Z kuşağının en gözde aygıtı 20 yıllık bir dijital fotoğraf makinesi.

serdal

New member
Geçen bahar, Anthony Tabarez bugünün birçok lise öğrencisi gibi baloyu kutladı: gece boyunca dans etti ve bunu fotoğraf ve videolarla kaydetti. Fotoğraflarda 18 yaşındaki Tabarez ve arkadaşları kalabalık bir dans pistinden sırıtarak zıplıyor ve kollarını sallıyor.

Ancak Bay Tabarez, akıllı telefonunu kullanmak yerine balo gecesini 2007’de üretilmiş ve daha önce annesine ait olan 7,1 megapiksel gümüş dijital kamera Olympus FE-230 ile belgeledi. Lise son yılında, bu tür kameralar sınıflarda ve sosyal toplantılarda görünmeye başladı. Mezuniyet gecesi Bay Tabarez, ilk yıllardan fırlamış gibi görünen fuşya rengi fotoğraflar çeken kamerasını dolaştırdı.

Northridge’deki California Eyalet Üniversitesi’nde birinci sınıf öğrencisi olan Bay Tabarez, “Telefonlarımıza çok alıştık” dedi. “Fotoğraflayacak başka bir şeyiniz olduğunda, bu daha heyecan verici.”


Gen Z’nin çocukluğunun orijinal sahipleri tarafından modası geçmiş ve anlamsız olarak görülen kameraları yeniden moda oldu. Gençler, TikTok’ta dijital kameraları tanıtarak ve ürettikleri fotoğrafları Instagram’da paylaşarak eski bir görünümün yeniliğinden keyif alıyor. #digitalcamera hashtag’i TikTok’ta 184 milyon kez görüntülendi.


Kylie Jenner, Bella Hadid ve Charli D’Amelio gibi günümüzün etkileyicileri, bulanık, aşırı pozlanmış fotoğraflar çekerek eğlenceyi teşvik ediyor ve 2000’lerin başındaki akranlarını taklit ediyor. Paparazziler bu fotoğrafları magazin dergilerinde veya dedikodu sitelerinde yayınlamak yerine sosyal medyada yayınlıyor.

Günümüzün gençlerinin ve en genç yetişkinlerinin çoğu, milenyumun başında yeni yürümeye başlayan çocuklardı. Z Kuşağı, bağımsız kameralara, haritalama cihazlarına ve diğer araçlara olan ihtiyacı ortadan kaldıran, her şeye giderek daha fazla sahip olan akıllı telefonlarla büyüdü. Artık akıllı telefonlarından bir mola arıyorlar; Pew Araştırma Merkezi’ne göre geçen yıl ABD’li gençlerin yüzde 36’sı sosyal medyada çok fazla zaman geçirdiklerini söyledi.

Bu mühlet, kısmen, ebeveynlerinin çöp çekmecelerini kazan ve tasarruflu alışveriş yapan Z Kuşağı insanları tarafından ortaya çıkarılan kompakt dijital kameralardan geliyor. Canon Powershot ve Kodak EasyShare gibi kamera serileri, partilerde ve diğer sosyal etkinliklerde ortaya çıkan buluntuları arasındadır.

Son yıllarda, 1990’ların sonları ile 2000’lerin başlarını kapsayan bir teknoloji coşkusu ve varoluşsal kaygı dönemi olan Y2K dönemi nostaljisi Z kuşağını sardı. Nostalji TikTok’a yayıldı ve alçak pantolonlar, eşofmanlar ve kot üzerine kadifeden yapılmış elbiseler gibi moda trendlerini körükledi. Abercrombie & Fitch ve Juicy Couture gibi alışveriş merkezi markaları fayda sağladı; 2021’de Abercrombie, 2014’ten bu yana en yüksek net satışını bildirdi. Şimdi, bu ekipleri ilk popüler olduklarında fetheden teknoloji için Y2K nostaljisi var.


Bu sefer düşük görüntü kalitesi, daha iyi bir aracın olmamasından kaynaklanmıyor. Bu kasıtlı.

Günümüzün akıllı telefonlarıyla karşılaştırıldığında, eski dijital kameralarda daha az ayrıntı yakalayan daha az megapiksel ve daha az ışığın girmesine izin veren daha büyük diyafram açıklığına sahip yerleşik lensler bulunur; bunların her ikisi de daha düşük kaliteli fotoğraflara katkıda bulunur. Ancak, aşağı yukarı standart akıllı telefon fotoğraflarından oluşan bir beslemede, dijital kameralarla çekilen fotoğrafların tuhaflıkları artık silme nedenlerinden ziyade hazineler olarak görülüyor.


Kobra Yılanı olarak da bilinen bir fotoğrafçı olan Mark Hunter, “İnsanlar telefonlarına takılı olmayan bir şeye sahip olmanın eğlenceli olduğunun farkına varıyorlar” dedi. “Alıştığınızdan farklı bir sonuç alıyorsunuz. Memnuniyet biraz gecikti.”

37 yaşındaki Bay Hunter, erken saatlerde dijital kamerasıyla gece hayatını belgelerken dişlerini kırptı. Bu fotoğraflarda ünlüler – You Ait With Me dönemi Taylor Swift ve şimdi ünlü Kim Kardashian da dahil olmak üzere – Bay Hunter’ın kamerasının sert ışığında çekilmiş sıradan parti müdavimleri gibi görünüyorlar.

Şu anda yeni bir etkileyiciler ve yıldızlar grubunun fotoğraflarını çekiyor, ancak denekleri iPhone’lar yerine flip telefonları tutuyor olsaydı, fotoğraflar eski fotoğraflarından neredeyse ayırt edilemezdi. Saati 2007’ye geri sarıyorsunuz ve Paris Hilton ve Nicole Richie’nin rol aldığı dönemdeki bir realite TV şovuna atıfta bulunarak “Temelde ‘The Simple Life’ın her bölümünü yeniden yaşıyorsunuz” dedi.

Ancak pek çok yeni bas-çek dijital fotoğraf makinesi günümüzün çan ve ıslıklarıyla birlikte geliyor ve eski modellerin üretimi durduruldu, bu da insanların yeterince eski görünümlü fotoğraf makineleri bulmak için ikinci el mağazalara ve ikinci el e-ticaret web sitelerine yönelmesine neden oldu. Bir şirket sözcüsü olan Davina Ramnarine, eBay’de “dijital kamera” aramalarının 2021’den 2022’ye yüzde 10 arttığını ve belirli modeller için yapılan aramaların daha da hızlı arttığını söyledi. Örneğin, “Nikon COOLPIX” aramalarının yüzde 90 arttığını söyledi.

Zounia Rabotson’ın en eski anıları, annesi bir düğmeye basarken ve bir dijital kamera canlanırken, anıtların ve turistik yerlerin önünde seyahat edip poz vermekle ilgili. Şimdi New York City’de bir model ve annesinin dijital kamerası olan 2011 Canon PowerShot SX230 HS’ye geri dönüyor.


22 yaşındaki Bayan Rabotson, Instagram’da kot mini etek ve küçük lüks el çantaları içinde kendisinin grenli, aşırı pozlanmış fotoğraflarını paylaşıyor. Çocukluğundaki modellere hayranlık duyduğunu ve benzer tarzda çekim yapmanın “ona ben onlarmışım gibi hissettirdiğini” söylüyor.

“Teknoloji konusunda biraz fazla bilgili hale geldiğimizi hissediyorum” dedi. “Zamanı geri almak harika bir fikir.”

Bayan Rabotson tamamen ayrılmıyor. Kamerasını sosyal medyada piyasaya sürdü ve TikTok’taki en popüler dördüncü videosuna “Pov” – bakış açısı – “Dijital kameralara yeniden aşık oldun.”


TikTok’ta gençler ve genç yetişkinler artık neredeyse kendi yaşlarındaki kameraları gösteriyor ve “yeni bir estetiğe” nasıl ulaşılacağını açıklıyor. Kameralar her zaman iyi karşılanmaz. Etkileyici Amalie Bladt, TikTok’ta izleyicileri “aşırı pozlanmış görünüm” için “bulabildiğiniz en ucuz dijital kamerayı satın almaya” teşvik eden bir video yayınladıktan sonra, 900’den fazla yorumcudan bazıları dehşete kapıldı.

Bir kişi “HAYIR HAYIR LÜTFEN HAYIR O DÖNEMİ TEKRAR YAŞAYAMAM” yorumunu yaptı. “Yemin ederim o kadar yaşlı değilim.”

Ancak umutsuz binyıllardan ve daha modern zevklere sahip olanlardan gelen yorumlar, kullanıcıların arkadaşlarını etiketlediği ve dijital kameralarından akıllı telefonlarına nasıl fotoğraf yükleyebileceklerini sorduğu yorumlar karşısında şaşkına döndü.

Trend tahmin şirketi WGSN Insight’ın yaşam tarzı stratejisti Brielle Saggese, dijital fotoğraf makinelerinin bazı Z Kuşağı insanları arasında popüler hale gelmesinin nedeninin kendilerini çevrimiçi ortamda daha özgün hissetmeleri ve internetten ayrılmayı temsil etmeleri değil, olduğunu söylüyor. Dijital kameralarla çekilen fotoğraflar, “çoğu iPhone içeriğinin sahip olmadığı bir kişilik düzeyi” aktarabilir, dedi.

Bayan Saggese, “Cihazlarımızın çevremize sessizce karışmasını ve görünmemesini istiyoruz” dedi. Ayna özçekimlerini ve dijital kameraların görünür aksesuarlar olduğu fotoğrafları “stil seçimleri” olarak tanımlayarak, “Y2K estetiği bunu tersine çevirdi” diye ekledi.


Hamilton, Ontario’daki McMaster Üniversitesi’nde birinci sınıf öğrencisi olan Rudra Sondhi, film kameraları ve akıllı telefonlar arasında mutlu bir ortam gibi göründüğü için büyükannesinin dijital kamerasını kullanmaya başladı. Akıllı telefonuyla çektiği her beş fotoğraftan birini dijital kamerasıyla çektiğini tahmin ediyor.

Sondhi, “Dijital fotoğraflarıma kendi gerçek kamerasından baktığımda, onlarla çok özel anılar ilişkilendiriyorum” dedi. “Telefonumdaki kamera rulosunu incelerken, o anı bir nevi hatırlıyorum ve bu özel bir şey değil.”


18 yaşındaki Bay Sondhi, dijital kamerasıyla çektiği fotoğrafları ayrı bir Instagram hesabı olan @rudrascamera’da paylaşıyor. Bu fotoğraflar, bir üniversite yurdunda oynaşmaktan The Weeknd’in performansında sarhoş olmaya kadar genç yetişkin yaşamının genişliğini belgeliyor. Fotoğraf makinesini çıkardığında arkadaşlarının o anın özel olduğunu düşündüklerini söylüyor.

22 yaşındaki Sadie Gray Strosser için dijital kamera kullanmak, hayatta farklı bir dönemin başlangıcıydı. Pandemi sırasında Williams College’dan bir dönem izin aldı ve ailesinin Canon Powershot’ını kullanmaya başladı. Fotoğraf Instagram hesabı @mysexyfotos, dışarıda geçirilen geceleri ve uzun araba yolculuklarını düşük kontrastlı, solgun enstantanelerle katalogluyor.

“Kendimi çok bağımsız hissettim ve bir telefona bağlı olmayan bir kamerayı kullanmak neredeyse el ele gitti” dedi.

Geçen yaz dijital kamerası kırıldığında, Bayan Strosser “çok üzgün” olduğunu söyledi. Daha sonra büyükannesinin “çok farklı bir karaktere” sahip Sony Cyber-shot’ını kullanmaya başladı. Bu arada, iPhone’u kırılırsa “Daha az umrumda değil” dedi.
 
Üst