Yapay olarak yaratılan ilk insan embriyosu

Felaket

New member
İngiliz-Polonyalı gelişim biyoloğu Magdalena Zernicka-Goetz’in etrafındaki bilim adamları, görünüşe göre ilk kez laboratuvarda insan embriyosu üretmeyi başardılar. Suni tohumlamadan farklı olarak, doğal bir yumurta hücresinin doğal bir spermle füzyonundan değil, embriyonik kök hücrelerden üretildiler. Bu, Guardian’ın bir raporundan ortaya çıkıyor.

Rapora göre, doku, doğal bir embriyonun 14 günlük gelişim aşamasının hemen ötesinde, insan gelişiminin en erken aşamalarına benziyor. Böylece gastrulasyon adı verilen gelişimsel bir dönüm noktasının başlangıcına ulaşır. Bu, embriyonun tek bir hücre gövdesinden çeşitli hücre soylarının oluşumuna dönüşerek vücudun temel eksenlerini oluşturmasından hemen önceki noktadır.

Yapılarda atan bir kalp ve beynin başlangıcı bulunmamakla birlikte, normalde plasentayı, yolk kesesini ve embriyonun kendisini oluşturacak hücreleri içerirler.

İlk kez yapay olarak yaratılan insan embriyosu – bunun anlamı nedir?


Zernicka-Goetz’den bir ekip ve İsrail’deki Weizmann Enstitüsündeki rakip bir grup, geçen yılın sonunda kök hücrelerden sentetik fare embriyoları yaratmayı çoktan başarmıştı. O zamandan beri bu işi insan modellerine aktarma yarışı var. Şimdi sözde atılım. Daha önce hiç gametsiz bir insan embriyosu yaratılmamıştı.

Ancak araştırma sonuçları somut olarak ne anlama geliyor? Yakın gelecekte sentetik embriyoların klinik kullanım olasılığı yoktur. Onları bir hastanın rahmine yerleştirmek yasa dışı olur. Guardian raporuna göre, geliştirme aşamasının ötesinde olgunlaşmaya devam etme potansiyeline sahip olup olmadıkları da belirsiz.

Bununla birlikte, bilim adamları, çalışmalarının etkileri hakkında belirleyici bir fikir sağlayacağını umuyorlar. genetik hastalıklar ve tekrarlayan düşüklerin biyolojik nedenleri verebilmek.

Henüz resmi bir bilimsel yayın yok


Çalışmayla ilgili henüz resmi bir bilimsel yayın yok. Uzmanlar tarafından yapılan ilk sınıflandırmalar buna uygun olarak temkinlidir. Francis Crick Enstitüsü’nden bir kök hücre araştırmacısı olan James Briscoe, “Ayrıntılı bir ön baskı veya akran değerlendirmesi çalışması olmadan, bilimsel önemi hakkında yorum yapmak mümkün değil” dedi.

Bununla birlikte, genel olarak, kök hücrelerden oluşturulan insan embriyolarının sentetik modelleri büyük bir potansiyele sahiptir. İnsan embriyosu modelleri, “insan gelişiminin kritik aşamalarına ilişkin temel bilgiler” sağlayabilir. Briscoe, “Bu aşamaları incelemek çok zor ve birçok hamileliğin başarısız olduğu bir dönem” dedi.

Etik ve yasal sorular hala açık – uzmanlar düzenleme çağrısı yapıyor


Ancak çalışma aynı zamanda ciddi etik ve yasal soruları da gündeme getiriyor. Laboratuvarda yetiştirilen embriyolar birçok ülkenin mevcut mevzuatı kapsamında değildir. Briscoe, “Açık bir yasal çerçevesi olan tüp bebek yöntemiyle oluşturulan insan embriyolarının aksine, şu anda insan embriyosu kök hücre türevli modeller için net düzenlemeler yok” diye açıklıyor. “Acil eyleme geçme ihtiyacı” var.

Birmingham Üniversitesi’nde bir genom araştırmacısı olan İldem Akerman, “Sonuçlar, bu hücreleri 14 günlük engelin ötesine büyütmek için yakında teknoloji geliştireceğimizi gösteriyor” dedi. “Yine de bir şeyi yapabilme yeteneği, onu yapmayı haklı çıkarmaz; etik çerçeveler oluşturulmalı ve sürdürülmelidir.”
 
Üst