanında pirinç üretimi de ülke ekonomisinde önemli yer tutuyor.

Burada dikkatimi çeken şey şu oldu: Aynı ülke hem ileri teknoloji montajı yapıyor hem de milyonlarca insanın geçimini tarımla sürdürüyor.

---

NEDEN PEK ÇOK KÜRESEL ŞİRKET ÜRETİMİ VİETNAM’A KAYDIRDI?

Bu sorunun cevabı yalnızca düşük maliyet değil.

Vietnam’ın yükselişini şekillendiren birkaç temel unsur var:

Uzun vadeli sanayi politikaları

İhracat odaklı büyüme modeli

Genç ve eğitim seviyesi yükselen nüfus

Küresel ticaret anlaşmaları

Coğrafi konum avantajı

Özellikle Asya’daki üretim dengeleri değiştikçe Vietnam alternatif üretim üssü haline geldi.

Fakat burada ilginç bir kültürel nokta var.

Batı’da üretim çoğu zaman şirket performansı ve bireysel kariyer başarısı üzerinden okunuyor. Doğu ve Güneydoğu Asya’da ise üretim daha fazla toplumsal ilerleme ve aile refahı bağlamında değerlendirilebiliyor.

Bu fark üretim anlayışını da etkiliyor.

---

FARKLI TOPLUMLAR VİETNAM’IN ÜRETİMİNİ NASIL OKUYOR?

Bir ülkenin ne ürettiği kadar, dünyanın o üretimi nasıl yorumladığı da önemli.

Japonya perspektifinden bakınca Vietnam genellikle uzun vadeli sanayi ortağı olarak görülüyor. Disiplinli üretim kültürü ve kalite standardı öne çıkıyor.

Amerikan bakışında ise daha çok tedarik çeşitlendirmesi ve stratejik ekonomik denge tartışmaları öne çıkıyor.

Avrupa’da konu biraz daha farklı ilerliyor. Üretim kapasitesi kadar şu sorular gündeme geliyor:

Çevresel sürdürülebilirlik nasıl sağlanıyor?

Çalışma koşulları nasıl gelişiyor?

Yerel topluluklar üretimden nasıl etkileniyor?

Türkiye açısından bakınca ise Vietnam çoğu zaman rekabet ve fırsat arasında bir yerde duruyor. Tekstil ve üretim alanında rakip olarak görülürken, aynı zamanda küresel tedarik ağlarının nasıl kurulabileceğine dair bir örnek olarak da değerlendiriliyor.

---

ÜRETİM SADECE EKONOMİ Mİ, YOKSA KÜLTÜREL BİR DÖNÜŞÜM MÜ?

Burada işin en ilginç tarafına geldim.

Vietnam’ın üretim hikâyesi sadece ekonomik büyüme değil; toplumsal dönüşüm hikâyesi de.

Bazı çalışanlar için üretim sektörü bireysel ilerleme, gelir artışı ve mesleki yükseliş anlamına geliyor.

Bazıları içinse üretim; aile bağlarının korunması, toplulukların güçlenmesi ve kültürel devamlılıkla ilişkili görülüyor.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, bu eğilimleri cinsiyet kalıplarına indirgememek.

Gözlemlediğim kadarıyla bazı insanlar üretimi daha çok bireysel başarı ve ekonomik bağımsızlık açısından değerlendiriyor. Bazıları ise üretimin toplum üzerindeki etkisini, ilişkileri ve kültürel değişimi merkeze alıyor. Her iki yaklaşım da gerçek dünyada iç içe geçiyor.

Bir fabrikanın açılması yalnızca istihdam yaratmıyor.

Göçü değiştiriyor

Aile yapısını etkiliyor

Eğitim beklentilerini dönüştürüyor

Tüketim alışkanlıklarını değiştiriyor

---

KAHVE, TEKSTİL VE ELEKTRONİK: ÜÇ ÜRÜN, ÜÇ FARKLI HİKÂYE

Vietnam’ın üç büyük üretim alanına ayrı bakınca ülkenin dönüşümü daha net görülüyor.

Kahve:

Kahve üretimi Vietnam’da sadece tarım değil; yerel ekonomi ve kırsal yaşam biçimiyle bağlantılı. Dünya kahve tüketimindeki artış ülkenin küresel görünürlüğünü artırdı.

Tekstil:

Tekstil sektörü milyonlarca kişiye istihdam sağlıyor. Ancak burada maliyet baskısı, çalışma standartları ve uluslararası rekabet sürekli tartışılıyor.

Elektronik:

Elektronik ise Vietnam’ın geleceğe yatırım alanı gibi duruyor. Burada amaç yalnızca montaj değil; zaman içinde daha yüksek katma değerli üretime geçmek.

Bu üç sektör birlikte düşünüldüğünde Vietnam’ın ekonomik yapısının tek boyutlu olmadığı görülüyor.

---

ÜRETİMİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YANLARI

Güçlü taraflar:

Küresel pazarlara yüksek entegrasyon

Çeşitlenen üretim altyapısı

Genç iş gücü

İhracat kapasitesi

Zayıf taraflar:

Küresel talebe bağımlılık

Katma değeri daha yüksek üretime geçiş ihtiyacı

Çevresel baskılar

Kentleşme ve sosyal dönüşüm maliyetleri

Burada önemli soru şu olabilir:

Bir ülke üretim üssü olduğunda gerçekten güçlenmiş mi oluyor, yoksa küresel sistemin daha görünür bir parçası mı haline geliyor?

---

SONUÇ: VİETNAM ASLINDA NE ÜRETİYOR?

İlk soruya geri dönersek; Vietnam elektronik, tekstil, kahve, pirinç, deniz ürünleri ve sanayi ürünleri üretiyor.

Ama biraz daha yakından bakınca başka bir cevap çıkıyor:

Vietnam aynı zamanda ekonomik uyum, toplumsal dönüşüm ve küresel rekabet içinde yeni bir kalkınma modeli üretiyor.

Belki de asıl soru şu:

Geleceğin güçlü ekonomileri yalnızca daha fazla üretenler mi olacak, yoksa üretirken kültürel dengeyi koruyabilenler mi?